Řek Stefanos Tsitsipas se raduje z vítězství na Turnaji mistrů, ve finále...

Řek Stefanos Tsitsipas se raduje z vítězství na Turnaji mistrů, ve finále zdolal Rakušana Dominica Thiema. | foto: AP

Jízda na horské dráze. A teď pro grandslamy, plánuje Tsitsipas

  • 0
Zápolení nejlepších tenistů roku dosud sledoval hlavně u televize. Před třemi lety dorazil do Londýna na Turnaj mistrů v roli světové juniorské jedničky, jež rozehrávala tenisové velikány před zápasy. Tím vůbec prvním byl tehdy Dominic Thiem. V neděli 21letý Stefanos Tsitsipas rakouského hráče ve finále Masters přetlačil a získal dosud nejcennější trofej kariéry.

Po triumfu 6:7, 6:2 a 7:6 před vyprodanou londýnskou O2 arenou mladý Řek vyprávěl: „To je jízda jak na horské dráze. Vždycky jsem si říkal, že tihle chlápci mají za sebou šíleně skvělý rok a dostali se sem. A teď tady stojím, jsem jedním z nich a mám v náručí trofej šampiona.“

Při premiéře na závěrečné akci okruhu ATP si Tsitsipas počínal náramně. Ve skupině si ve dvou setech poradil s Rusem Medveděvem i obhájcem titulu Němcem Zverevem. Nestačil pouze na světovou jedničku Rafaela Nadala.

Náramně ale poté zvládl veledůležité semifinále s legendárním Rogerem Federerem, kterého přehrál 6:3 a 6:4. Jejich vzájemnou bilanci tak srovnal na 2-2.

V nedělním finále nastupující generace pak uspěl i proti 26letému a výrazně zkušenějšímu Thiemovi. 

„Je za tím obrovské množství práce, které jsem tomu věnoval. Zasloužil jsem si takový výsledek,“ řekl Tsitsipas, jenž sezonu zakončil na šestém místě žebříčku.

Přitom ještě v závěru roku 2017 nepatřil ani mezi nejlepší stovku. Loni ale ve Stockholmu získal první titul a ovládl Turnaj mistrů pro hráče do 21 let.  Letos přidal další tři trofeje, přičemž vzlet mezi elitu korunoval právě vítězstvím v Londýně. 

Další cíl? „Věřím, že jsem blízko, abych získal grandslamový titul. Vím, jsou to silná slova, ale mám pocit, že mezi šampiony patřím,“ prohlásil.

Uspět na grandslamu znamená vyhrát sedm zápasů. A to na tři vítězné sety, zatímco na Turnaji mistrů se hraje na dva. Překonat legendární trio Federer, Djokovič a Nadal, které dohromady posbíralo dosud 55 grandslamových trofejí, se v posledních letech povedlo jen hrstce vyvolených.

ZPRAVODAJSTVÍ

Finále Turnaje mistrů

Nastupující generace v čele s Tsitsipasem, Medveděvem, Thiemem a Zverem si ale stále hlasitěji říká o pozornost. 

„Porazit tyto tři legendy je velice obtížný úkol, ale pro nás mladé je to otázka času. Buď je porazíme, nebo si počkáme až skončí a trůny se uvolní,“ přidal Tsitsipas.

Mladý Řek se v neděli stal vůbec nejmladším vítězem Turnaje mistrů od roku 2001, kdy se to povedlo Australanovi Hewittovi. Loni zase závěrečný podnik ovládl 22letý Alexander Zverev.

Zbývá tedy jediný - a vůbec nejtěžší úkol - přetavit londýnský úspěch ve triumf na jednom ze čtyř nejprestižnějších turnajů planety. 


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga