Roger Federer a Rafael Nadal diskutují během Laver Cupu.

Roger Federer a Rafael Nadal diskutují během Laver Cupu. | foto: Reuters

Federer s Nadalem jsou proti Djokovičově nové hráčské asociaci. Chtějí jednotu

  • 6
V nepřehledné době ještě rozjitřilo vztahy v zákulisí světového mužského tenisu založení nové hráčské asociace, které inicioval první hráč světového žebříčku Novak Djokovič. Což přinutilo k negativní reakci jiné světové superhvězdy - Roger Federer a Rafael Nadal místo dalšího drobení vlivu vyzývají v čase ovlivněném pandemií koronaviru k jednotě.

Djokovič v neděli oznámil založení nové organizace Professional Tennis Players Association (PTPA). Odstoupil kvůli tomu i z hráčské rady ATP a stejně učinil i Kanaďan Vasek Pospisil, který uvedl, že v současnosti není možné z pozice člena rady vést potřebné změny.

Djokovič už nechtěl vést hráčskou radu ATP. Zakládá novou asociaci

Srbský tenista Novak Djokovič se raduje z vítězství na turnaji v New Yorku.

Djokovič s Pospisilem o založení PTPA informovali v e-mailu, ve kterém uvedli, že jejich cílem není nahradit současnou vedoucí organizaci ATP. Chtějí především poskytnout hráčům nezávislou samosprávu, která bude přímo reagovat na jejich potřeby a starosti. „Nevyzýváme k bojkotům ani nezakládáme novou soutěžní tour,“ řekl Djokovič.

Se světovou jedničkou však nesouhlasí Nadal s Federerem. „Žijeme v komplikované a náročné době, proto si myslím, že bychom měli být jednotní, a ne rozdělení,“ napsal Nadal na twitteru. 

„Žijeme v nejistých a náročných časech, proto jsem přesvědčený, že jako hráči i jako sport bychom měli být jednotní. To je nejlepší cesta vpřed,“ přidal Federer.

„Samozřejmě že bych chtěl, aby nás Roger a Rafa podpořili. Chtěl bych, aby nás podpořili všichni hráči. Ale chápu je,“ uvedl Djokovič. „Naprosto chápu, že někteří hráči mají jiný názor a myslí si, že teď není pro změnu ten správný čas,“ přidal srbský tenista.

Andy Murray

Nápad založit hráčské odbory se nelíbí ani Andymu Murraymu. Bývalý první hráč světa by dal novému vedení ATP, kterou od ledna vede někdejší hráč Andrea Gaudenzi, víc času na práci. Navíc se mu nelíbí, že PTPA má reprezentovat jen muže. „Společná organizace by měla mnohem větší váhu,“ citovala Murrayho agentura AP.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga