Tomáš Berdych

Tomáš Berdych | foto: Česká sportovní / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Obhájci Davis Cupu jdou dál. Berdych zařídil vítězství ve Švýcarsku

  • 159
Ženeva (Od našeho zpravodaje) - Čeští tenisté postoupili do čtvrtfinále Davisova poháru. Obhájci titulu vyhráli ve Švýcarsku 3:2. Klíčový třetí bod přidal Tomáš Berdych v utkání proti Stanislasu Wawrinkovi. Český hráč v souboji unavených jedniček vyhrál 6:3, 6:4, 3:6, 7:6 (7:5). Jiří Veselý v daviscupové premiéře na výhru nedosáhl.

Češi tak stejně jako před 32 lety rok po triumfu v týmové soutěži uspěli ve Švýcarsku i přesto, že jim chyběl zraněný Radek Štěpánek. Za domácí zase nehrál Roger Federer.

Další překážkou na cestě za obhajobou titulu je Kazachstán, 5. - 7. dubna. Tým kapitána Jaroslava Navrátila bude chtít soupeři oplatit senzační vyřazení v 1. kole v roce 2011. V případném semifinále by se čeští tenisté utkali s lepším z dvojice Francie - Argentina.

Šestá výhra v DC

Berdych a spol. překonali rekordní sérii pěti vítězných daviscupových klání v řadě. Předtím se to povedlo generaci tenistů z roku 1947 a na přelomu let 1980 a 1981 československému týmu kolem Ivana Lendla.

O ženevský postup se zasloužil hlavně sedmadvacetiletý Tomáš Berdych. "Jsem rád, že jsem byl u všech tří bodů. Cením si toho už proto, jak to bylo fyzicky náročné," řekla světová šestka. (celý rozhovor ZDE)

V hale Palexpo v sobotu vydřel s Lukášem Rosolem důležitý bod ve čtyřhře po sedmi hodinách boje v nejdelším zápase daviscupové historie a v neděli zvládl lépe duel unavených jedniček proti Wawrinkovi.

Pro světovou šestku to byla už 41. výhra (24 ve dvouhře, 17 ve čtyřhře) v Davis Cupu. Jediné vítězné utkání mu chybí k dorovnání Tomáše Šmída, třetího nejúspěšnějšího reprezentanta v historii.

Souboj unavených jedniček Berdych zvládl

Ani jeden z hráčů pochopitelně nepůsobil svěže. Únavu ze sebe dostávali na kurtu postupně a  jejich vyčerpání bylo znát v úvodu utkání především na servisu. Wawrinka i Berdych čelili hned ze začátku brejkbolům.

Jenže zatímco Švýcar ve druhém gamu nakonec podání ztratil, tak Berdych - i když s velkými obtížemi - brejk potvrdil. Dostal se tím do vedení 3:0 a pokračoval v soustředěném výkonu.

Utkání jsme sledovali on-line

Wawrinka vs. Berdych v podrobné reportáži.

Náskok českému tenistovi v prvním setu stačil, ačkoliv se Wawrinka zlepšoval. Berdych předvedl při prvním ze dvou setbolů výborné podání a nedal soupeři šanci.

I na začátku druhého setu byl lepší Berdych, hned v prvním gamu sedmnáctý hráč světa třikrát odvrátil hrozbu brejku. V páté hře však už Wawrinka o podání přišel a rozčilením pak praštil raketou o zem.

Švýcar se vzápětí psychicky i fyzicky zvedl a vzal si ztracený servis zpět. Fanoušci mu dodávali potřebnou energii. Jenže Berdych ho útočnou hrou dostával do úzkých a Wawrinka pak chyboval. Za stavu 4:4 získala česká jednička brejk a druhý set vzápětí dopodávala do konce.

Také třetí sadu odstartoval Wawrinka nabídkou brejkbolů pro soupeře, švýcarský hráč se znovu z nepříjemné situace vyhrabal a ve třetím gamu měl dvě šance na brejk sám. Berdych za stavu 15:40 při prvním podání zahrál dobrý míč, což však odhalilo až jestřábí oko a rozhodčí na umpiru nechal místo esa podání opakovat.

Český hráč se zlobil a švýcarští diváci na něj už poněkolikáté nepřátelsky pískali. Berdych nakonec poprvé v utkání podání ztratil a Wawrinka se díky tomu dostal nahoru. Set ukončil čistou hrou.

Světová sedmnáctka se díky tomu vrátila do zápasu, Wawrinka se najednou lépe pohyboval, údery mu šly s větší lehkostí. Zase byl pro Berdycha nebezpečný soupeř. Čtvrtý set byl dlouho přetahovanou bez brejků. Wawrinka se suverénně vypořádal i se stavem 4:5, kdy podával proti konci zápasu.

Po sporném momentu pak Švýcar vyburcoval diváky k velkému rachotu, provizorní tribuny se otřásaly v základech. Berdych se tím nenechal rozhodit. Vyrovnaný boj dospěl až do tie-breaku.

Tam to vypadalo s českým tenistou špatně, jenže Berdych se kousl a aktivní hrou získal čtyři body v řadě a otočil stav 2:5 až k mečbolu, který i s pomocí pásky proměnil. "Dřív bych tohle nedokázal," přiznal český lídr po konci utkání.

Pak odešel slavit s týmem ve vítězném kolečku, oslavný křik i hymna vítězů byla slyšet z české šatny i pár desítek minut po zápase.

Veselý nadělil kanára, ale prohrál

Za rozhodnutého stavu absolvoval daviscupovou premiéru v Ženevě 272. tenista žebříčku ATP Jiří Veselý. 

V souboji s 289. hráčem světa Henrim Laaksonenem začal český mladík skvěle, v prvním setu nadělil soupeři "kanára". Jenže na první  výhru v týmové soutěži o si musí devetanáctiletý dlouhán počkat, rodilému Finovi ve švýcarských barvách Laaksonenovi totiž v dalších dvou setech podlehl 3:6, 1:6.

"Bohužel mě svázala atmosféra Davis Cupu. Doufám, že se z té porážky dokážu ponaučit, uvolním se a nebude mě to příště tolik svazovat," řekl po utkání Veselý. (více čtěte ZDE)

Dvacetiletý Laaksonen tak alespoň na závěr programu udělal radost skvělému publiku v hale Palexpo.

První kolo Světové skupiny Davisova poháru

Švýcarsko - ČR 2:3

Neděle:

Wawrinka - Berdych 3:6, 4:6, 6:3, 6:7 (5)

Laaksonen - Veselý 0:6, 6:3, 6:1

Sobota:

Wawrinka, Ciiudinelli - Berdych, Rosol 4:6, 7:5, 4:6, 7:6 (3), 22:24

Pátek:

Wawrinka - Rosol 6:4, 6:3, 6:4

Laaksonen - Berdych 3:6, 2:6, 7:6 (7:5), 1:6


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga