Kvitová si o titul v Paříži nezahraje. Keninová vyzve polskou senzaci

  • 371
Petra Kvitová si na letošním Roland Garros o titul nezahraje. V semifinále nestačila na Sofii Keninovou po setech 4:6, 5:7. Americká tenistka ve finále vyzve devatenáctiletou polskou kometu Igu Šwiatekovou, která zničila argentinskou soupeřku Nadiu Podoroskou 6:2, 6:1.

Petra Kvitová končí po zápase, který ztratila hlavně vlastní nepřesností. Keninová hrála dobře, ale nemusela vytáhnout úplně grandiózní výkon, dobře se pohybovala, minimálně kazila, několikrát ukázala skvělý cit pro hru a především - počkala si na chyby soupeřky.

ONLINE: Petra Kvitová vs. Sofia Keninová

zápas jsme sledovali v podrobné reportáži

Vítězka se také lépe vyrovnala s nepříjemným větrem. „Byly to abnormální podmínky, vítr se strašně otáčel, to pro můj tenis není zrovna dokonalé. Ale Sofia hrála skvěle, byla lepší hráčkou. Snažila jsem se bojovat o každý bod, čekat na šance, kterých pár přišlo, ale ona se pohybovala velmi dobře, zasloužila si vyhrát,“ uznala Kvitová.

Kvitová zahájila zápas čistou hrou, ale pak se její dosavadní jistota někam vytratila. Prohrála čtyři gamy za sebou, hodně kazila, soupeřka lépe četla hru a byla přesnější.

Česká tenistka šla za stavu 1:4 na příjem a zahrála výborně - po tvrdých returnech poprvé vzala Keninové podání a poté brejk potvrdila. Najednou byla zpět ve hře, začala sbírat vítězné údery a vypracovala si druhý brejkbol. Výhodu však nevyužila - stále ji brzdily nevynucené chyby.

Petra Kvitová po prohraném semifinále Roland Garros.

Drama přinesla desátá hra. Keninová podávala na zisk sady a dostala se pod tlak. Za stavu 0:30 se však ubránila nádherným kraťasem a náskok jednoho brejku udržela.

Kvitová nehrála tak dobře jako v předešlých zápasech. Scházel jí lepší pohyb, často si vypracovala výhodnou pozici k zakončení, ale míček pak poslala do sítě nebo ven z kurtu. Soupeřka působila jistějším i nadšenějším dojmem, ačkoliv ve statistice vítězných míčů značně zaostávala.

Kvitová: Další grandslam mi zatím asi není souzený. Ale budu věřit dál

Ve druhé sadě Kvitová přeci jen zlepšila pohyb, Keninovou tlačila i při jejím podání, ale v klíčových okamžicích ji několikrát zabrzdil těsný aut. Za stavu 2:2 šla Keninová do brejku a došlo možná na klíčovou pasáž vyrovnaného souboje.

V následující hře měla Kvitová čtyři brejkboly, zkoušela vše možné, pálila jedovaté rány, Keninovou tlačila... jenže ta ukázala rychlé nohy, odhodlání i skvělou ruku v těžkých obranných pozicích a brejk potvrdila.

Sofia Keninová v akci v semifinále Roland Garros.

Keninová šla za stavu 5:4 podávat na postup do finále, ale tíhu okamžiku vůbec nezvládla. Udělala tři lehké chyby a Kvitová nabídnutou šanci využila.

Američanku jakoby zaváhání nabudilo a výrazně přitvrdila. Po přestřelkách v jedenácté hře znovu sebrala protivnici podání a v dalším gamu zápas ukončila.

„Být tady v semifinále, je pro mě velký úspěch, jsem šťastná a vděčná. Mohla jsem se jen dívat z domova a ani nehrát tenis, hrát o postup do finále grandslamu je výjimečné, i když porážka bolí,“ dodala Kvitová.

Šwiateková stále famózní, zničila i Podoroskou

Podoroská vyrukovala proti proti Šwiatekové útočně a v prvním gamu se dostala do vedení 30:0. Jenže servírující Šwiateková začala vysílat přesné údery od lajny k lajně a okamžitě dostala soupeřku tam, kde ji chtěla mít - pod trvalý tlak. Hned ve druhé hře získala brejkbol a v poklidu ho potvrdila.

Polská tenistka Iga Šwiateková v semifinále Roland Garros.

Podoroská se z pozice lovené kořisti mohla vymanit za stavu 1:3 - poprvé a naposledy. Po pěkných returnech měla brejkbol, ale dvě nevynucené chyby ji o šanci připravily. Šwiateková pokračovala v konzistentní útočné hře a set získala 6:2.

ONLINE: Šwiateková vs. Podoroská

zápas jsme sledovali v podrobné reportáži

Ve druhé sadě šla Šwiateková ihned do vedení 2:0. Hra mladé polské tenistky působila strojově a přitom variabilně. Téměř z každé pozice snadno zahrávala elegantní vítězné údery.

Podoroská měla potíže při podání, protože po returnech se dostávala znovu do defenzivy. V těch málo okamžicích, kdy dostala soupeřku do úzkých, většinou stejně neuspěla - buď sama chybovala, nebo přišel výborný obranný úder. Za stavu 0:4 sice poprvé sebrala Šwiatekové podání, ale následující dvě hry opět ztratila.

„Jsem ráda, že si mi na grandslamovém turnaji tak daří a doufám, že mi  to vydrží i ve finále,“ řekla šťastná Šwiateková po utkání.

Polská senzace tak pokračuje ve své dokonalé jízdě turnajem, ještě neztratila set a všechny své duely vyhrála s obdivuhodnou lehkostí.

Grandslamový turnaj Roland Garros v Paříži

(antuka, dotace 38 milionů eur)

Muži:
Čtyřhra - semifinále:
Soares, Pavič (7-Braz./Chorv.) - Farah, Cabal (1-Kol.) 7:6 (7:4), 7:5
Krawietz, Mies (8-Něm.) - Koolhof, Mektič (9-Niz./Chorv.) 6:3, 7:5

Ženy:
Dvouhra - semifinále:

Keninová (4-USA) - Kvitová (7-ČR) 6:4, 7:5
Šwiateková (Pol.) - Podoroská (Arg.) 6:2, 6:1

Junioři:
Čtyřhra - čtvrtfinále:

Krumich, Svrčina (ČR) - Lorens, Ozolinš (7-Pol./Lot.) 7:6 (7:3), skreč.

Juniorky:
Dvouhra - čtvrtfinále:

Ealaová (2-Fil.) - Nosková (ČR) 4:6, 6:3, 6:2


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga