TAKHLE SKÁČU JÁ. Maria Šarapovová si v Praze prohlédla i známý Tančící dům.

TAKHLE SKÁČU JÁ. Maria Šarapovová si v Praze prohlédla i známý Tančící dům. | foto: Česká sportovní/Pavel Lebeda

Od lékařů k bolesti. Šarapovová musela po exhibici ledovat kotník

  • 24
Jako by to přivolala. Kratičký pobyt v české metropoli začala ruská tenistka Maria Šarapovová na jedné z pražských poliklinik zdvořilostní návštěvou. Večer by péči lékařů možná taky uvítala - v závěru exhibice Advantage Tennis V si totiž podvrtla kotník.

Z čela utřela kapky potu, lehce se usmála a zasedla na lavičku. Když divákům v pražské O2 areně děkovala za příjemnou atmosféru, pomalu se jí z obličeje vytrácel.

Nenápadně pozorovala svůj kotník - v závěru exhibičního duelu, v němž porazila Petru Kvitovou a Lucii Šafářovou, si ho totiž ruská tenistka nepříjemně podvrtla... "Naštěstí to nebylo nic vážného, akorát požádala o pytlík ledu," řekl Karel Tejkal, mluvčí pořádající agentury Česká sportovní.

S mírným zklamáním zakončila ruská tenistka nabitý program pražského pondělí. Třikrát se v jeho průběhu převlékla, třikrát upravila účes.

Dopoledne se se zdvořilým úsměvem podepisovala při autogramiádě v nemocnici - ve tváři se jí zračila únava z nedělního nočního příletu, rozpuštěné vlasy a volný šedý svetr udělaly z tenisové superhvězdy nenápadnou dívku. Přesto se jí děti při autogramiádě ostýchaly... "Asi to bylo příliš brzy po ránu," žertovala.

ŠARAPOVOVÁ V PRAZE. Ruská tenistka Maria Šarapovová navštívila v Praze
ÚSMĚV. Ruská tenistka Maria Šarapovová byla na tiskové konferenci před exhibicí
Maria Šarapovová při exhibici v Praze

Ruská tenistka Maria Šarapovová a její tři pražské podoby

Sama se neostýchala, řidiče posléze překvapila otázkou: Mohl byste zajet k Tančícímu domu? Pětadvacetiletá tenistka už dlouho obdivuje práci architekta Franka Gehryho, který se podílel na návrhu extravagantní stavby.

Okouzlila ji natolik, že fotografovi sama navrhla: Nechci obyčejnou fotku před tak neobyčejným domem. A tak začala skákat, pózovat, smát se. Pak dokonce vzala fotoaparát do ruky sama.

Maria Šarapovová v Praze

U Tančícího domu strávila delší dobu. "Zaujalo ji, že poblíž kdysi bydlel Václav Havel, tak si se zájmem prohlédla další místo," prozradil Tejkal.

Českou gastronomii prověřila s kamarádkou v restauraci hotelu Intercontinental. A po něm zazářila na tiskové konferenci. V elegantním béžovém svetříku, s vlasy vyčesanými do culíku a jemným make-upem už připomínala krásku, která je ozdobou společenských akcí.

Excelovala vtipnými poznámkami. "Já bych si od Petry vzala její levácké schopnosti," přála si.

Když česká tenistka vychvalovala její druhý servis, soustředěně poslouchala, louskala česká slova a vzápětí vyhrkla: "Tolik komplimentů? Už dost!"

A vzápětí se rozesmála: "Rivalita s Petrou? To se mě ptáte, když sedí vedle mě? To není moc příjemná pozice!"

Nadšeně se pochlubila pytlíkem bonbonů své značky Sugarpova: "Ale moc jich jíst nemůžu."

Pouze otázky jedné z ruských novinářek ji mírně vyvedly z rytmu, zdvořile se zeptala českých organizátorů, zda může odpovědět rusky - a pak se bavila superkrátkými překlady vlastních slov. "Jé, tohle jsem řekla?" bavila se.

Úsměv jí zmizel z obličeje vpodvečer. Ačkoliv v exhibici předvedla několik vtipných momentů, potvrdila svou ambicióznost na kurtu a obě české tenistky porazila. V závěru však skrývala bolest - po skončení exhibice se zavřela v šatně a požádala o led na podvrtnutý kotník.

V úterý, byť českou metropoli opustila brzy po ránu, však měla opět ve tváři úsměv...


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga