Karolína Plíšková na úvod uspěla, Muchová i Krejčíková zvládly obraty

  12:15aktualizováno  23:10
Úterní program tenisového grandslamu Roland Garros odtajnil zbývající záhady prvního kola. Do kolonek postupujících se zapsala také tři česká jména: Karolína Plíšková přemohla Chorvatku Vekičovou 7:5 a 6:4, Karolína Muchová otočila duel s Němkou Petkovicovou poměrem 1:6, 6:3 a 6:4, obrat se vydařil také Barboře Krejčíkové, která v duelu krajanek s Kristýnou Plíškovou zvítězila 5:7, 6:4, 6:2.
Karolína Plíšková hraje forhend v prvním kole Roland Garros.

Karolína Plíšková hraje forhend v prvním kole Roland Garros. | foto: Reuters

Nejvýše nasazená česká hráčka na antukovém grandslamu Karolína Plíšková odstartovala pařížské působení dvousetovou výhrou nad tréninkovou parťačkou a dobrou známou Donnou Vekičovou z Chorvatska.

Karolína Plíšková vs. Vekičová

Reportáž z utkání

Turnajová devítka rozhodla těsnou partii v koncovkách obou setů, kdy skvěle zužitkovala slabších momentů soupeřky a sama svou úroveň vystupňovala až k výhře 7:5 a 6:4.

„Bylo to jedno z nejtěžších kol, které jsem tady hrála,“ zhodnotila Plíšková v rozhovoru na kurtu. „Zápas byl o to náročnější, že Donna je také má kamarádka a odehrála skvělý zápas. Já byla na začátku velmi nervózní, takže jsem ráda, že se mi podařilo zvítězit.“

Zkraje zápasu se obě hráčky připravily o servis, další průběh úvodního setu poté dlouho kontrolovala podávající tenistka. 

Karolína Plíšková se opírá do bekhendu v prvním kole Roland Garros.

Až za stavu 5:5 se Plíšková dočkala šance. V osmiminutovém gamu využila třetí brejkbol po chybě soupeřky z bekhendu a vzápětí při vlastním podání vydařenou pasáž završila v zisk setu.

Také druhá sada byla vyrovnaná, gamy naskakovaly rovnoměrně na obou stranách do skóre 4:4. Tehdy Chorvatka opět zaváhala, vlastními minelami odevzdala podání a česká tenistka následně brejk potvrdila. 

Utkání uzavřela bekhendem do volné části kurtu, načež soupeřku u sítě objala a mohla odcházet s myšlenkami na druhé kolo, v němž se střetne s Američankou Sloane Stephensovou, finalistkou turnaje z roku 2018.

Muchová se otřepala z chabého startu

Náročnou prověrku se zdárným koncem zažila v prvním kole také Karolína Muchová. Světová devatenáctka a semifinalistka letošního Australian Open dorazila do Paříže s měsíční pauzou od zápasů, během níž kurýrovala bolavý břišní sval. 

Petkovicová vs. Muchová

Reportáž z utkání

Nerozehranost se na ní projevila, česká tenistka se však přes vlažný vstup přenesla a Němku Andreu Petkovicovou zdolala poměrem 1:6, 6:3 a 6:4. 

V prvním setu sice Muchová okamžitě uspěla na returnu, jenže v dalším průběhu jasně zaostávala. Trápila se na podání, nastřádala celkem 17 nevynucených chyb a o set jasně přišla.

Ve druhém dějství už Češka procitla a na kurtu se prezentovala o poznání živějším dojmem. Rychle odskočila na 4:1 a ačkoli Petkovicová dvěma gamy v řadě snížila, česká tenistka znovu zabrala na příjmu a po výtečném prohozu si upevnila vedení 5:3. Set poté v klidu doservírovala, soupeřku v něm na vítězné údery přestřílela 15:3.

Ve třetí sadě se protivnice snažily přechytračit, trápily se kraťasy, loby i delšími výměnami. První šanci na brejk měla v pátém gamu Muchová, Petkovicová však odolala. O chvílí později hrozila stejným způsobem i Němka – Češka nebojácně kontrovala forhendem do protipohybu.

V sedmém gamu už Muchová podání sokyně prolomila a za stavu 5:4 šla podávat na vítězství. Situaci bravurně ustála a po bekhendovém autu mohla slavit povedený a cenný obrat, kterým si vysloužila konfrontaci ve druhém kole s americkou kvalifikantkou Varvarou Lepchenkovou.

Krejčíková otočila derby

Třetí český postup se zrodil už v brzkém odpoledni, které nabídlo střet krajanek Barbory Krejčíkové a Kristýny Plíškové. Obě tenistky do zápasu vstupovaly v rozdílném rozpoložení: Krejčíková jako čerstvá vítězka turnaje ve Štrasburku, Plíšková naopak jako čekatelka na první letošní výhru v hlavní soutěži okruhu WTA.

Krejčíková vs. Kr. Plíšková

Reportáž ze zápasu

Že by to však bylo znát? Omyl. Češky svedly vyrovnanou bitvu, která se protáhla na více než dvě hodiny. Zprvu sice byla lepší Plíšková, Krejčíková se ale vzchopila, duel otočila a po setech 5:7, 6:4, 6:2 mohla slavit.

Úvod zápasu patřil Plíškové. Devětadvacetiletá hráčka byla lepší, méně chybovala, a navíc těžila ze skvělého prvního podání, po němž měla téměř devadesátiprocentní úspěšnost získaných fiftýnů.

Krejčíková naopak v první sadě doplácela na nevynucené chyby. Celkem jich natropila sedmnáct, její soupeřka jen sedm. Favorizované Češce se nepovedl ani start do druhého dějství a rychle prohrávala 1:3.

Nemusíš hrát hezky, hlavně vyhraj! Krejčíkové pomohla rada od Novotné

„Já nic nedám,“ vykřikla Krejčíková po další pokažené výměně a o přestávce si ledovala stehna. Průchod emocí však pětadvacetileté Češce pomohl. Plíškové se vyrovnala, ba co víc, pátým setbolem srovnala zápas na 1:1.

Dílčí úspěch Krejčíkovou nabudil. Zpřesnila údery a byla to naopak ona, kdo měl více ze hry. V rozhodující sadě 33. hráčka žebříčku udělala jen jednu nevynucenou chybu (Plíšková devět) a zvítězila v ní jistě 6:2.

Ve druhém kole Roland Garros se tak představí šest českých zástupkyň. Trojice úterních postupujících doplnila Markétu Vondroušovou, Kateřinu Siniakovou a Terezu Martincovou, Petra Kvitová z turnaje odstoupila kvůli poranění kotníku, které si přivodila v neděli při pádu.  

Dál jdou Nadal, Djokovič i Bartyová

V rámci úterního programu se na oranžových pařížských kurtech představil také jejich neohrožený vládce - Rafael Nadal. Španěl započal pouť za čtrnáctou trofejí z Roland Garros třísetovou výhrou nad Australanem Alexeiem Popyrinem 6:3, 6:2, 7:6. 

Roland Garros

příloha iDNES.cz

Nadal měl první dva sety pod kontrolou, soupeři nabídl jediný brejkbol, který ale odvrátil. Do problémů se čtyřiatřicetiletý Španěl dostal až ve třetí sadě. 

V šestém gamu přišel o servis a prohrával už 2:5, dokázal se ale dostat zpět. Za stavu 3:5 nedovolil soupeři set dopodávat, odvrátil dva setboly a dovedl sadu do tiebreaku. V něm se rychle ujal vedení 6:1 a na třetí pokus pak zápas uzavřel.

Španěl Rafael Nadal podává v prvním kole Roland Garros.

V devět večer se v rámci night session, která letos v Paříži zažívá premiéru, utkali Novak Djokovič ze Srbska a Američan Tennys Sandgren. První hráč světa suverénně zvítězil výsledkem 6:2, 6:4 a 6:2, ve dvouhodinovém duelu odvrátil všech šest brejkbolů.

Naopak ženská světová jednička Ashleigh Bartyová se na postup do druhého kola nadřela. V zápase proti Bernardě Peraové z USA strávila na kurtu téměř dvě hodiny a musela rozhodnout až ve třetím setu.

Australanka vyhrála první sadu 6:4, ve druhé jí však 70. tenistka světa dílčí porážku oplatila a po skóre 6:3 srovnala. Peraová hrála na riziko: buď to vyšlo, nebo ne. O tom svědčí i její statistika 36 vítězných míčů a 49 nevynucených chyb.

Australanka Ashleigh Bartyová během zápasu Roland Garros proti Američance...

V rozhodující sadě však Bartyová, šampionka z roku 2019, překvapení nedopustila. Trpělivou hrou i výrazně lepšímu druhému servisu postupně získávala navrch a triumfovala 6:2.

Svému obdivuhodnému příběhu úspěšného boje s rakovinou nedodala tečku v podobě vítězství Carla Suárezová. Dvaatřicetiletá Španělka, která se od loňského září léčila se zhoubným nádorovým onemocněním mízních uzlin, podávala v duelu se Sloane Stephensovou na vítězství, nakonec ale první zápas od dubnového návratu k tréninku prohrála. Američanka po obratu zvítězila 3:6, 7:6 a 6:4 a ve druhém kole ji čeká Karolína Plíšková.

V mužské dvouhře překvapivě zaškobrtnul Andrej Rubljov. Sedmý nasazený Rus, jenž před pár týdny v Monte Carlu porazil i Rafaela Nadala, prohrál pětisetovou bitvu s Janem-Lennardem Struffem. 

Německý tenista nastřílel během maratonského zápasu 63 vítězných úderů včetně 25 es a za 3:46 hodiny zvítězil 6:3, 7:6, 4:6, 3:6, 6:4. Rubljov mu pomohl 47 nevynucenými chybami a na loňskou čtvrtfinálovou účast v Paříži nenaváže.

V turnaji nepokračuje ženská světová dvojka Naomi Ósakaová, která se rozhodla odstoupit vzhledem k rozruchu, který vyvolala svým oznámením o neúčasti na povinných tiskových konferencí.

Tenisový turnaj Roland Garros v Paříži

antuka, dotace 34,36 milionu eur

Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Djokovič (1-Srb.) - Sandgren (USA) 6:2, 6:4, 6:2
Nadal (3-Šp.) - Popyrin (Austr.) 6:3, 6:2, 7:6 (7:3)
Struff (Něm.) - Rubljov (7-Rus.) 6:3, 7:6 (8:6), 4:6, 3:6, 6:4
Schwartzman (10-Arg.) - Lu Jen-hsun (Tchaj-wan) 6:2, 6:2, 6:3
Monfils (14-Fr.) - Ramos (Šp.) 1:6, 7:6 (8:6), 6:4, 6:4
Seppi (It.) - Auger-Aliassime (20-Kan.) 6:3, 7:6 (10:8), 4:6, 6:4
De Minaur (21-Austr.) - Travaglia (It.) 6:2, 6:4, 7:6 (7:4)
Karacev (24-Rus.) - Brooksby (USA) 6:3, 6:4, 6:4
Bedene (Slovin.) - Mannarino (Fr.) 7:5, 3:6, 7:5, 6:2
Duckworth (Austr.) - Caruso (It.) 6:4, 3:6, 7:6 (7:4), 6:2
Bagnis (Arg.) - Bonzi (Fr.) 7:5, 6:3, 6:4
Kohlschreiber (Něm.) - Verdasco (Šp.) 7:6 (7:3), 6:2, 2:6, 6:4
Gasquet - Gaston (oba Fr.) 6:1, 6:4, 6:2
Coria (Arg.) - F. López (Šp.) 6:3, 7:6 (7:4), 6:2
Cecchinato (It.) - Učijama (Jap.) 3:6, 6:1, 6:2, 6:4
Berankis (Lit.) - Humbert (29-Fr.) 6:4, 6:4, 2:6, 6:4
M. Ymer (Švéd.) - Carballés (Šp.) 6:4, 0:6, 4:6, 6:2, 6:2
Kwon Sun-u (Korea) - Anderson (JAR) 7:5, 6:4, 2:6, 7:6 (7:4)

Ženy
Dvouhra - 1. kolo:
Karolína Plíšková (9-ČR) - Vekičová (Chorv.) 7:5, 6:4
Muchová (18-ČR) - Petkovicová (Něm.) 1:6, 6:3, 6:4
Krejčíková - Kristýna Plíšková (obě ČR) 5:7, 6:4, 6:2
Bartyová (1-Austr.) - Peraová (USA) 6:4, 3:6, 6:2
Svitolinová (5-Ukr.) - Babelová (Fr.) 6:2, 7:5
Bradyová (13-USA) - Sevastovová (Lot.) 6:3, 6:3
Sakkariová (17-Řec.) - Zavacká (Ukr.) 6:4, 6:1
Gauffová (24-USA) - Kruničová (Srb.) 7:6 (13:11), 6:4
Džabúrová (25-Tun.) - Putincevová (Kaz.) 7:5, 6:2
Kontaveitová (30-Est.) - Golubicová (Švýc.) 6:7 (4:7), 7:6 (7:5), 6:0
Alexandrovová (32-Rus.) - V. Williamsová (USA) 6:3, 6:1
Liová (USA) - Gasparjanová (Rus.) 6:0, 6:1
Paoliniová (It.) - Vögeleová (Švýc.) 7:5, 6:1
Sharmaová (Austr.) - Baraová (Rum.) 7:6 (7:5), 6:2
Ferrová (Fr.) - Liang En-šuo (Tchaj-wan) 6:1, 1:6, 6:4
Mladenovicová (Fr.) - Schmiedlová (SR) 6:4, 6:0
Wang Čchiang (Čína) - Sie Šu-wej (Tchaj-wan) 2:6, 6:4, 7:5
Linetteová (Pol.) - Paquetová (Fr.) 6:3, 6:3
Lepchenková (USA) - Čang Šuaj (Čína) 6:3, 6:3
Stephensová (USA) - Suárezová (Šp.) 3:6, 7:6 (7:4), 6:4

Středeční program

začátky v 11:00

Kurt Philippa Chatriera (12:00): Tanová (Fr.) - Vondroušová (20-ČR), Chačanov (23-Rus.) - Nišikori (Jap.), nejdříve v 16:00 S. Williamsová (7-USA) - Buzarnescuová (Rum.), 21:00 Paul (USA) - Medveděv (2-Rus.)

Kurt Suzanne Lenglenové: A. Zverev (6-Něm.) - Safiullin (Rus.), Hercogová (Slovin.) - Garciaová (Fr.), Tsitsipas (5-Řec.) - Martínez (Šp.), Sasnovičová (Běl.) - Sabalenková (3-Běl.)

Kurt Simonne Mathieuové: Kasatkinová (Rus.) - Bencicová (10-Švýc.), Laaksonen (Švýc.) - Bautista (11-Šp.), Azarenková (15-Běl.) - Tausonová (Dán.), Couacaud (Fr.) - Carreňo (12-Šp.)

Kurt č. 14, 1. zápas: Siniaková (ČR) - Kuděrmětovová (29-Rus.)

Autoři: , ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Nečas se trefil za Carolinu, nastoupili brankáři Mrázek s Dostálem

29. března 2024  7:08,  aktualizováno  8:23

V nabitém čtvrtečním programu hokejové NHL se bodově prosadila trojice Čechů. Martin Nečas gólem...

Mizera s číslem 99: Láme mi to srdce, bohužel musím Zubří vyřadit

29. března 2024  7:50

Že Murphyho zákony fungují spolehlivě, poznal i lovosický házenkář Bohdan Mizera. První série play...

Atlanta podruhé v týdnu přehrála v NBA Boston, Krejčí připsal dva body

29. března 2024  7:28

Basketbalisté Atlanty si podruhé v týdnu poradili v NBA s Bostonem. Zatímco v pondělním duelu...

Vyždímali jsme se do maxima, hlesl Doudera. Konečně se dostane ze zimáku

29. března 2024  7:26

Hokejisté Motoru České Budějovice ve čtvrtfinále extraligy s třineckými Oceláři dokázali smazat...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...