Ivan Lendl s trofejí pro vítěze Roland Garros v roce 1984

Ivan Lendl s trofejí pro vítěze Roland Garros v roce 1984 | foto: Profimedia.cz

STALO SE 8. ČERVNA: Extremista a mnich Lendl suverénním šampionem

  • 18
Soupeřův forhend končí v těsném autu, Ivan Lendl zvedá ruce nad hlavu a s blaženým výrazem ve tváři si vychutnává vítězství. Československý tenista právě porazil Švéda Michaela Pernforse po třech hladkých setech a stal se šampionem Roland Garros v roce 1986. Svůj třetí grandslamový vavřín dobyl přesně před 34 lety.

6:3, 6:2, 6:4.

Lendl si ve finále s nenasazeným Pernforsem počínal suverénně.

Ostatně, celý turnaj jej zastihl ve výtečné formě. Na své cestě za titulem ztratil jediný set, v semifinále povolil Johanu Kriekovi z JAR jen tři gamy.

Prvenstvím stvrdil roli turnajové jedničky a doložil, že mu právem patří trůn nejlepšího tenisty světa. V období od 9. září 1985 do 11. září 1988 strávil na čele žebříčku nepřetržitě 157 týdnů.

„Byl jsem na pozici dvě a tři po několik let a nebylo to místo, kde bych zrovna chtěl být,“ komentoval své ambice.

V roce 1986 šlo pro Lendla o druhý pohár z Roland Garros, poprvé antukový grandslam ovládl o dva roky dříve. A tehdy ve francouzské metropoli předvedl mimořádný obrat.

Poraženému McEnroeovi je ještě nyní špatně

Roland Garros 1984, Lendl se probojovává do svého pátého duelu o grandslamovou trofej.

Dosud však ani jednou neuspěl, zlomí tentokrát finálové prokletí?

V semifinále si hladce poradil se Švédem Matsem Wilanderem, formu tedy má.

Stalo se před lety

Historický seriál sportovní redakce iDNES.cz

Všechny díly najdete přehledně ZDE.

Jenže závěrečný zápas turnaje, v němž se československý tenista střetl s Američanem Johnem McEnroem, začal mizerně.

3:6 a 2:6 svítilo na tabuli po prvních dvou sadách.

Zkraje třetí se však americký bouřlivák nechal rozptýlit hlukem, který se na kurt linul ze sluchátek kameramana snímajícího utkání. Poté, co jej patřičně okřikl, ještě vedl 4:2, nicméně Lendl se dostal do zápasu.

John McEnroe (vpravo) a Ivan Lendl po finále Roland Garros 1984

Pomocí lobů a liftovaných míčů zahnal McEnroea od sítě a následně jej udolal. Zbylé tři sady ukořistil těsně 6:4, 7:5 a 7:5 a po čtyřech hodinách a osmi minutách se radoval z vytouženého grandslamového titulu.

„Začátek byl těžký, ale po třetím setu jsem si věřil a cítil jsem, že je šance to vyhrát,“ vzpomínal Lendl před šesti lety.

Mnohem větší dopad měl zápas na poraženého McEnroea, který v roce 2002 přiznal: „Stále je pro mě těžké dělat na French Open komentátora. Často je mi den nebo dva špatně od žaludku jen z toho, že jsem tady.“

Lendl a McEnroe proti sobě odehráli 36 zápasů, dostali se na smírnou bilanci 15:15, než ostravský rodák výhrami v posledních šesti střetnutích překlopil statistiku ve svůj prospěch.

Ivan Hrozný. A taky nahý. Oslavenec Lendl očima čtyř svérázných legend

„Uvědomuji si, že se musím zaměřit na fyzickou kondici, ale nehodlám žít jako mnich jako Lendl,“ prohodil na adresu svého rivala Američan. „Je extremista. Zcela se obětoval a v jeho případě to přineslo výsledky. Ale nemyslím si, že to musí být obecné pravidlo.“

A Lendlova odpověď?

„Hraji dobře jen tehdy, když jsem připraven. Když netrénuji tak, jak bych měl, potom nebudu hrát takovým způsobem, jakým mohu. Lidé mohou říkat, že jsem si vypěstoval železnou vůli, ale ve skutečnosti jsem jen více v kondici. Myslím, že železná vůle je vždy podpořena fyzickou zdatností.“

I díky těmto atributům získal osm grandslamových titulů, včetně tří z Roland Garros 1984, 1986 a 1987.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga