Krejčíková i Muchová jsou v Paříži ve třetím kole, Karolína Plíšková končí

  11:00aktualizováno  23:27
Dva postupy a dva nepostupy. Taková je bilance českých tenistek během pátého dne tenisového grandslamu Roland Garros. Účast ve třetím kole si zajistily Karolína Muchová i Barbora Krejčíková, s turnajem se naopak rozloučily Karolína Plíšková a Tereza Martincová.
Karolína Plíšková během druhého kola Roland Garros.

Karolína Plíšková během druhého kola Roland Garros. | foto: AP

Karolína Plíšková před zápasem proti Američance Sloane Stephensové varovala: „Nepříjemná soupeřka. Mega těžké druhé kolo.“ Což se potvrdilo. 

Kar. Plíšková vs. Stephensová

Reportáž z utkání

Česká tenistka v utkání proti někdejší finalistce turnaje neustále ztrácela a nepříznivý vývoj se jí nepodařilo otočit. Vypadla po setech 5:7 a 1:6.

Stephensová v úvodní sadě na Plíškovou vlétla a během prvních dvou gamů jí dovolila jen dva fiftýny. Američanka hrála jistě, odvracela tvrdé údery Češky a dařilo se jí i na returnu.

Plíšková se však nevzdala a srovnala na 3:3. Obě tenistky si nic nedarovaly: tvrdé údery, dlouhé výměny od základních čar. Právě v nich ale měla navrch 28letá Američanka, jež trpělivou hrou nutila desátou tenistku světa k chybám.

Karolína Plíšková během druhého kola Roland Garros.

Plíšková v prvním dějství nevynuceně odevzdala fiftýn soupeřce celkem čtyřiadvacetkrát. Prvnímu setbolu čelila už za stavu 4:5. Ten sice ještě odvrátila, v koncovce sady se už však z nepříznivého skóre nevymanila a prohrála 5:7.

Grandslamový průlom? Kdybych nevěřila, tak nehraji, říká Plíšková

I ve druhém dějství Plíšková ihned přišla o podání a musela dotahovat. Oproti první sadě se jí však vývoj proti jisté a precizní Stephensové zdramatizovat nedařilo. Američanka ji poté brejkla ještě dvakrát a vyhrála 6:1.

„Odehrála jsem dobrý set, bohužel jeden nestačí,“ hodnotila Plíšková. „A po prohraném setu už to bylo těžké, chodila jsem do toho až moc, chtěla jsem víc rychlých bodů a dělala strašně chyb.“

Muchová postoupila přes Lepchenkovou

Karolína Muchová se v prvním kole proti Němce Andree Petkovicové nadřela, dokonce musela otáčet. Tentokrát takovou práci neměla a Američanku Varvaru Lepchenkovou porazila 6:3 a 6:4.

Muchová vs. Lepchenková

Podrobná online reportáž

Češka byla proti o 152 míst níže postavené tenistce podle předpokladů lepší: měla více ze hry, udávala tempo. Často však doplácela na nevynucené chyby.

I proto měla Lepchenková v první sadě pět brejkbolů, ani jeden však nepotvrdila. To Muchová při svých šesti šancí na zisk soupeřčina podání dvakrát uspěla a první dějství zvládla 6:3.

Podobný obrázek nabídla i druhá sada. Muchová zahrála fantastický kraťas, v následné výměně však pokazila jednoduchý balon.

Muchová si vylepšila pařížské maximum: Teplo nevadí, baví mě doklouzávání

Obě tenistky si dlouho držely svá podání, šancí na prolomení servisu příliš nebylo. Až ke konci setu si Muchová za stavu 5:4 vypracovala tři brejkboly, přičemž ten druhý proměnila. Ve druhém dějství tak triumfovala 6:4.

Ve třetím kole se Češka mohla potkat s Karolínou Plíškovou, po její porážce se však utká se Stephensovou.

Krejčíková znovu uspěla nad Alexandrovovou

Přesně po týdnu se opět střetly Barbora Krejčíková a Jekatěrina Alexandrovová. A česká tenistka zvítězila i napodruhé, ve druhém kole Roland Garros předčila ruskou sokyni jasně 6:2 a 6:3.

„Nečekala jsem, že dneska budu hrát tak, jak jsem hrála. Všechno mi tam spadlo, dařilo se,“ líčila Češka.

Krejčíková vs. Alexandrovová

Podrobná online reportáž

První sadu získala Krejčíková díky výrazné pomoci soupeřky. Odevzdaně působící Alexandrovová totiž vlastními dvojchybami poslala Češku do vedení 3:1, následně 5:1 a oba své servisy pokazila i při prvním setbolu.

Ruska také zapsala 12 nevynucených chyb a jen tři vítězné údery, naopak Krejčíková těžila z konzistentní, trpělivé a tradičně pestré hry.

Stejnými zbraněmi úřadovala i ve druhém dějství, brejkem odskočila na 4:2, sama byla na servisu bezchybná. První mečbol na returnu za stavu 5:2 sice ještě nezužitkovala, při druhém už díky výtečné a běhavé obraně mohla slavit.

Krejčíková tak v součtu s tažením za titulem ve Štrasburku natáhla svou vítěznou sérii na sedm zápasů, o osmé vítězství v řadě, které by ji zaručilo vyrovnání loňského osmifinále, se pokusí proti turnajové pětce Elině Svitolinové z Ukrajiny.

„Budu se snažit vydržet, nutit se do věcí, co mám dělat. Cítím se líp a líp, hraju pořád s holkama, které jsou přede mnou, nikdo ode mě nic neočekává. Zatím je to bez tlaku a když se na téhle vlně udržím, můžu s kýmkoliv hrát a kohokoliv porazit,“ vyhlíží Krejčíková.

Martincová nestačila na Pegulaovou

Tereza Martinová si postupem do druhého kola vylepšila grandslamové maximum. Další fáze turnaje už však byla nad její síly. Češka podlehla Američance Jessice Pegulaové dvakrát 3:6.

Martincová vs. Pegulaová

Podrobná online reportáž

Martincová přitom do zápasu vstoupila skvěle. Žádná nervozita na ní nebyla znát a rychle se ujmula vedení 2:0, a k tomu měla ještě brejkbol.

I když její soupeřka byla v žebříčku WTA o 65 míst výš, hrál se vyrovnaný zápas: v prvním setu obě tenistky zapsaly po šestnácti nevynucených chybách, a ve statistice vítězných míčů na tom byla Martincová dokonce o tři balony lépe.

Rozhodovalo tak proměňování šancí. A v tom měla navrch Pegulaová. Zatímco šestadvacetiletá Češka proměnila jen jeden z pěti brejkbolů, její soupeřka byla při dvou stoprocentní a první dějství otočila na 6:3.

Roland Garros

Příloha iDNES.cz

Ve druhém dějství sedmadvacetiletá Američanka přidala. Zlepšila hlavně druhý servis a Martincové dovolila jen jeden brejkbol. Sama si naopak vypracovala sedm příležitostí na zisk podání Češky, z nichž dvě proměnila, a triumfovala znovu 6:3.

Bartyová skrečovala, Djokovič jde dál

Světová tenisová jednička Ashleigh Bartyová z Austrálie odstoupila z Roland Garros ve druhém kole kvůli zranění. Zápas s Polkou Magdou Linetteovou předloňská vítězka skrečovala za stavu 1:6, 2:2.

„Je to nové zranění, nikdy předtím se mi nic podobného nestalo. Dnes se to zhoršilo, od začátku jsem šla přes bolest a už to začalo být nebezpečné,“ komentovala odstoupení Bartyová.

Zraněná Australanka Ashleigh Bartyová se loučí s Roland Garros.

Pětadvacetiletá tenistka, jež loni kvůli pandemii koronaviru vynechala většinu sezony, už v prvním kole nastoupila se zatejpovaným levým stehnem. Američanku Bernardu Peraovou po téměř dvouhodinovém boji porazila 6:4, 3:6, 6:2 a prodloužila svou vítěznou sérii na Roland Garros na osm zápasů.

„Je to velké zklamání, ale i když to teď bolí, nevezme mi to skvělé poslední tři měsíce,“ řekla Bartyová. „Udělali jsme maximum, abych mohla nastoupit. Je malý zázrak, že jsem mohla odehrát aspoň první kolo,“ dodala.

Bartyová se v lednu vrátila na kurty po téměř roční pauze a téměř vzápětí vyhrála turnaj Yarra Valley Classic v Melbourne, ale ve čtvrtfinále Australian Open nečekaně vypadla s Karolínou Muchovou. Poté ovládla turnaje v Miami a ve Stuttgartu, naposledy v květnu v Římě nedohrála kvůli zranění.

Světová jednička Novak Djokovič si bez větších problémů poradila s Uruguaycem Pablem Cuevasem. Na kurtu srbský tenista strávil 2 hodiny a 6 minut a triumfoval poměrem 6:3, 6:2, 6:4.

Srb Novak Djokovič během druhého kola Roland Garros.

Djkovič za celý zápas ztratil jen jedno podání. Bylo to v prvním setu za stavu 1:1. Hned v následujícím gamu si však prolomený servis vzal zpět a odrazil se k přesvědčivému výkonu.

I jeho soupeř, 92. hráč žebříčku, však měl šance. Zatímco ale Srb z osmi brejkbolů využil pět, Cuevas z devíti příležitostí jen jedinou.

Postup do třetího kola si zajistil i Švýcar Roger Federer, který porazil Chorvata Marina Čiliče 6:2, 2:6, 7:6 (7:4) a 6:2. Ve večerním zápase uspěl i poslední člen „velké trojky“ – Španěl Rafael Nadal, který přehrál Francouze Richarda Gasqueta 6:0, 7:5, 6:2.

Tenisový turnaj Roland Garros v Paříži

antuka, dotace 34,36 milionu eur

Muži:

Dvouhra - 2. kolo:
Berrettini (9-It.) - Coria (Arg) 6:3, 6:3, 6:2
Kwon Sun-u (Korea) - Seppi (It.) 6:4, 7:5, 7:5
Schwartzman (10-Arg.) - Bedene (Slovin.) 6:4, 6:2, 6:4
M. Ymer (Švéd.) - Monfils (14-Fr.) 6:0, 2:6, 6:4, 6:3
Musetti (It.) - Nišioka (Jap.) 7:5, 6:3, 6:2
Djokovič (1-Srb.) - Cuevas (Urug.) 6:3, 6:2, 6:4
Sinner (18-It.) - Mager (It.) 6:1, 7:5, 3:6, 6:3
Kohlschreiber (Něm.) - Karacev (24-Rus.) 6:3, 7:6 (7:4), 4:6, 6:1
Koepfer (Něm.) - Fritz (30-USA) 6:3, 6:2, 3:6, 6:4
Norrie (Brit.) - Harris (JAR) 4:6, 6:3, 6:3, 6:2
Berankis (Lit.) - Duckworth (Austr.) 7:5, 2:6, 7:6 (7:4), 6:0
Federer (8-Švýc.) - Čilič (Chorv.) 6:2, 2:6, 7:6 (7:4), 6:2
Cecchinato (It.) - De Minaur (21-Austr.) 6:4, 6:1, 3:6, 6:1
Alcaraz (Šp.) - Basilašvili (28-Gruz.) 6:4, 6:2, 6:4
Struff (Něm.) - Bagnis (Arg.) 7:5, 7:6 (7:1), 6:4
Nadal (3-Šp.) - Gasquet (Fr.) 6:0, 7:5, 6:2.

Ženy:

Dvouhra - 2. kolo:
Muchová (18-ČR) - Lepchenková (USA) 6:3, 6:4
Pegulaová (28-USA) - Martincová (ČR) 6:3, 6:3
Keninová (4-USA) - Baptisteová (USA) 7:5 6:3
Svitolinová (5-Ukr.) - Liová (USA 6:0, 6:4
Džabúrová (25-Tun.) - Sharmaová (Austr.) 6:2, 6:4
Kosťuková (Ukr.) - Čeng Saj-saj (Čína) 6:3, 6:4
Krejčíková (ČR) - Alexandrovová (32-Rus.) 6:2, 6:3
Linetteová (Pol.) - Bartyová (1-Austr.) 6:1, 2:2 skreč
Stephensová (USA) - Karolína Plíšková (9-ČR) 7:5, 6:1
Sakkariová (17-Řec.) - Paoliniová (It.) 6:2, 6:3
Gračovová (Rus.) - Giorgiová (It.) 7:5, 1:6, 6:2
Bradyová (13-USA) - Ferrová (Fr.) 6:4, 2:6, 7:5
Kontaveitová (30-Est.) - Mladenovicová (Fr.) 6:2, 6:0
Šwiateková (8-Pol.) - Petersonová (Švéd.) 6:1, 6:1.

Autoři: , ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Arsenal v anglické lize naložil Chelsea pět gólů a má nový rekord

23. dubna 2024  21:01,  aktualizováno  22:55

Fotbalisté Arsenalu deklasovali 5:0 Chelsea a připsali si rekordní ligové vítězství nad londýnským...

Paulovi na MS v curlingu dvakrát prohráli a k postupu mají daleko

23. dubna 2024  21:53

Zuzana a Tomáš Paulovi na světovém šampionátu dvojic v curlingu v Östersundu dnes dvakrát prohráli...

Ostrava sestřelila mistra v prodloužení a má mečbol. Nymburk slaví postup

23. dubna 2024  20:58,  aktualizováno  21:18

Nymburští basketbalisté suverénně zvítězili na palubovce Olomoucka 107:72 a čtvrtfinálovou sérii...

Šermíři Ruska a Běloruska nebudou na olympiádě, nepřihlásili se do kvalifikace

23. dubna 2024  20:03

Na letních olympijských hrách v Paříži nebudou startovat ruští ani běloruští šermíři. Evropská...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...