Americký tenista John McEnroe se raduje z vítězství na Wimbledonu 1981. Na...

Americký tenista John McEnroe se raduje z vítězství na Wimbledonu 1981. Na turnaji upoutal pozornost zejména v prvním kole, kdy se nevybíravými slovy pustil do rozhodčího. | foto: Profimedia.cz

STALO SE 22. ČERVNA: To nemyslíš vážně! McEnroeův výbuch šokoval Wimbledon

  • 11
„Aut,“ ozvalo se z úst rozhodčího na umpiru. „Promiňte?“ okamžitě reagoval John McEnroe. A když americký bouřlivák zjistil, že o fiftýn opravdu přišel, pořádně se do sudího opřel. „To nemyslíš vážně, chlape, to nemyslíš vážně,“ hulákal přes celý dvorec, zatímco dokráčel až k vyvýšenému sedadlu. Legendární výlev slavného a temperamentního tenisty se udál v prvním kole Wimbledonu přesně před 39 lety.

Podání umístěné ke středové čáře, soupeř se po míči natahoval marně. Eso? Ne, naopak, aut.

„To nemyslíš vážně, chlape, to nemyslíš vážně,“ pustil se McEnroe do rozhodčího za rozhodnutí, kterým jeho servis prohlásil za špatný. Obecenstvo v hledišti jeho protesty doprovázelo vlažným potleskem, Američan zřejmě byl v právu, míč podle zpomalených záběrů lajnu opravdu tečoval.

Ale volba slov a hlasitost projevu rozhodně byly přemrštěné. Ještě k tomu na slavném Wimbledonu, hrdém turnaji stavícímu na vážených tradicích a vybraném chování.

„Ten míč skončil na lajně, vždyť se zaprášilo,“ argumentoval McEnroe. „Byl to jasně dobrý míč, jak ho jen můžeš zahlásit jako aut? Kolik jich ještě hodláš přehlédnout?“ pokračoval rozbouřeně.

„On už odcházel na druhou stranu,“ připomněl pohyb svého soka Toma Gulliksona, který byl smířený s tím, že utržil eso. „Všichni tady na stadionu ví, že to byl dobrý míč, a ty ho prohlásíš za aut? Vysvětlíš mi to? Vy jste tady fakt díra světa.“

Stalo se před lety

Historický speciál sportovní redakce iDNES.cz

Všechny díly naleznete přehledně ZDE

Rozhodčí Edward James vzbouřence potrestal, soupeři přiřkl trestný fiftýn.

Jejich hádky tím však neskončily. 

Poté, co Američan v dalším návalu vzteku praštil raketou o trávník, sudí jej napomenul: „Svou raketu používáte špatně, pane.“

Toto až ironické oznámení zažehlo v tenistovi další plamen, který do světa vyšel v podobě: „Jsi neschopný blázen.“ 

A McEnroe vzápětí přišel o další fiftýn.

Jeho nehorázná slova pochopitelně nezůstala bez odezvy, provinilec vyfasoval pokutu 1500 dolarů (dnes zhruba 35 tisíc korun) a organizátoři mu pohrozili diskvalifikací.

I přes skandál v prvním kole však levoruký Američan celý Wimbledon 1981 vyhrál, ve finále zdolal Švéda Björna Borga a získal první ze tří titulů na travnatém grandslamu. Závěrečné večeře pro šampiony se ale nezúčastnil. 

Na turnaji zanechal McEnroe výraznou stopu nejen svými výkony, ale především zkratem na kurtu. Spojení „to nemyslíš vážně“ se stalo jedním z nejpamátnějších výroků ve sportovní historii, stejný název dostala i tenistova biografie z roku 2002. 

Američan to popsal jako: „Výkřik, který přišel přímo z Queensu v mém rodném New Yorku, ale od té doby se rozšířil velmi daleko.“


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga