Šafářovou a Berdycha čeká Hopmanův pohár

  • 1
Praha - Pro české tenisty Lucii Šafářovou a Tomáše Berdycha začne nová sezona jako v loňském roce na Hopmanově poháru smíšených družstev v australském Perthu. Ve skupině se postupně utkají s domácí Austrálií, týmem Spojených států amerických a Indií. Minule vyhráli jediný zápas. Jak si povedou tentokrát?

Američané vstoupí do soutěže bez Sereny Williamsové, která kvůli nemoci přiletí do Perthu později, ale v pondělním duelu proti českému týmu by už mohla být připravena. Partnerkou Mardyho Fishe v zahajovacím utkání proti Indii bude oficiální náhradnice Meghann Shaughnessyová.

Druhou skupinu tvoří srbský výběr v silném složení Jelena Jankovičová, Novak Djokovič, Francie, Argentina a Tchaj-wan.

Vítězové skupin postoupí do finále, které se uskuteční 4. ledna. Na turnaji chybějí obhájci titulu Rusové, kteří loni triumfovali díky Naděždě Petrovové a Dmitriji Tursunovovi.

Čeští tenisté odletěli k protinožcům hned po Štědrém dnu. Pro oba je to jediná šance zahrát si smíšenou čtyřhru, na grandslamových turnajích to zkoušet nebudou. "Rozhodli jsme se, že se budeme na grandslamech soustředit na dvouhru," vysvětlil Berdych po nedávném slavnostním vyhlášení tenisové ankety Zlatý kanár.

Nejlepšímu českému tenistovi týmové soutěže svědčí, takže Hopmanův pohár považuje za ideální začátek sezony. "Je to skvělý týden na začátek roku, je tam o nás neskutečně postaráno. Podmínky jsou tam skvělé, není to tak obrovský přechod, přeci jen se hraje ještě v hale," pochvaloval si Berdych.

V historii samostatné České republiky vyhráli Hopmanův pohár Petr Korda a Jana Novotná v roce 1994. Československý tým ve složení Miloslav Mečíř, Helena Suková triumfoval při premiérovém ročníku soutěže na přelomu let 1988 a 1989.

Program zápasů českého týmu ve skupině (údaje v SEČ):
Sobota 29. prosince:
10.00 ČR - Austrálie,
Pondělí 31. prosince: 02.30 ČR - USA,
Čtvrtek 3. ledna: 02.30 ČR - Indie.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga