Plíšková je v semifinále Roland Garros. Djokovič neobhájí, Murray jde dál

  • 446
Britský tenista Andy Murray prošel do semifinále Roland Garros po čtyřsetové bitvě s Japoncem Keiem Nišikorim. Už jen jedna výhra stačí a Češka Karolína Plíšková usedne na tenisový trůn. Mezi nejlepší čtyři ženy se v Paříži probila, když zdolala Francouzku Caroline Garciaovou 7:6, 6:4. Naopak pro Srba Novaka Djokoviče končí sen o obhajobě titulu, ve čtvrtfinále nestačil na Rakušana Dominica Thiema, podlehl mu ve třech setech. Postoupil i Španěl Rafael Nadal. Jde dál po skreči svého krajana Pabla Carreña. Toho zradilo břišní svalstvo.

Murray čelil ve čtvrtfinále Nišikorimu a jako tradičně se musel vypořádat s mimořádně houževnatým soupeřem, jemuž ovšem nejdou klíčové momenty zápasů.

Ukázalo se to i tentokrát, kdy japonský hráč sice hladce vyhrál první sadu, poté ale ztratil druhou a ve třetí pak absolutně nezvládl tie-break. Murraymu odevzdal set sedmi prohranými míči za sebou.

Andy Murray na servisu.

Světová jednička pak už dominovala, Nišikori Murrayho nezaskočil ani rychle „ukradeným“ podáním. Brit, loňský finalista Roland Garros, totiž kontroval šesti vyhranými gamy za sebou a může se těšit na semifinále proti Stanu Wawrinkovi.

Wawrinka splnil roli favorita a snadno si poradil s Chorvatem Marinem Čiličem, z kurtu ho vyprovodil ve třech setech za hodinu a 40 minut. V semifinále je v Paříži potřetí za sebou, v roce 2015 slavil titul.

Spanilá jízda Plíškové pokračuje

Plíšková zvládla náročné čtvrtfinále proti domácí hráčce bravurně. V první sadě ukázala pevnější nervy v tie-breaku, ve druhé sadě si nenechala ani jednou prolomit servis, naopak sama jednou podání Garciaové sebrala a dotáhla zápas do vítězného konce.

Za hodinu a jednapadesát minut bylo po všem.

„Byl to náročný zápas, zvlášť ve větru, který se tady točil. Jsem nadšená, že jsem to dokázala a prošla dál. Před turnajem jsem si nemyslela, že jsem schopná hrát na antuce dobrý tenis, ale teď jsem v semifinále,“ řekla Plíšková na kurtu.

SOUSTŘEDĚNÁ. Caroline Garciaová ve čtvrtfinále Roland Garros.
NA SERVISU. Karolína Plíšková ve čtvrtfinále Roland Garros.
TOHLE VYŠLO. Caroline Garciaová ve čtvrtfinále Roland Garros.
DOBRÝ MÍČ. Karolína Plíšková ve čtvrtfinále Roland Garros.

Česká hráčka tak sahá po trůnu světové jedničky. Aby na něm usedla, potřebuje porazit v semifinále favorizovanou Rumunku Simonu Halepovou, která se blýskla senzačním obratem proti Ukrajince Elině Svitolinové.

Pokud by Plíšková proti Halepové uspěla, stane se vůbec první tenisovou královnou z Česka.

Nevyužitý setbol a drama

Pětadvacetiletá tenistka vstoupila do zápasu výborně, nechybovala, působila soustředným dojmem. A rychle sebrala Francouzce servis, za stavu 1:1 se ujala vedení a bez větších obtíží brejk potvrdila.

Jenže Garciaová stále více riskovala a získávala si převahu. V podání Plíškové to chvíli vypadalo jen jako čekání na soupeřčinu chybu.

Čtvrteční program

(začátek v 11:00):

Kurt Philippa Chatriera: smíšená čtyřhra - finále Grönefeldová, Farah (Něm./Kol.) - Dabrowská, Bopanna (7-Kan./Indie), nejdříve v 15:00 Ostapenková (Lot.) - Bacsinszká (30-Švýc.), Halepová (3-Rum.) - Karolína Plíšková (2-ČR).

Plíškové se trpělivá hra málem vyplatila v osmém gemu, kdy měla při servisu domácí hráčky setbol. Forhend ale poslala do autu. Garciaová game vydřela a poté hned prolomila Plíškové podání, při returnech hrála opravdu va bank.

Set šel do tie-breaku a v něm měla navrch klidnější a soustředěnější Plíšková. Po hodině a čtvrt mohla radostí zatnout pěst.

„Sbírala jsem esa i přímé body. I když se hrálo v docela složitých podmínkách, hlavně vítr se hodně točil,“ pochvalovala si Plíšková kvalitní servis.

Ve druhé sadě nejprve odvrátila hrozbu ztráty servisu, když ve třetím gamu trefila parádní úder po lajně. V desáté hře pak Garciová podávala na udržení se v zápase a náhle se musela bránit mečbolu české hráčky.

Svěřenkyně kouče Davida Kotyzy si lobem připravila mečbol, který po hodině a jednapadesáti minutách využila přesným forhendem. „Kája v sobě našla odvahu oběhnout si return a zabít to. I při mečbolu,“ chválil Kotyza v rozhovoru se zpravodajem iDNES.cz.

Tři Češky v semifinále ženského deblu

Lucie Hradecká a Kateřina Siniaková postoupily po výhře 6:1, 6:4 nad Ruskami Jekatěrinou Makarovovou a Jelenou Vesninovou do semifinále. A stejně úspěšná byla Lucie Šafářová, která spolu s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou potvrzuje pozici nejvýše nasazeného dua.

Pavouky turnaje

Nad belgicko-italským párem Kirsten Flipkensová, Francesca Schiavoneová vyhrály 6:2, 6:4 a mohou pomýšlet na pátý společný grandslamový titul. Na kontě mají triumfy z Australian Open a French Open z roku 2015, předloni ovládly US Open a letos uspěly i na Australian Open.

„Určitě to nezevšední. Člověk chce pořád víc a víc. Je to jiné než poprvé, kdy je radost úplně největší. Máme dobře našlápnuto, je krásné být v semifinále a bylo by nádherné zvednout si trofej, ale cesta je dlouhá,“ řekla Šafářová

Hradecká se Siniakovou vyřadily turnajové dvojky a v semifinále narazí na Australanky Ashleigh Bartyovou a Casey Dellacquaovou. Hradecká už v Paříži získala titul v roce 2011 a další grandslamový úspěch přidala o dva roky později na US Open. Siniaková postupem do semifinále zopakovala loňský výsledek z Roland Garros.

Djokovičova neúspěšná obhajoba

Až v nečekaně jednoznačnou záležitost se zvrtlo čtvrtfinále mezi Djokovičem a Thiemem. Ten sice vybojoval první sadu až v tie-breaku, poté už ale vládl na dvorci železnou pěstí a ničil obhájce titulu přesnými a tvrdými údery.

Druhý set ovládl 6:3, ve třetím dokonce nadělil Srbovi „kanára“. Djokovič se s Roland Garros loučí již ve čtvrtfinále poprvé od roku 2010, za posledních pět let hrál čtyřikrát finále.

Dominic Thiem se chystá na return ve čtvrtfinále Roland Garros.
Novak Djokovič ve čtvrtfinále French Open.

Teď přichází Thiemův čas. V semifinále nastoupil už loni, letos si opět počíná fantasticky a hraje špičkový tenis. Dosud neztratil jediný set. Stejně je na tom také jeho další soupeř Nadal, jemuž se pokusí ukončit cestu za jubilejním desátým titulem z pařížských kurtů.

Je mi to líto, Pablo

Nadal postoupil za necelou hodinu hry. Jak to? Pomohlo mu zranění soupeře. A navíc opět podal kvalitní výkon.

Proti Carreñovi, světové jedenadvacítce, hladce vyhrál první sadu. Soupeři dovolil uhrát jen dva gamy a jen potvrdil svou dominanci na letošním ročníku Roland Garros.

Na pařížské antuce dosud neztratil jediný set, většinou si navíc počínal suverénně a nedopustil výraznější drama. Platilo to i proti Carreñovi, který mu sice dvakrát prolomil podání, ale své vlastní ani jednou neudržel.

Na centrkurtu Philippa Chatriera se navíc při jednom z podání zranil a později požádal o lékařské ošetření. Zmizel v šatně, Nadal zůstal na kurtu a snažil se zahřát cvičnými údery.

Carreñovi přestávka nepomohla, rychle prohrával také ve druhém setu. Nemohl se opřít do servisu a za stavu 0:2 na hry se po 51 minutách marného boje rozhodl utkání vzdát. K nelehkému rozhodnutí jej přinutily potíže s břišním svalstvem.

„Mrzí mě to, Pablo,“ snažil se ho utěšit Nadal při podávání rukou. „To samé zranění se mi stalo před lety a hrát se s tím prostě nedá,“ řekl Eurosportu.

Nadal se tak stal pátým hráčem v „open éře“, který na některém z grandslamů postoupil desetkrát do semifinále. Cestu za postupem mu nepřekazil ani silný vítr. „Byly to náročné podmínky, ale stále jsem hrál na dobré úrovni. Dnes bylo důležité přežít a nedopouštět se zbytečných chyb.“

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži

(antuka, dotace 36 milionů eur):

Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Murray (1-Brit.) - Nišikori (8-Jap.) 2:6, 6:1, 7:6 (7:0), 6:1
Wawrinka (3-Švýc.) - Čilič (7-Chorv.) 6:3, 6:3, 6:1
Nadal (4-Šp.) - Carreňo (20-Šp.) 6:2, 2:0 skreč
Thiem (6-Rak.) - Djokovič (2-Srb.) 7:6 (7:5), 6:3, 6:0

Ženy
Dvouhra - čtvrtfinále:
Karolína Plíšková (2-ČR) - Garciaová (28-Fr.) 7:6 (7:3), 6:4
Halepová (3-Rum.) - Svitolinová (5-Ukr.) 3:6, 7:6 (8:6), 6:0

Čtyřhra - čtvrtfinále:

Šafářová, Matteková-Sandsová (1-ČR/USA) - Flipkensová, Schiavoneová (It.) 6:2, 6:4
Hradecká, Siniaková (6-ČR) - Makarovová, Vesninová (2-Rus.) 6:1, 6:4

Smíšená čtyřhra - semifinále:
Dabrowská, Bopanna (7-Kan./Indie) - Hlaváčková, Roger-Vasselin (3-ČR/Fr.) 7:5, 6:4.

Junioři: Čtyřhra - 3. kolo:
Rodionov, Vrbenský (4-Rak./ČR) - Seyboth Wild, Sokolovský (Braz./Rus.) bez boje

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga