Španělští tenisté po vyhraném finále Davis cupu pózují s trofejí, kterou

Španělští tenisté po vyhraném finále Davis cupu pózují s trofejí, kterou získali už popáté. | foto: Reuters

Španělští tenisté vyhráli Davis Cup, rozhodující bod vybojoval Nadal

  • 52
Španělští tenisté popáté vyhráli Davis Cup. Rozhodující bod ve finále s Argentinou získal Rafael Nadal, když porazil Juana Martina Del Potra 1:6, 6:4, 6:1, 7:6.

Španělé v posledních letech týmové soutěži dominují. Je to jejich třetí triumf za poslední čtyři roky.

Před nedělními dvouhrami vedli 2:1 a od Nadala se čekalo, že proti Del Potrovi na antuce v Seville snadno zvítězí. Vytáhlý Argentinec mu ale statečně vzdoroval a musela rozhodnout nádherná čtyřhodinová bitva. Del Potro však neměl na vyčerpávající tenis s Nadalem dost sil. Jihoameričané tak ani čtvrtou finálovou účast neproměnili v kýžený triumf.

"Dali jsme do toho všechno a je nádherné touhle speciální výhrou uzavřít tenhle náročný rok. Je to jeden z mých nejšťastnějších dnů kariéry," řekl dojatý Nadal španělské televizi. "Jsme vděční všem fanouškům za podporu, protože před lepším publikem a lepší atmosférou jsem v životě nehrál," poděkoval Nadal divákům.

Zpočátku se ve vyprodané hale na Olympijském stadionu v Seville radoval tábor modro-bílých argentinských barev, protože Del Potro soupeře drtil a španělský antukář nezvykle chyboval. Postupně se ale Nadal dostal do rytmu a uplatnil svou skvělou fyzičku. Soupeře deptal výměnami, kdy doběhl zdánlivě ztracené míčky, a bravurně mu je vracel.

Ve čtvrté sadě ještě Del Potro duel zdramatizoval. Vedl 5:3, pak další tři gamy ztratil, ale dovedl sadu do tie-breaku. V něm už nedokázal Nadala zastavit a neuhrál jediný míček. Zatímco Španělsko oslavovalo svého tenisového hrdinu, vyčerpaný Del Potro se zavázanými stehny gratuloval soupeři se slzami v očích.

Nadal i Ferrer chtějí v příštím roce Davis Cup vynechat

Nadal vyhrál v Davis Cupu dvacátou dvouhru v řadě a udržel si neporazitelnost na antuce, na které nenašel v týmové soutěži přemožitele v žádném z 16 utkání. V příštím roce ale svoji bilanci nerozšíří, protože po utkání oznámil, že kvůli olympijským hrám, kde bude obhajovat vítězství z Pekingu, nebude týmovou soutěž hrát. A daviscupovou pauzu si chce vybrat i Ferrer.

"Příští rok nebudu hrát. Je to hodně nabitý rok, ve kterém jsou olympijské hry," uvedl Nadal na tiskové konferenci. "Patřím k hráčům, kteří hrají největší počet zápasů za sezonu, a nechci to přehnat. Nemohu mít přeplněný kalendář. Díky Bohu má Španělsko více kvalitních tenistů, kteří nás dokážou nahradit," dodal.

Španělští tenisté si po roční pauze a loňském kralování Srbů znovu přivlastnili slavnou trofej, kterou předtím získali také v letech 2000, 2004, 2008 a 2009, kdy ve finále porazili český tým. Před třemi roky zdolali ve finále rovněž Argentinu a navíc stejným výsledkem 3:1. Tehdejší triumf si Nadal nevychutnal, ze zápasů v Mar del Platě ho vyřadilo zraněné koleno.

"Výhra nad Čechy byla předloni jasná, ale tentokrát to bylo velice vyrovnané," řekl španělský kapitán Albet Costa a vysoce ocenil Nadala."Rafa je Rafa! Hrál brilantně, i když to není ve finále a před domácím publikem vůbec jednoduché, zvládl své duely a vyhrál nám celý zápas," řekl Costa, který je kapitánem třetí rok a i on zvažuje svou budoucnost u reprezentace. "Musím si ještě promyslet, zda zůstanu. Nejprve to musím probrat s vedením svazu," řekl Costa.

"Španělsko na antuce a doma je nejlepším týmem daviscupové historie," vysekl argentinský kapitán Tito Vázquez poklonu vítězům.

Španělé před svými fanoušky vyhráli už 21 zápasů. Posledním soupeřem na kterého doma nestačili byli v roce 1999 Brazilci.

Finále Davisova poháru

Španělsko - Argentina 3:1
Nadal - Del Potro 1:6, 6:4, 6:1, 7:6 (7:0)

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga