Rafael Nadal slaví postup do jedenáctého finále Roland Garros.

Rafael Nadal slaví postup do jedenáctého finále Roland Garros. | foto: AP

Siniaková a Krejčíková jsou v Paříži ve finále čtyřhry, Thiem vyzve Nadala

  • 102
Tenisový grandslam Roland Garros dospěl do závěrečných bojů. Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková zvítězily v semifinále čtyřhry proti Andree Sestini Hlaváčkové a Barboře Strýcové 6:3 a 6:2. Obhájce titulu Rafael Nadal suverénně postoupil do finále, Juana Martína del Potra rozdrtil 6:4, 6:1 a 6:2. Na souboj o titul se chystá i Dominic Thiem, který zastavil překvapení turnaje Marca Cecchinata 7:5, 7:6 a 6:1.

Český tenis má na letos v Paříži zástupkyně v bitvě o trofej za čtyřhru žen. Šestý nasazený pár Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková vyřadil v ryze českém semifinále turnajové dvojky Andreu Sestini Hlaváčkovou a Barboru Strýcovou 6:3 a 6:2.

Krejčíková, Siniaková vs. Sestini Hlaváčková, Strýcová

České derby jsme podrobně sledovali

„Super zápas. Hrály jsme aktivně a tlačily jsme na síti. Povedlo se nám to přesně podle představ,“ řekla Siniaková pro web Tenisový svět a Radiožurnál. „Taktiku jsme do puntíku splnily a odpovídá tomu i výsledek,“ doplnila Krejčíková.

Siniaková s Krejčíkovou lépe podávaly a jediný brejkbol ve druhém setu při servisu Siniakové zažehnaly. Třikrát naopak vzaly podání Strýcové, a to hned v první hře utkání a shodně na závěr setů. Jednou neudržela servis Hlaváčková.

Hodinu a osm minut dlouhý duel skončil po druhém mečbolu. První mečbol Hlaváčková odvrátila volejem, při druhém ale trefila Strýcová od základní čáry síť.

Pavouky turnaje

„Zasloužily si postoupit a zaslouží si vyhrát titul. My jsme neměly na nic odpověď,“ přiznala Strýcová. „Musely bychom mít fakt hodně štěstí, abychom to dokázaly otočit,“ řekla Hlaváčková

Mladé Češky si spolu poprvé zahrají o grandslamový titul. Jejich soupeřkami v nedělním finále budou nečekaně Eri Hozumiová a Makoto Ninomijaová, první japonská dvojice v grandslamovém finále deblu.

Nadalova dominance trvá, del Potro krajana nepomstil

Deset finálových účastí na Roland Garros, deset titulů. A nyní je Rafael Nadal jedinou výhru od rozšíření své úchvatné sbírky z Paříže o další trofej. Za tři roky prohrál ve francouzské metropoli jediný set, ve středu se o to přičinil Diego Schwartzman. Argentinec přerušil Španělovu sérii 37 získaných setů za sebou, i přes skvělý výkon ale z kurtu odešel poražen.

A stejně dopadl i Schwartzmanův slovutnější krajan Juan Martín del Potro. 29letý sympaťák se do semifinále v Paříži probil po devíti letech a v úvodu první sady držel s favoritem krok. Vypracoval si šest brejkbolů, Nadala ale v kritických chvílích zachránil výtečný úder. Ať už se jednalo o servis, překvapivé zkrácení nebo náběh na síť, vše demonstrovalo Španělovo antukové sebevědomí.

Nadal vs. del Potro

Utkání jsme podrobně sledovali

A když del Potro za stavu 4:5 podával, přišla chvíle rodáka z Mallorcy. Ačkoli se dosud k brejkbolu nepropracoval, v nejvhodnější chvíli na podání soupeře udeřil a za 56 minut šel do vedení.

„První set byl velmi obtížný, Juan měl mnoho šancí. Měl jsem trochu štěstí, že jsem úvodní sadu vyhrál. Potom už jsem hrál agresivněji,“ sdělil po utkání Nadal.

Druhý set se proměnil v jednoznačnou záležitost. Del Potro se ze všech sil snažil zastavit antukového krále, jenže proti bezchybnému a přesnému Španělovi neměl nárok. Nadal měl dokonce dva setboly na 6:0. Možnost nadělit soupeři kanára sice nevyužil, ale hned v dalším gamu už zisk druhého dějství zpečetil.

Juan Martín del Potro se natahuje po míčku v semifinále Roland Garros.
Rafael Nadal slaví povedenou výměnu v semifinále Roland Garros.
Rafael Nadal dobíhá míček v semifinále Roland Garros.

Publikum na dvorci Phillipa Chartriera, včetně francouzského herce Jeana-Paula Belmonda, bouřlivě tleskalo každému fiftýnu pro Argentince, bylo jich však poskrovnu proti sáhodlouhé řadě výměn, které na své konto přidával „Rafa“.

Nadal i nadále předváděl suverénní výkon. Třetí set si podmanil poměrem 6:2 a pokud potvrdí pravidlo, že ve finále Roland Garros ještě nikdy neprohrál, získá v neděli už jedenáctý titul z antukového grandslamu. Celkově půjde o jeho 24. grandslamového finále, v němž má šanci získat 17. titul.

„Jsem velmi šťastný, že jsem opět tady na Roland Garros ve finále. Je to pro mě neuvěřitelné,“ komentoval španělský tenista svůj postup.

Zkušenost zvítězila. Thiem jde dál přes Cecchinata

Do svého prvního grandslamového finále v kariéře se probojoval Dominic Thiem. Rakouský tenista vyřadil po setech 7:5, 7:6 a 6:1 nečekaného semifinalistu Marca Cecchinata z Itálie, který před letošním Roland Garros nevyhrál na čtyřech nejprestižnějších turnajích ani zápas.

Cecchinato vs. Thiem

Utkání jsme podrobně sledovali

Thiem se stal druhým rakouským finalistou jednoho z grandslamů v historii, v roce 1995 triumfoval Thomas Muster právě na Roland Garros.

„Myslím si, že klíčem k úspěchu byl druhý set, protože jej rozhodoval až těsný tiebreak,“ prozradil po zápase Thiem. „Nyní je velmi důležité, abych dobře zregeneroval a měl zítra dobrou snídani. A pak do neděle vtrhnu s plnou silou. Nadal je velkým favoritem proti každému. Ale já vím, jak proti němu hrát. Mám plán,“ poodhadil své záměry čerstvý finalista antukového grandslamu.

Thiem má sice s Nadalem negativní bilanci 3:6, ale poslední vzájemný duel před měsícem ve čtvrtfinále turnaje v Madridu vyhrál.

V předchozích dvou letech dokráčel Rakušan v Paříži vždy mezi nejlepší čtyřku, pokaždé prohrál s pozdějším vítězem. Na třetí pokus semifinálové prokletí prolomil.

Marco Cecchinato vyzývá publikum k fandění v semifinále Roland Garros.
Dominic Thiem zatnutou pěstí slaví povedenou výměnu v semifinále Roland Garros.
Rakušan Dominic Thiem podává v semifinále Roland Garros.

Hned v úvodním gamu prvního setu sebral Thiem soupeři servis a bez problému diktoval tempo hry. Cecchinato nestačil na dělová podání světové osmičky a přestože mnohdy vytáhl povedený kraťas, Rakušan náskok držel.

Z podvodníka hrdinou. Jak Cecchinato naučil Itálii zase fandit tenisu

Ovšem i Thiem si na podání vybral slabší chvilku. Tři brejkboly Itala sice vymazal, po čtvrtém už Cecchinato slavil dotažení na 4:4. Skóre nevydrželo vyrovnané dlouho, Rakušan za stavu 5:5 opět prolomil protivníkovo podání a vzápětí sadu uzavřel.

Ve druhém dějství si oba tenisté servis udrželi, rozhodla tedy zkrácená hra. V ní honil Thiem houževnatého Itala z jednoho rohu do druhého, Cecchinato statečně vzdoroval a když výměnu účinné zkrátil, obecenstvo aplaudovalo vestoje.

Sobotní program

začátek v 15:00

Finále dvouhry žen: Halepová (1-Rum.) - Stephensová (10-USA)
Finále čtyřhry mužů: Herbert, Mahut (6-Fr.)- Marach, Pavič (2-Rak./Chorv.)

Jenže 24letý rodák z Vídeňského Nového Města v pravou chvíli vytáhl nechytatelné dělové údery a vypracoval si tři setboly. Cecchinato všechny vymazal a sám měl rovněž tři příležitosti ukořistit veledůležitou sadu. V infarktové přetahované nakonec uspěl Thiem, jenž proměnil pátý setbol a poměrem 12:10 překlopil tiebreak na svou stranu.  

Těsná ztráta druhého setu Cecchinata výrazně poznamenala a do konce utkání získal pouhý jeden game. Přesto z porážky nemusí smutnit, na letošním antukovém grandslamu zaznamenal životní výsledek. Mimo jiné se zapsal do kronik jako nejníže postavený semifinalista Roland Garros od roku 1999, kdy se prosadil 100. muž pořadí ATP Andrej Medveděv.

Tenisový grandslamový turnaj Roland Garros v Paříži

(antuka, dotace 39 milionů eur)

Muži:
Dvouhra, semifinále:
Nadal (1-Šp.) - Del Potro (5-Arg.) 6:4, 6:1, 6:2
Thiem (7-Rak.), Cecchinato (It.) 7:5, 7:6 (12:10), 6:1.

Čtyřhra - semifinále:
Marach, Pavič (2-Rak./Chorv.) - F. López, M. López (12-Šp.) 6:4, 7:5.

Ženy:

Čtyřhra - semifinále:
Krejčíková, Siniaková (6-ČR) - Sestini Hlaváčková, Strýcová (2-ČR) 6:3, 6:2,
Hozumiová, Ninomijaová (Jap.) - Čchan Chao-Čching, Jang Čao-süan (8-Tchaj-wan/Čína) 6:2, 6:2.

Junioři:
Čtyřhra - semifinále:
Tadžima, Štyler (Jap./ČR) - Seyboth Wild, Baez (1-Braz./Arg.) 6:2, 6:1.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga