Barbora Krejčíková na Roland Garros

Barbora Krejčíková na Roland Garros | foto: Reuters

Krejčíková a Siniaková ovládly deblové derby, Tsitsipas vyřadil Medveděva

  • 78
V úterním programu tenisového grandslamu Roland Garros bylo z českého pohledu nejatraktivnější čtvrtfinále ženské čtyřhry, v němž Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková přehrály sourozeneckou dvojicí Karolína Plíšková, Kristýna Plíšková 6:4, 6:4. Ve šlágru mužské dvouhry porazil Řek Stefanos Tsitsipas Rusa Daniila Medveděva 6:3, 7:6 (7:3) a 7:5.

Pravidelné účastnice grandslamových čtyřher proti páru, který se letos dal dohromady hlavně pro zpestření, ale rozhodně se v Paříži neztrácel.

Takové kulisy slibovalo české derby ve čtvrtfinále ženské čtyřhry na Roland Garros.

Krejčíková, Siniaková vs. K+K Plíškovy

Reportáž z utkání

Lépe do něj vstoupily Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková, které spolu pařížský grandslam ovládly už v roce 2018 a také letos mají nejvyšší ambice.

Dvojčata Karolína a Kristýna Plíškovy obnovily grandslamovou spolupráci poprvé od Wimbledonu 2015, ale po ztrátě servisu Kristýny brzy zaostávaly 0:2.

Českým sestrám se sice vzápětí podařilo uzmout podání Siniakové a i díky tomu otočily skóre na 3:2, následná dvojchyba Karolíny při brejkbolu ale dostala opět do výhody soupeřky, které už klíčový brejk na 4:3 udržely a získaly první set 6:4.

V Paříži ve formě hrající Krejčíková, kterou ve středu čeká čtvrtfinále dvouhry, také ve druhém setu přibrala na svou vítěznou vlnu i parťačku Siniakovou. A časté minisouboje Siniakové s Kristýnou odzadu i Krejčíkové s Karolínou na síti končily většinou vítězně pro deblově zkušenější pár.

Siniaková o laufu Krejčíkové: Zaslouží si to. Čtyřhru chceme vyhrát

Všechny tenistky si ve druhé sadě držely servisy až do stavu 4:4, pak se ale Krejčíkové se Siniakovou povedl rozhodující čistý brejk. Siniaková následně přesnou smečí při druhém mečbolu pečetila výhru 6:4, 6:4 a postup do semifinále. 

Po triumfu v prvním kole dvouhry tak Barbora Krejčíková vyřadila letos z Paříže Kristýnu Plíškovou už podruhé. 

V semifinále jsou Zidanšeková a Pavljučenková

V úterý se v Paříži rozehrálo i čtvrtfinále ženské dvouhry, jehož obsazení je velmi překvapivé. Poprvé v otevřené éře v něm šest z osmi hráček zažívá premiérovou účast mezi poslední osmičkou. 

V prvním souboji se utkaly dvě přemožitelky českých hráček z minulých kol. Paula Badosaová ze Španělska vyřadila v osmifinále ve třech setech Markétu Vondroušovou, Slovinka Tamara Zidanšeková o kolo dříve uspěla rovněž 2:1 proti Kateřině Siniakové.

Slovinka Tamara Zidanšeková hraje forhend ve čtvrtfinále Roland Garros.

Do zápasu vstoupila lépe Badosaová, ani rychlé vedení 3:0 jí však k zisku úvodní sady nestačilo. Zidanšeková totiž dokázala otočit a uspěla 7:5. 

Druhý neméně vyrovnaný set se ale stal kořistí Španělky, která vedla 2:0 i na začátku rozhodujícího třetího setu. Slovinka však dokázala vyrovnat a po dvou hodinách duel gradoval v napínavé koncovce.

Klíčový se nakonec ukázal téměř desetiminutový game za stavu 6:6. Zidašenková v něm nejprve dokázala odvrátit dva brejkboly, sama pak v následující hře při podání soupeřky využila svůj druhý mečbol a po dvou a půlhodinové dřině postoupila výsledkem 7:5, 4:6, 8:6 do semifinále.

Obdobné drama i délku nabídlo i následné čtvrtfinále mezi Ruskou Anastasijí Pavljučenkovou a Jelenou Rybakinovou z Kazachstánu.

Šlo navíc o pikantní souboj aktuálních deblových spoluhráček, které zítra bok po boku nastoupí ke čtvrtfinále čtyřhry a pokud uspějí, narazí v semifinále na české duo Krejčíková, Siniaková.

Obě soupeřky zdolaly v předchozích kolech dvě velké favoritky - Rybakinová ukončila sen Sereny Williamsové o vyrovnání grandslamovém rekordu, Pavljučenková vyřadila jinou bývalou světovou jedničku Bělorusku Viktorii Azarenkovou.

Jejich boj o životní úspěch se rovněž natáhl až do třetího setu, v němž zcela vyrovnaná bitva gradovala. Z nejtěsnější výhry a postupu do semifinále se nakonec radovala zkušenější Pavljučenková, které soupeřka pomohla dvojchybou při mečbolu.

Večerní šlágr pro Tsitsipase

Na závěr hracího dne se na kurtu Philippa Chatriera odehrála velká bitva, v níž se proti sobě se postavili Řek Stefanos Tsitsipas, turnajová pětka, a druhý nasazený Daniil Medveděv z Ruska.

Roland Garros

příloha iDNES.cz

Šťastnější byl na konci zápasu Tsitsipas, který triumfoval 6:3, 7:6 (7:3), 7:5 a v součtu s turnajem v Lyonu natáhl svou vítěznou šňůru na devět utkání.

Dvaadvacetiletý Řek v úvodním setu těžil hlavně ze skvělého prvního servisu a Medveděvovi nedovolil ani jeden brejkbol. Sám si vypracoval dvě šance na zisk soupeřova podání a poté, co jednu využil, triumfoval 6:3.

I ve druhém dějství měl Tsitsipas zprvu více ze hry a soupeře brejknul. Poté se však předvedl i Medveděv.

Rus začal místo tvrdých úderů hrát chytře. Zkracoval hru, chodil na síť, neustále hledal volná místa, kam poslat balon. Řek měl problémy, nejprve ztratil vedení a poté za stavu 4:5 čelil i dvěma setbolům.

Řek Stefanos Tsitsipas během čtvrtfinále Roland Garros.

V rozhodujících chvílích však Tsitsipas pokaždé projevil více sil. Jednou si pomohl esem, poté zase precizním úderem na čáru. I proto nejenže oba setboly odvrátil, ale hlavně ovládl tiebreak 7:3.

Na začátku třetího dějství Medveděv Řeka brejknul, jenže o výhodu záhy přišel. Rus se snažil svého soka rozhodit i dlouhými debatami s rozhodčím, ani ty mu nakonec nebyly nic platné.

Tsitsipas se v závěru třetí sady odrazil ke skvělému výkonu a když si za stavu 6:5 vypracoval mečbol, zápas za 2 hodiny a 19 minut ukončil.

Zverev se proti Davidovichovi nenadřel

Ve dvaadvaceti letech se poprvé probojoval do čtvrtfinále jednoho z grandslamů. Na postup do dalšího kola už ale nedosáhl. Španěl Alejandro Davidovich nestačil na Němce Alexandera Zvereva 4:6, 1:6 a 1:6.

Začátek zápasu přitom Davidovichovi vyšel. Španěl hned v úvodu sebral Zverevovi podání a šel do vedení 1:0. Němec sice rychle srovnal, jenže 22letý soupeř mu záhy znovu prolomil servis a vedl 3:2.

Na víc už se ale nezmohl.

Zverev zpřesnil hru a přitvrdil podání. Na kurtu se lépe pohyboval a udával tempo. Zkrátka dominoval.

Němec Alexander Zverev během čtvrtfinále Roland Garros.

První set šestý hráč světa otočil na 6:4 a dál pokračoval v parádním výkonu. To Španěl se naopak trápil, měl problém na příjmu a ani při vlastním podání to nebylo ono.

Ve druhém setu Davidovich natropil třináct nevynucených chyb (Zverev dvě) a uhrál jen jedenáct fiftýnů. Ve třetím dějství se mýlil sedmkrát a znovu do zdárného konce dotáhl jen jedenáct výměn.

Zatímco první set se hrál 47 minut. Ten druhý Zverev ovládl 6:1 za 25 minut, ve třetím setu potřeboval na stejné skóre o minutu víc.

Tenisový grandslam Roland Garros v Paříži

antuka, dotace 34,36 milionu eur

Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
A. Zverev (6-Něm.) - Davidovich (Šp.) 6:4, 6:1, 6:1
Tsitsipas (5-Řec.) - Medveděv (2-Rus.) 6:3, 7:6 (7:3), 7:5.

Ženy
Dvouhra - čtvrtfinále:
Zidanšeková (Slovin.) - Badosaová (33-Šp.) 7:5, 4:6, 8:6
Pavljučenkovová (31-Rus.) - Rybakinová (21-Kaz.) 6:7 (2:7), 6:2, 9:7 

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Krejčíková, Siniaková (2-ČR) - Karolína Plíšková, Kristýna Plíšková (ČR) 6:4, 6:4.

Smíšená čtyřhra - semifinále:
Vesninová, Karacev (Rus.) - Schuursová, Koolhof (3-Niz.) 6:4, 6:1
Krawczyková, Salisbury (USA/Brit.) - Olmosová, Cabal (Mex./Kol.) bez boje.

Junioři
Čtyřhra - 1. kolo:
Donald, Poljičak (ČR/Chorv.) - Cosnet, Verdier (Fr.) 5:7, 6:4, 10:4
Jurajda, Dahlberg (ČR/Švéd.) - Bertrand, Sekulic (Fr./Austr.) 3:6, 7:5, 10:6

Juniorky
Dvouhra - 2. kolo:
Nosková (ČR) - Bondarenková (10-Rus.) 6:3, 6:0
Viďmanová (ČR) - Falejová (Běl.) 6:4, 6:1
Selechmetěvová (9-Rus.) - Palicová (ČR) 6:1, 6:2

Čtyřhra - 1. kolo:
Jiménezová, Nosková (3-And./ČR) - Rivkinová, Vandewinkelová (Něm./Belg.) 3:6, 6:1, 11:9
Palicová, Xuová (ČR/Kan.) - Lopezová, Ngijol-Carréová (USA/Fr.) 2:6, 6:2, 10:8

STŘEDEČNÍ PROGRAM (začátek v 11:00):

Kurt Philippa Chatriera: Krejčíková (ČR) - Gauffová (24-USA), Sakkariová (17-Řec.) - Šwiateková (8-Pol.), Nadal (3-Šp.) - Schwartzman (10-Arg.), nejdříve 20:00 Djokovič (1-Srb.) - Berrettini (9-It.).

, pro iDNES.cz,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga