Roman Jebavý

Roman Jebavý | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Tenista Jebavý po Wimbledonu: Mix je na pohodu, ale hraje se naplno

  • 0
Přesně před deseti lety bojoval ve dvojici se Slovákem Kližanem v anglickém Wimbledonu v nakonec neúspěšném finále juniorské čtyřhry, letos se tenista extraligového LTK Liberec Roman Jebavý na nejslavnější turnaj světa vrátil a odehrál tam tři deblové zápasy. Jeden s Jiřím Veselým a dva ve smíšené čtyřhře s Lucií Hradeckou.

„Užíval jsem si tu grandslamovou wimbledonskou atmosféru po těch letech moc. Když jsem si to svoje odehrál a odtrénoval, tak jsem se byl podívat na některé zápasy a bylo to fajn,“ vyprávěl 27letý Roman Jebavý, který je odchovancem jilemnického tenisu, v žácích hrával i v Železném Brodě a Jablonci a aktuálně je suverénně nejlepším českým tenistou ve čtyřhře. Na žebříčku ATP mu patří 64. příčka.

Jak hodnotíte prohrané první kolo čtyřhry ve Wimbledonu v páru s Jiřím Veselým?
Bohužel nám nepřál los, když jsme hned dostali třetí nasazený pár Jamie Murray - Soares. V prvním setu nějaké šance byly, tie-break jsme ale prohráli těsně 7:9 a tím jsme trošku spadli dolů. V dalších dvou setech už to bylo těžké a prohráli jsme je. Škoda, myslím, že tam bylo pět takových silných párů, ale s těmi dalšími už bychom mohli hrát vyrovnanější partií s nadějí na postup.

Pak jste nastoupil i do smíšené čtyřhry s Lucií Hradeckou, jak jste se dali dohromady?
S Luckou se známe už hodně dlouho z pražské Štvanice, kde jsme spolu hrávali za I. ČLTK. Už na French Open jsme se domluvili, říkala, že čeká na nějakého Čecha, tak jsme se dali dohromady na Wimbledon. V deblových žebříčcích jsme na tom oba docela dobře, nasazuje se podle součtu pořadí a vyšlo nám to tak, že jsme šli ve Wimbledonu rovnou do druhého kola.

V něm jste porazili ve dvou setech britský pár Broady, Broadyová a prošli do osmifinále.
To byl od nás dobře odehraný zápas, myslím, že jsme ho měli po celou dobu pod kontrolou a byl to docela příjemný vítězný zážitek.

Pak jste ale narazili na první nasazený mix Jamie Murray, Hingisová, jaká byla ta prohra 3:6, 4:6?
Zase to byl těžký los, přesto jsme mohli zápas mnohem víc zdramatizovat, ale několik dobrých možností jsme neproměnili.

V tom zápase bylo vidět pořád hodně úsměvů, jak se vlastně hraje mix?
Hraje chlap se ženskou a je to tím takové zábavnější a uvolněnější. Mix sice vypadá na pohodu, je tam jakoby větší sranda, o body nejde, ale o peníze a o prestiž samozřejmě ano, protože je to Wimbledon, takže každý hraje naplno a nikdo nechce prohrát. Ty úsměvy jsou spíš od těch ženských a pro nás chlapy by určitě bylo nepříjemné dostat třeba eso od holky. Každopádně jsem hrál mix poprvé, vůbec jsem nevěděl, jak to bude vypadat, ale měl jsem z toho dobrý pocit a určitě bych si ho chtěl ještě zahrát. Když nám to žebříčkově vyjde i na US Open, tak tam s Luckou Hradeckou určitě zase budeme hrát.

Nastoupil jste proti legendě světového tenisu Martině Hingisové, jaké to bylo?
Rozhodně to byl velký zážitek, který se nestává každý den a doufám, že se bude ještě někdy opakovat. Martina mluví plynule česky a prohodili jsme pár slov. Navíc se to umocnilo tím, že jsme hráli na kurtu číslo dva, tedy na třetím největším ve Wimbledonu, a bylo hodně lidí, protože Jamie Murray je domácí tenista.

Jaký máte další program?
V příštím týdnu budu hrát debl s Jirkou Veselým v Umagu, pak v Gstaadu s Holanďanem Middelkoopem a v Kitzbühelu a na US Open zase s Veselým.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga