V DOBRÉ NÁLADĚ. Český tenista Radek Štěpánek je při tréninku na daviscupové semifinále dobře naladěn.

V DOBRÉ NÁLADĚ. Český tenista Radek Štěpánek je při tréninku na daviscupové semifinále dobře naladěn. | foto: Pavel Lebeda - Česká sportovní

Štěpánek má proti Troickému velkou šanci, míní kouč Čihák

  • 5
Bělehrad (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Ještě nepadl ani první fiftýn daviscupového semifinále Srbsko - Česko a všechno je jinak. Největší eso střetnutí, Novak Djokovič, dnes na kurtu nebude.

Při dopoledním tréninku přišel za českým kapitánem Jaroslavem Navrátilem vrchní rozhodčí Němec Soeren Friemel a oznámil mu, že Djokovič k páteční dvouhře nenastoupí. Bude nahrazen Viktorem Troickým.

Údajně se jednalo o žaludeční důvody.

"Určitě je to pro nás dobrá zpráva, jen jsme nevěděli, zda tím pádem v neděli může Djokovič nastoupit, nebo ne. Ale podle vrchního rozhodčího může," uvedl kouč českého týmu Josef Čihák.

Štěpánek se tak střetne s Viktorem Troickým, 47. hráčem žebříčku ATP, s nímž nyní na americkém turné dvakrát prohrál. "To ano, ale předtím ho porážel," podotkl Čihák.

"Myslím si, že celkově je Radek lepší hráč než Troicki. Nedávné porážky byly dané Radkovou dlouhou pauzou. A v Davis Cupu navíc hraje ještě lépe než na turnajích."

V bilanci vzájemných zápasů vede Štěpánek 3:2 na zápasy. O svém soupeři sám říká: "Troicki se opírá o skvělý první servis. Má z něj ránu a pak má solidní hru ze základní čáry, ale nemyslím si, že by z něj měl jít strach, že by měl být nepřekonatelnou překážkou."

Česká jednička Tomáš Berdych o Troickém tvrdí: "Hrál jsem s ním v Indian Wells, jeho hra mi poměrně vyhovovala. Největší zbraní je jeho hodně agresivní servis. Zezadu má údery vyrovnané, na to jak je vysoký a silný, se skvěle hýbe."

Spekuluje se, že srbský tým měl o páteční absenci Djokoviče jasno již dříve, ale při čtvrtečním losování ji nenahlásil, aby Srbové nalákali diváky do haly na finalistu US Open.

Pro Čechy se tak rázem změnila výchozí situace. "Počítali jsme, že bychom bodovali přes druhého hráče a čtyřhru, teď se pro nás otevřela šance na další bod, když Djokovič dnes nehraje," říká kouč Čihák. "Jsme rádi. Ale začíná se za stavu 0:0."


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga