STADION NEBO TENISOVÁ HALA? Na olympijském stadionu v Seville vyrostla kvůli

STADION NEBO TENISOVÁ HALA? Na olympijském stadionu v Seville vyrostla kvůli finále Davisova poháru tenisová hala. | foto: Reuters

Španělé chtějí salátovou mísu. Už kvůli ní utratili půl milionu eur

  • 13
Španělští tenisté chtějí zakončit letošní tenisovou sezonu vítězstvím. Mají jej na dosah, stačí získat tři body ve víkendovém finálovém duelu Davisova poháru proti Argentině. Pro triumf v prestižní týmové soutěži dělají maximum - třeba za půl milionu eur přetvořili olympijský stadion v Seville na halu.

Pod mobilní střechou, která obsahuje speciální protihlukovou izolaci pro případ deště, vyrostl antukový kurt. 

Finále Davisova poháru

Pátek: 14:00 Nadal - Monaco, Ferrer - Del Potro
Sobota: 16:00 López, Verdasco - Nalbandian, Schwank
Neděle: 13:00 Nadal - Del Potro, Ferrer - Monaco

Na mobilní tribuny usednou zejména čestní hosté, hlediště olympijského stadionu je určeno pro fanoušky. Respektive, už není. Organizátoři hlásí: vyprodáno! Španělskou armádu požene v souboji s argentinskou legií 27 000 diváků.

Nadal: Hrát doma je mimořádné

Monstrózní kulisy daviscupového finále stály město Sevilla pěkný balík - instalace mobilní střechy, pronájem tribun a zázemí stadionu vydalo dohromady na 476 000 eur, téměř dvanáct milionů korun. 

"Pořád nás přestavba stadionu vyšla méně než před sedmi lety," připomněl starosta hostitelského města Juan Ignacio Zoido, že stejné kulisy měl finálový duel proti USA v roce 2004. Španělé tehdy vyhráli 3:2.

STÍN. Kdo z účastníků finále trénuje na antukovém dvorci v Seville? Rafael Nadal.

Letos jiné cíle nemají, na skóre nezáleží. "Hrát finále Davisova poháru doma je vždycky mimořádná událost," říká Rafael Nadal. Jako světová dvojka vede domácí ekipu, jistí jej světová pětka David Ferrer, Feliciano Lopez (20. v ATP) a Fernando Verdasco (24.). Zdrcující síla na antukovém povrchu.

Na okruhu ATP jej Španělé ovládají ze všech nejlépe, Nadal je se šesti tituly z Roland Garros nejlepším antukářem historie. Jeho kolegové se na ní také skvěle pohybují, umí bravurně doklouzat k míčům, využívají topspinové rotace, jsou skvěle kondičně připraveni. V zádech budou mít mimořádnou diváckou podporu a hlavně zkušenosti z předešlých čtyř triumfů v Davisově poháru, ten poslední získali v roce 2009 v barcelonském souboji proti České republice.

Nalbandian: 2008 je minulost

Psychickou výhodu jim dodává také výsledek posledního vzájemného souboje s Argentinou. Finále v Mar del Plata před třemi lety bylo téměř národním svátkem. Ale pro Argentinu se smutným koncem, absentujícího Nadala nahradil v roli hrdiny Fernando Verdasco a Jihoameričané na triumf v prestižní soutěži pořád čekají.

"Ale to je minulost. Už je to za námi," je přesvědčený Juan Martín del Potro. "Strašně bychom chtěli překvapit, jenže porazit Španěly na jejich antuce bude mimořádně náročné," připouští. Po několikatýdenní pauze kvůli zraněnému ramenu je jeho forma nepředvidatelná.

Trápí se také bývalá světová trojka, David Nalbandian letos vynechal antukovou část sezony kvůli problémům s kýlou. Hostující čtveřice, kterou doplňují Juan Monaco a Juan Ignacio Chela, se pro sevillský duel vyzbrojila "fotbalovými" pruhovanými bílo-modrými tričky, ale bude jim to stačit?


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga