Rozhodly zkušenosti, domnívá se Berdych

  • 2
Praha - Velmi spokojeně vypadal po svém vítězném duelu Tomáš Berdych. V utkání výborně servírujících soupeřů si udržel větší klid a nadhled a po téměř dvou a půl hodinách Stanislase Wawrinku udolal. "Takhle jsme si to představovali," komentoval Berdych nerozhodný stav 1:1 po prvním dni barážového duelu.

Prohlédněte si video

Až v závěru druhého setu, za stavu 5:4 ve svůj prospěch, dokázal Tomáš Berdych jako první prolomit soupeřovo podání.

V duelu dvou výborně servírujících tenistů - Wawrinka osmnáct a Berdych dvanáct es - se stal tento moment klíčovým pro celý duel.

"I kdyby byl výkon jakýkoliv, nejdůležitější je získaný bod. Ale na druhou stranu jsem spokojen i se svým výkonem," zhodnotil zápas Berdych.

"Oba jsme dobře servírovali, v závěru rozhodlo asi více zkušeností a při delších výměnách jsem byl možná lepší," hledal příčiny své výhry český tenista.

"Souhlasím s tím," řekl Stanislas Wawrinka. "Tomáš zahrál velice dobře a v rozhodujících okamžicích jeho zkušenosti určitě hrály svoji roli."

Wawrinka ani jednou Berdychův servis nezískal, i když například v první hře druhé sady vedl už 0:40... "Taraflex mu asi vadil," domnívá se Berdych. "Ale proto jsme si ten povrch zvolili. Na Federera je to jedno, ale Wawrinka čím má pomalejší povrch, tím je lepší. Tady se mu tolik nedařilo, takže jsme si asi zvolili správně."

Wawrinkovi nezbylo, než znovu souhlasit. "Taraflex byla dobrá volba. Češi dobře vědí, že mně ten povrch nesedí. To ale neznamená, že jsem se necítil sebevědomě a ještě se zde nemohu prosadit," pronesl bojovně.

Berdych byl po celé utkání v pohodě, nedávné zdravotní problémy z Ameriky už zažehnal. "Všechno bylo v pohodě, aklimatizoval jsem se bez problémů," potvrdil. "Určitě mi pomohlo to jedno soutěžní utkání v extralize, i když se hrálo na antuce. Tam jsem si dokázal, že jsem v pořádku a šel jsem do zápasu klidnější."

Nerozhodný stav po prvním dni zatím nic neřeší. "Na jednu stranu jsme si to tak představovali, na druhou stranu respekt z Wawrinky jsme měli. Důležité ale je, abychom měli v neděli tři body," uzavřel Berdych.

První den očima kapitánů

Jaroslav Navrátil
"Viděli jsme dva kvalitní zápasy. Radek mohl prohrát hladce, zabojoval a rozhodla vlastně jedna těžká smeč v tie-breaku čtvrtého setu. Tomáš byl pod tlakem, ale zvládl to dobře a i když Wawrinka se v poslední době hodně zlepšil, vyhrál hladce 3:0, což se cení. Pokud jde o sobotní čtyřhru, ještě nejsem definitivně rozhodnut, určitě nastoupí Radek Štěpánek, kdo s ním, o tom ještě popřemýšlím."

Severin Lüthi
"Potvrdilo se, co jsem říkal před zápasem. Každý zápas bude velmi důležitý a bude to vyrovnané utkání až do konce. To jsme viděli i dnes a podstatné bude mít tři body po třech dnech. Nyní nás čeká klíčová čtyřhra, na kterou se budeme maximálně připravovat."

Český tenista Tomáš Berdych.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga