Češi míří do dalšího finále Davis Cupu. Nad Argentinou vedou 2:0

  • 109
Obhájci titulu jsou na nejlepší cestě zopakovat loňské finále tenisového Davis Cupu. V semifinále nejprve Radek Štěpáněk hladce zdolal argentinskou jedničku Juana Mónaka 7:6 (3), 6:3, 6:2. Ve druhém utkání sice Tomáš Berdych ztratil set s Leonardem Mayerem, nakonec ho ale udolal 6:4, 4:6, 6:3, 6:4. Češi tak po úvodním dnu vedou 2:0 a v sobotu už mohou slavit postup.

V sobotu od 14:30 je na programu čtyřhra, v níž mají Berdych se Štěpánkem v týmové soutěži skvělou bilanci 12:1. Když přidají 13. vítězství, postoupí čeští tenisté do třetího finále během pěti let.

Do pražské O2 areny se Češi vrátili skoro po roce, loni v listopadu tady porazili Španěly a vybojovali po 32 letech slavnou trofej, takzvanou "salátovou mísu".

On-line reportáž

Utkání jsme sledovali v podrobné reportáži.

Teď to vypadá, že by mohli zopakovat semifinálové vítězství nad Argentinou z Buenos Aires. Na tamní antuce překvapili, nyní plní roli favoritů. Argentinskou naději se pokusí uchovat pár Carlos Berlocq, Horacio Zeballos. 

Mayer sebral Berdychovi set

Leckoho mohlo překvapit, když se Argentinci rozhodli nasadit do dvouhry proti Tomáši Berdychovi až 93. hráče světa Leonarda Mayera. Nikoliv však Berdycha: "Výborně servíruje, v New Yorku odehrál dobré utkání s Murraym."

A skutečně - Mayerova agresivní hra slavila ze začátku úspěch. Berdych se oproti očekávání hodně nadřel. "První dva sety nebyly ideální, trvalo mi, než jsem si zvykl na halu, povrch. Zlomilo se to na začátku třetího setu. Pak už se mi hrálo dobře," řekl po utkání Berdych. (celý rozhovor čtěte ZDE)

Mayerovy údery létaly přesně k čárám, podání se točila nebezpečně ven z kurtu a Berdych s ním měl dost práce. Za stavu 3:3 si dokonce 26letý Argentinec vybojoval dva brejkboly a první využil poté, co český tenista zahrál forhend do autu.

Pak měl dokonce šanci zvýšit na 5:3, jenže za stavu 40-30 zkazil smeč a vzápětí si Berdych dokázal vzít brejk zpátky. Po zbytek setu už byl pátý hráč světa suverénní. Udržel si servis na 5:4, pak donutil Argentince k třem chybám a hned první setbol využil - 6:4.

Začátek druhého setu ale Berdychovi nevyšel. Za stavu 1:1 nejprve udělal dvojchybu, pak zkazil volej na síti a prohrál si servis.

Když si ho za stavu 3:4 dokázal vzít zpátky, zdálo se, že dokáže zopakovat scénář prvního setu. Jenže další vývoj už byl rozdílný - Berdych ztratil podání znovu, Mayer dokázal zachovat klid a čistou hrou druhou sadu doservíroval.

SNAHA. Tomáš Berdych v semifinále Davis Cupu proti Argentině.
MY TU MÍSU... Čeští fanoušci při semifinále Davis Cupu proti Argentině.
CO S TÍM. Tomáš Berdych a nehrající kapitán Jaroslav Navrátil v semifinále

Tribuny, na které se usadilo 10 785 diváků, ale českého hráče hnaly dál, stejně jako česká střídačka, na kterou se vrátil po vyhraném zápase Radek Štěpánek. Berdychovi se po skvělém prohozu povedl důležitý brzký brejk na 2:0 a nad častěji chybujícím soupeřem vyhrál třetí set 6:3.

Argentinec se rozhodně nevzdával. Emotivně slavil důležité míčky i získané gamy. Opět ale už ze začátku setu prohrál servis. Za stavu 0-40 ještě se štěstím odvrátil jeden brejkbol, pak si však Berdych došel pro vítězný úder.

Mayer se ještě držel, trápil Berdycha především slušným servisem. Potvrzoval, že na tvrdém povrchu hrát umí. Vytrvale bojoval v každé výměně. Odvrátil první mečbol.

Pátý hráč světa ale trpělivou hrou držel vlastní podání a ovládl čtvrtou sadu poměrem 6:4. Zápas skončil Mayerovým forhendem do autu, který však muselo ještě stvrdit jestřábí oko.

Až pak mohli Češi slavit. Finále je opět na dosah.

Štěpánek hladce zdolal světovou třicítku

Ačkoliv se z US Open připojil později, bojoval s únavou i časovým posunem, zvládl čerstvý grandslamový šampion ze čtyřhry páteční dvouhru skvěle. Třicátý tenista světa proti němu téměř neměl šanci, Štěpánkovi se všechno dařilo.

"Užil jsem si to náramně, myslím, že čím déle jsem byl na kurtu, tím byl lepší můj výkon. Atmosféra je tady vždycky elektrizující," řekl český tenista po vítězství. (celý rozhovor čtěte ZDE)

"Radek hrál daleko lépe. Věděl jsem, že mu to na tvrdém povrchu jde, neproměnil jsem svoje šance v prvním setu a pak už to bylo těžké. Štěpánek hrál opravdu velmi dobře," řekl Mónaco. Na tiskové konferenci neměl poraženeckou náladu. "Věřím svým partnerům. Celý týden jsme se připravovali a Leo na tomhle povrchu hraje dobře. Uvidíme po jeho zápase s Berdychem."

Štěpánek přitom proti argetinské jedničce přitom nezačal nejlépe. Ve čtvrtém gamu totiž český hráč ztratil podání, i když vedl 40-15.

Štěpánkovi tak hrozil nepříjemný stav 1:4. Jenže pak si 34letý hráč zřejmě vzpomněl na rozhodující souboj v loňském finále proti Španělsku. Jak je mu vlastní, zabojoval a hned si vzal servis zpátky. I díky Argetincově dvojchybě.

Štěpánek často chodil na síť, kde se po míčcích natahoval jako pavouk, ale také dost kazil. Ovšem překvapivě často přehrával Mónaka i při výměnách od základní čáry. Vyrovnaný stav vydržel až do jednáctého gamu, kdy argentinský tenista nezvládl smeč a daroval Štěpánkovi brejk.

Radek Štěpánek získal úvodní bod proti Argentině:

Český hráč tradičně pumpoval rukama a skotačil na kurtu. Jenže nedokázal první set při podání dotáhnout do konce, udělal dvě dvojchyby a musel rozhodnout až tie-break.

Začátek zkrácené hry jasně ovládl Štěpánek, Mónaco málem neuhrál ani bod. Tři ze šesti brejkbolů Argentinec odvrátil, ale pak už se neubránil českému ataku na síti.

Úvod druhého setu byl opačný. Sebevědomě hrající Štěpánek si za deset minut vytvořil náskok 3:0, ale Mónaco dokázal srovnat. Domácího hrdinu to nerozhodilo, postaral se o to, aby to bylo jen krátké vzepětí. Štěpánek šel do vedení a v osmém gamu získal rozhodující brejk.

"Štěpec! Štěpec!" skandovali diváci na tribunách, kde seděla i Štěpánkova milá, nejlepší česká tenistka Petra Kvitová.

Naopak Argetinec byl zoufalý, nic mu nevycházelo. Buď mu míčky vracel neutavitelný soupeř, nebo je narážely do pásky. Když si Mónaco za stavu 1:2 prohrál podání, vztekle odešel na lavičku a mrštil míček směrem k umpiru.

To Štěpánek si utkání vyloženě užíval, připsal si další brejk a když vyhrál těžkou výměnu, triumfálně zvedl ruku. V šestém gamu se sice Mónaco udržel ve hře, ale český tenista za dvě a půl hodiny ukončil. Symbolicky hladce - čistou hrou.

Česko - Argentina 2:0 po prvním dnu

O2 arena, tvrdý povrch

Berdych - Mayer 6:4, 4:6, 6:3, 6:4
Štěpánek - Mónaco 7:6 (7:3), 6:3, 6:2.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga