Karolína Plíšková jde dál. Vypadli Berdych, Strýcová i Vondroušová

  10:53aktualizováno  21:35
Pouze tenistka Karolína Plíšková ve čtvrtečním programu Roland Garros z českých zástupců prošla dál. Rusku Jekatěrinu Alexandrovovou přetlačila 6:2, 4:6, 6:3. Ve třetím kole je poprvé v kariéře. Tomáš Berdych nestačil na Karena Chačanova z Ruska, prohrál ve třech sadách 5:7, 4:6 a 4:6. S Paříží se loučí také Barbora Strýcová, proti Francouzce Alizé Cornetové nezískala ani set (4:6, 1:6). Vypadla také další Češka Markéta Vondroušová, ve dvou setech (6:7, 4:6) podlehla Rusce Darje Kasatkinové.
Česká tenistka Karolína Plíšková hraje ve 2. kole Roland Garros.

Česká tenistka Karolína Plíšková hraje ve 2. kole Roland Garros. | foto: AP

Světová trojka Plíšková proti „skorokrajance“, která žije v Říčanech u Prahy a přemýšlí o českém občanství, začala sebejistě. Jaký rozdíl oproti prvnímu nervóznímu duelu.

On-line reportáž

Utkání jsme sledovali v podrobné reportáži.

Plíšková za osm minut nad Alexandrovovou vedla 3:0. Game zakončila esem. Právě servis vytáhlé Češce „píše“, po prvním podání ztratila v prvním setu pouhé tři fiftýny.

86. hráčka světa, která v Paříži vyřadila Kateřinu Siniakovou, na další českou soupeřku v prvním setu neměla protizbraň. Ve druhém setu se však Karolíně Plíškové přestalo dařit na podání a vlastními chybami vrátila Alexandrovovou do hry.

Ruská hráčka získala v pátém gamu brejk, který jí stačil. První setbol měla už při podání sokyně za stavu 5:3, ale druhý set ukončila až při vlastním servisu.

Rozhodující sadu turnajová dvojka začala znovu brejkem, avšak Alexandrovová si ukradený servis dokázala vzít zpět. Čtvrtý game trval přes sedm minut a Ruska po šesti shodách nakonec vyrovnala na 2:2.

V šestém gamu nabídla Alexandrovová dvěma dvojchybami další brejkové příležitosti a tentokrát už Karolína Plíšková nezaváhala ani při následném potvrzení.

První mečbol na returnu ještě česká favoritka promarnila, ale na podání po hodině a 41 minutách duel ukončila.

V sobotu Karolína Plíšková bude hrát s Němkou Carinou Witthöftovou (73. v pořadí WTA), s kterou se dosud nestřetla. Pokud projde až do finále pařížského grandslamu, usedne na tenisový trůn.

„Nehraju nejlíp, ale pořád je to můj nejlepší úspěch tady na grandslamu. Jsem za to šťastná,“ řekla po utkání zpravodajovi iDNES.cz.

Berdych končí, i kvůli bedrům

Australian Open se pro něj uzavřelo ve třetím kole, Paříž opouští ještě dřív.

Berdych překvapivě končí už ve druhém kole French Open, když nestačil na Chačanova. Jednadvacetiletého soupeře, který je 53. mužem světového žebříčku.

„Především hrál on dobře, ale na druhou stranu jsem nebyl pořádně schopný vyvinout na něj tlak. Být mu silným soupeřem. Nelítalo mi to. Nebyla tam rychlost, síla, ani servis mi nešel. Je to i otázka mých beder. Ale to je součást tenisu. Pár dní je to dobré, pár dní ne. Dneska to bohužel nebylo,“ litoval Berdych v rozhovoru se zpravodajem IDNES.cz.

Český tenista, třináctý nasazený, čelil velmi odvážně hrajícímu soupeři, sám si naopak počínal až příliš opatrně, k tomu se přidaly i mnohdy zbytečné chyby. Nevypracoval si jediný brejkbol. Chačanov se blýskl 51 vítěznými údery, nepřišel o jediné své podání.

Žel Berdychovi se to přihodilo v každé ze tří sad. V té první neustál situaci, kdy šel podávat na udržení se ve hře za stavu 5:6, v dalších setech podlehl prudkým míčům z Rusovy rakety dříve.

Dvorec číslo 6, kde před ním vypadala také Vondroušová, českým tenistům ve čtvrtek nestačil.

Berdycha nyní čeká pád ke dnu světové dvacítky.

Vondroušová podlehla favorizované Rusce

Vondroušová vypadla ve druhém kole French Open po statečném boji s Kasatkinovou, nasazenou šestadvacítkou. První sadu ztratila až v tie-breaku, ve druhé pak kvůli množství chyb padla 4:6.

Sedmnáctiletá hráčka měla před sebou velkou výzvu, Kasatkinová je ve světovém žebříčku podstatně výše než Francouzka Amandine Hesseová, Vondroušové soupeřka z prvního kola.

„Hrála dobře, moc míčů mi nedala zadarmo, takže jsem si všechno musela

získat já. Neudělala jsem nic špatného, ale ona si to uhrála,“ smekla před Kasatkinovou.

Talentovaná Češka při svém debutovém grandslamu zaujala, i v zápase s Kasatkinovou předvedla skvostné momenty.

Třeba v závěru prvního setu si vynutila tie-break třemi esy za sebou. Ten ovšem poté vůbec nezvládla a zvrhl se v jednostrannou záležitost.

O osudu druhé sady pak rozhodl už její začátek, Kasatkinová rychle vybojovala brejk a pak už si utkání pohlídala.

Vondroušová, letošní vítězka turnaje WTA z Bielu, se ve světovém žebříčku posune do první osmdesátky.

Strýcová vypadla s Cornetovou

Dál nejde ani světová jednadvacítka Strýcová, zkušená hráčka si neporadila s domácí Cornetovou a jejich vzájemná bilance se upravuje na 2:6 z pohledu Češky.

Start zápasu vyšel lépe Strýcové, nicméně v polovině prvního setu začala získávat převahu Cornetová, která se rozhodla hrát riskantnější, útočnější tenis. Strýcová naopak začala kazit.

„Hrála jsem celkem dobrý tenis, tahaly jsem se, ale sama sebe jsem dostala do takovejch sr... Pak už z toho nešlo vyjít. Nebyla jsem dostatečně trpělivá,“ řekla v rozhovoru se zpravodajem IDNES.cz.

Obě tenistky si opakovaně sebraly servis, nicméně i přes řadu brejků se česká hráčka po většinu času bránila.

Často výborně, několikrát si řekla o potlesk skvělým úderem. Jenže jen obranou se zvítězit nedá. Zápas plný dlouhých výměn nakonec ukončila jedna taková a úder Strýcové do sítě.

Murray ztratil set s Kližanem, Del Potro utěšoval soupeře

Světová jednička Brit Andy Murray porazil v 2. kole Roland Garros slovenského tenistu Martina Kližana 6:7, 6:2, 6:2, 7:6. Jeho dalším soupeřem bude bývalý šampion US Open Argentinec Juan Martín Del Potro.

Murray se v úvodu zápasu proti Kližanovi trápil a 50. hráč světa získal první set. Po dvou hladce vyhraných sadách se loňský finalista turnaje dostal znovu do problémů ve čtvrtém setu, v kterém prohrával 2:5, pak se mu ale povedl brejk a v tie-breaku již neponechal nic náhodě.

Páteční program

začátky 11.00

Kurt Philippa Chatriera: Muguruzaová (4-Šp.) - Putincevová (27-Kaz.), Basilašvili (Gruz.) - Nadal (4-Šp.), Schwartzman (Arg.) - Djokovič (2-Srb.), V. Williamsová (10-USA) - Mertensová (Belg.).

Kurt Suzanne Lenglenové: Zeballos (Arg.) - Goffin (10-Belg.), Rogersová (USA) - Mladenovicová (13-Fr.), Pouille (16-Fr.) - Ramos (19-Šp.), Wozniacká (11-Dán.) - Bellisová (USA).

Kurt č. 3, 1. zápas: Veselý (ČR) - Bautista (17-Šp.).

S Del Potrem má kladnou bilanci 6:3, ale poslední vzájemný duel loni v semifinále Davisova poháru prohrál. „Bude to hodně náročné. Juan Martín hraje líp, než jak je na tom v žebříčku. Vrátil se po zraněních a letos hraje dobře,“ uvedl Murray, který loni zdolal Argentince v souboji o olympijské zlato v Riu.

Del Potro dnes postoupil přes Španěla Nicoláse Almagra, který ve třetím setu zápas skrečoval kvůli zranění kolena. Nešťastný Almagro se za stavu 3:6, 6:3 a 1:1 rozplakal za základní čárou, vysoký Argentinec přelezl síť a šel soupeře utěšovat.

„Snažil jsem se najít správná slova pro tu chvíli. Říkal jsem mu, ať myslí na svou rodinu a dítě,“ uvedl Del Potro, který má za sebou vleklé potíže se zápěstím.

Přiznal, že hrozilo, že utkání skrečuje sám. „V prvním setu jsem cítil tříslo. Měl jsem štěstí, protože moc sil už mi nezbývalo. Teď mám den a půl na to, abych se zkusil dát trochu do pořádku,“ řekl.

V třetím kole je i předloňský pařížský šampion Stan Wawrinka. Ukrajince Alexandra Dolgopolova porazil ve třech setech i díky 16 esům a po triumfu na turnaji v Ženevě protáhl vítěznou sérii na šest zápasů. V dalším utkání narazí na Itala Fabia Fogniniho.

Dohrál australský bouřlivák Nick Kyrgios, který proti Jihoafričanovi Kevinu Andersonovi získal jen první set. Osmnáctý nasazený hráč si v jednu chvíli vybil frustraci na zásobníku s pitím, o který rozmlátil raketu. Ty rozbil během zápasu dvě a za své chování dostal trestný fiftýn.

Tenisový grandslamový turnaj Roland Garros v Paříži

(antuka, dotace 36 milionů eur)

Muži: Dvouhra - 2. kolo:
Chačanov (Rus.) - Berdych (13-ČR) 7:5, 6:4, 6:4
Čilič (7-Chorv.) - Kravčuk (Rus.) 6:3, 6:2, 6:2
Nišikori (8-Jap.) - Chardy (Fr.) 6:3, 6:0, 7:6 (7:5)
Isner (21-USA) - Lorenzi (It.) 6:3, 7:6 (7:3), 7:6 (7:2)
Del Potro (29-Arg.) - Almagro (Šp.) 6:3, 3:6, 1:1 skreč
F. López (Šp.) - Ferrer (30-Šp.) 7:5, 3:6, 7:5, 4:6, 6:4
Murray (1-Brit.) - Kližan (SR) 6:7 (3:7), 6:2, 6:2, 7:6 (7:3)
Wawrinka (3-Švýc.) - Dolgopolov (Ukr.) 6:4, 7:6 (7:5), 7:5 Fognini (28-It.) - Seppi (It.) 6:4, 7:5, 6:3
Čong Hjon (Korea) - Istomin (Uzb.) 6:1, 7:5, 6:1
Anderson (JAR) - Kyrgios (18-Austr.) 5:7, 6:4, 6:1, 6:2
Cuevas (22-Urug.) - Kicker (Arg.) 6:4, 6:4, 6:4
Monfils (15-Fr.) - Monteiro (Braz.) 6:1, 6:4, 6:1
Edmund (Brit.) - Olivo (Arg.) 7:5, 6:3, 6:1
Gasquet (24-Fr.) - Estrella (Dom. rep.) 6:1, 6:0, 6:4
Verdasco (Šp.) - Herbert (Fr.) 6:3, 3:6, 4:6, 6:3, 6:3

Čtyřhra - 2. kolo:
Jebavý, Veselý (ČR) - Klaasen, Ram (8-JAR/USA) 7:5, 6:4.

Ženy: Dvouhra - 2. kolo:
Karolína Plíšková (2-ČR) - Alexandrovová (Rus.) 6:2, 4:6, 6:3
Kasatkinová (26 - Rus.) - Vondroušová (ČR) 7:6 (7:1), 6:4
Cornetová (Fr.) - Strýcová (20-ČR) 6:4, 6:1
Svitolinová (5-Ukr.) - Pironkovová (Bulh.) 3:6, 6:3, 6:2
A. Radwaňská (9-Pol.) - Van Uytvancková (Belg.) 6:7 (3:7), 6:2, 6:3
Hsieh Su-Wei (Tchaj-wan) - Townsendová (USA) 6:0, 2:6, 6:3
Linetteová (Pol.) - Konjuhová (29-Chorv.) 6:0, 7:5
Vesninová (14-Rus.) - Lepchenková (USA) 4:6, 6:3, 6:0
Sevastovová (17-Lot.) - Bouchardová (Kan.) 6:3, 6:0
Garciaová (28-Fr.) - Paquetová (Fr.) 7:5, 6:4
Halepová (3-Rum.) - Mariaová (Něm.) 6:4, 6:3
Suárezová (21-Šp.) - Cirsteaová (Rum.) 7:5, 6:4
Duqueová (Kol.) - Rybáriková (SR) 1:6, 6:3, 8:6
Witthöftová (Něm.) - Parmentierová (Fr.) 6:4, 7:6 (7:5)
Martičová (Chorv.) - Keysová (12-USA) 3:6, 6:3, 6:1
Cepedeová (Par.) - Pavljučenkovová (16-Rus.) 7:6 (7:4), 2:6, 6:4

Čtyřhra - 1. kolo:
Golubicová, Kristýna Plíšková (Švýc./ČR) - Bondarenková, Curenková (Ukr.) 5:7, 6:2, 6:3
Matteková-Sandsová, Šafářová (1-USA/ČR) - Cornetová, Mertensová (Fr./Belg.) 6:1, 6:2.

Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Klepačová, Inglot (Slovin./Brit.) - Peschkeová, Kúreší (ČR/Pák.) 6:4, 6:2
Hlaváčková, Roger-Vasselin (3-ČR/Fr.) - Atawová, Huey (USA/Fil.) 1:6, 6:2, 10:7.

Autoři: ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  12:45

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

Winter Hockey Games pod širým nebem se má odehrát v prosinci na Letné

25. dubna 2024  12:41

Hokejové zápasy pod širým nebem na akci Winter Hockey Games se mají odehrát 5. až 8. prosince v...

Trénink s Lehečkou, obdiv soupeřů. Nadal se loučí s milovaným Madridem

25. dubna 2024

Premium Madrid (Od naší zpravodajky) První den očekávaného turnaje v Madridu. Na zápasy tenistek se nadšeně chystají skupiny diváků,...

El Nordico a zimák? Šéf Ústí by jezdil i ještěrkou, kouč říká ne, Děčín překvapil

25. dubna 2024  11:33

Ještě jde o hypotetické hrátky, ale což takhle dát si zimák? V Ústí nad Labem propukla basketbalová...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...