Francouzští tenisté oslavují vítězství nad Španělskem ve čtvrtfinále Davis Cupu.

Francouzští tenisté oslavují vítězství nad Španělskem ve čtvrtfinále Davis Cupu. | foto: AP

Španělští obhájci titulu v Davis Cupu končí ve čtvrtfinále, nestačili na Francii

  • 2
Dva poslední ročníky ovládli, napotřetí už to nevyjde. Španělští tenisté ve čtvrtfinále Davisova poháru podlehli Francii a je jasné, že vítězství letos neobhájí. Po prohrách v pátečních dvouhrách totiž dvojice Feliciano Lopéz a Fernando Verdasco nestačila ve čtyřhře na domácí pár Julien Benneteau, Michael Llodra a prohrála po setech 1:6, 2:6, 7:6 a 6:7.

Španělsko tak po dvou hracích dnech prohrává již 0:3 a závěrečné dvouhry na jeho vyřazení nemohou nic změnit.

Obhájci titulu překvapivě selhali již v pátek, když nejprve Gael Monfils přehrál Davida Ferrera a následně Llodra porazil Verdaska. O moc lépe se hostům nedařilo ve městě Clermont-Ferrand ani v sobotu, když první dva sety hladce prohráli a získali dohromady jen tři gamy.

Teprve když čelili vyřazení, začali bojovat a třetí set získali v tie-breaku. Další vyrovnaný set však připadl znovu mnohem lépe servírujícím Francouzům, kteří tak využili toho, že hráli na tvrdém povrchu, který Španělům nesvědčil.

O čtyřhře ve čtvrtfinále Chile - Česko čtěte zde

 "Věděl jsem, že to bude náročné, a když jsme prohráli první set, začal jsem mít velký strach," přiznal kapitán Guy Forget, který týmovou soutěž vyhrál v roce 1991. "Doufám, že pro tyhle kluky je to začátek dlouhého příběhu. Byli skvělí a doufám, že v září budou hrát stejně," dodal.

"Porazili jsme obhájce a to je skvělé," přidal Llodra, který nyní doufá, že francouzské tažení skončí až triumfem ve finále. "Když mi bylo jedenáct, díval jsem se v televizi, jak Guy (Forget) a Henri (Leconte) porazili v roce 1991 ve finále Ameriku. Vždycky byl můj sen je napodobit," vykládal.

Tenisté Francie doma porazili Španěly vůbec poprvé od roku 1923 a do semifinále Davisova poháru postoupili po šesti letech.

Argentinští tenisté Eduardo Schwank (vpravo) a Horacio Zeballos slaví vyhraný bod v deblovém souboji daviscupového utkání proti Rusům.

Argentinští tenisté Eduardo Schwank (vpravo) a Horacio Zeballos slaví vyhraný bod v deblovém souboji daviscupového utkání proti Rusům.

V boji o finále se utkají s vítězem souboje mezi Ruskem a Argentinou. K postupu mají zatím blíže Jihoameričané, kteří zásluhou výhry v sobotní čtyřhře vedou 2:1 na zápasy.

V duelu mezi případnými semifinálovými soupeři pro české reprezentanty se ujali vedení Srbové, kteří v Chorvatsku uspěli v deblu zásluhou Nenada Zimonjiče a Janka Tipsareviče. Ti porazili domácí pár Marin Čilič, Ivan Dodik 6:3, 6:2, 6:4.

Pokud by postoupili Srbové i Češi přes Chile, semifinále by se hrálo v Srbsku. Chorvaty by Češi případně přivítali na domácí půdě.

Čtvrtfinále Davisova poháru:

Moskva (tvrdý povrch): Rusko - Argentina 1:2 po čtyřhře
Davyděnko, Kunicyn - Schwank, Zeballos 6:7 (7:9), 4:6, 7:6 (7:3), 1:6


Clermont-Ferrand (tvrdý povrch): Francie - Španělsko 3:0 po čtyřhře
Benneteau, Llodra - Lopéz, Verdasco 6:1, 6:2, 6:7 (6:8), 7:6 (7:5)


Split (tvrdý povrch): Chorvatsko - Srbsko 1:2 po čtyřhře
Čilič, Dodig - Tipsarevič, Zimonjič 3:6, 2:6, 4:6

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga