Patrick Mouratoglou a Serena Williamsová při tréninku na Australian Open..

Patrick Mouratoglou a Serena Williamsová při tréninku na Australian Open.. | foto: Profimedia.cz

Kouč Sereny Williamsové a slovo do vlastních řad: Změna je nutná

  • 16
Podobné projevy patří ke sportu odjakživa. Občas je prostě třeba svěřence trochu vyhecovat – zvlášť takové, kteří zrovna tápou. Dobře to znají začínající adepti na velké triumfy, naděje s nenaplněným potenciálem. Jenže když slovo do vlastních řad poslouchá dost možná nejlepší tenistka všech dob, to jde do tuhého.

„Musíme čelit realitě, změnit strategii. A přijmout fakt, že nám to momentálně nefunguje,“ řekl BBC Patrick Mouratoglou, kouč hrající legendy Sereny Williamsové.

Ženy, jež je s 23 grandslamy v historickém pořadí jen o jeden titul za absolutní rekordmankou Margaret Courtovou. Osobnosti, která svojí dominancí ve stále konkurence-schopnějším prostředí WTA ještě nedávno udivovala.

Ale také celebrity, jež se v 38 letech dostala na rozcestí s poněkud nejasnými směrovkami pro další postup.

„Nečekali jsme, že by mohla prohrát tak brzy. Nečekali jsme, že by vůbec mohla prohrát,“ pronesl Mouratoglou v reflexi Serenina nepovedeného Australian Open. Konec ve 3. kole? Páni, to byl šok.

„Už jsem příliš stará na to, abych v tomto stádiu kariéry hrála takhle. Zvlášť na tak velkém turnaji. Pro to není žádná omluva,“ štvalo ji po vyřazení s Číňankou Wang. „Na profesionální sportovkyni jsem udělala až příliš mnoho chyb.“

Tvrdé, leč upřímné. Když začátkem roku konečně na menším turnaji v Aucklandu získala první titul od návratu po porodu, zdálo se, že má zpět své typicky serenovské sebevědomí. Jenže Melbourne jí nachystalo políček do tváře. Proč se schovávat za výmluvy: loni sice nezvládala finále, která prohrála ve Wimbledonu i na US Open, ale dostala se aspoň těsně pod trůn.

Teď jí chybělo až příliš.

„Proto musíme porozumět tomu, co děje,“ dumá Mouratoglu. „Možná to chce vidět věci z trochu jiného úhlu, dát si trochu jiné cíle. Dosáhla už naprosto všeho, aby mohla v klidu ukončit kariéru, ale rozhodla se k návratu. Chce absolvovat všechnu tu fyzickou i mentální dřinu, aby zlomila rekord. Těžko říct, kolik šancí ještě vůbec přijde.“

Serena Williamsová po triumfu na turnaji v Aucklandu s dcerou v náručí.

Ve štábu jedné z nejsledovanějších sportovkyň planety se prostě rozblikala varovná červená světla a do toho ještě houká alarm.

Co je špatně? Nebo jinak: je vlastně něco špatně? Či se jen zvyšuje konkurence a mizí obávaná aura nezdolné vítězky Sereny?

„Lidi, nejsme roboti. Každá může prohrát s každou. Tenis je teď opravdu otevřená záležitost,“ hodnotila její vypadnutí Petra Kvitová.

Američanka prostě nese břímě známé jen vyvoleným. Loni měla čistě procentuálně výbornou zápasovou bilanci 25-6, tedy úspěšnost 81 procent – totožné číslo zaznamenala ve svých 70 startech světová jednička Ashleigh Bartyová. Jenže Williamsová už dávno nesčítá jednotlivé duely, stará se jen o nejpodstatnější trofeje: „A kdybych nevěřila, že na ně mám, už nehraju.“

Starty jistě nebude plýtvat ani letos, dá se čekat podobný program jako loni: Indian Wells a Miami, antuková generálka v Římě či v Madridu, následně Roland Garros.

„Pořád je hodně dobrá,“ soudí Mouratoglu. „Jenže mezi tím, že se dostanete do finále, a tím, že v něm pak uspějete, je obrovský rozdíl.“

Odhalit drobnosti, které v tomto směru hrají zásadní roli, občas připomíná zoufalé pokusy alchymistů o výrobu zlata. Přesto se Serena a její kouč do hledání pouštějí.

Pochopili totiž, že změny jsou nutné. A už se tím ani netají.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga