Robredo porazil Štěpánka a vyrovnal

  17:01
Brno - Po úvodním dnu hrají čeští tenisté v prvním kole Davisova poháru se Španělskem nerozhodně 1:1. V pavilonu B na Brněnském výstavišti nejdřív osmadvacetiletá česká jednička Jiří Novák porazil o jedenáct let mladšího Rafaela Nadala ve třech setech 7:6 (7:2), 6:3, 7:6 (7:3). V dramaticeké druhé dvouhře však Radek Štěpánek podlehl Tommymu Robredovi 5:7, 6:3, 6:7 (4:7), 6:7 (7:9).

Podrobný průběh obou zápasů najdete ZDE

Novák - Nadal
"Jsem strašně šťastný, že jsem ten první zápas vyhrál. Ten bývá v Davis Cupu vždycky hodně důležitý," řekl Novák po vyčerpávajícím boji.

Úvodní dvouhru začal Novák viditelně nervózně. Jako by ho přece jen strašila lednová porážka z Auckladnu, kde Nadal českého hráče přemohl ve dvou setech. Španělský tenista neměl co ztratit, hrál klidněji, zatímco Novák zpočátku dělal nevídané množství nevynucených chyb.

"Kvůli tomu Aucklandu jsem se toho zápasu opravdu obával. Pravda, dělal jsem nevynucené chyby, to víte, každý začátek je těžký. Ale myslím, že i v těch chvílích jsem měl nad Nadalem malinko navrch," poznamenal Novák na tiskové konferenci.

"Když to tak ale vezmu, byl to kompletně jiný zápas než v Aucklandu. Teď jsem proti stejnému soupeři předvedl excelentní výkon."

Za stavu 4:4 v prvním setu sice ještě propásl dva brejkboly, ale v desáté hře už Nadalovo podání prolomil. Jenže Nadalovi se vzápětí podařilo totéž. Přesto se Novák v této hře dočkal po nádherném kraťasu potlesku i od samotného prezidenta Václava Klause.

"Nedíval jsem se po něm, kdybych měl sledovat diváky, asi bych toho moc neuhrál. Ale samozřejmě mě těší, že se ještě s dalšími lidmi z politického života přišel podívat," ocenil Novák zájem nejprominentnějších diváků.

Set dospěl k tie-breaku a v něm už domácí hráč jasně dominoval. Novák zahrál mimo jiné dvě esa a dva přímé body z podání, zkrácenou hru vyhrál 7:2 a tím i za hodinu osm minut celý set.

"V tomhle tie-breaku mi vlastně vyšlo všechno, na co jsem jsem sáhl," pochválil si vítěz. "Ale ta esa a přímé body z podání mi vyšly taky dík mimořádně rychlému povrchu. V průměru jsem podával stodevadesátikilometrovou rychlostí a když vám takový servis sedne, soupeř moc šancí nemá."

Ve druhé sadě mnohem zkušenější Novák hru zpřesnil a zrychlil, v osmé hře vzal Nadalovi servis a set byl za dvaatřicet minut jeho.
 
Urputný boj o každý game začal opět v třetím setu. Oba soupeři si dlouho drželi svá podání, Novák přitom v sedmé hře nevyužil brejkbol a z vedení v setu se radoval Nadal.
 
Tvrdý boj pokračoval, Nadal hrál jakoby bez zábran, zatímco Novákovi povinnost vyhrát v některých momentech opět svazovala ruce. Zbytečně promarněné míče pak musel dohánět hodně ztuha. Především jeho další nevynucené chyby rozhodly o ztrátě jedenácté hry...

"Po tom poměrně snadném druhém setu jsem dobře věděl, že Nadal ještě bude hodně vzdorovat," řekl dále Novák. "Už opravdu neměl co ztratit, hrál uvolněně a začal i dost riskovat. A dlouho mu to vycházelo, zatímco já vítězný míč leckdy zahrát nedokázal."

Nadal vedl 6:5, servírovat šel Novák, podání si udržel a esem dovedl i třetí set do tie-breaku.
 
V této zkrácené hře už Nadal vzdoroval mnohem víc než v první. Novák musel odvracet soupeřovo dvoubodové vedení, od stavu 1:3 šel do vedení 4:3 díky "prasátku". Za stavu 6:3 završil své vítězství bodem přímo z podání. Ve třetím setu zdolal Nadala za 63 minut.

Následovalo objímání s nehrajícím kapitánem Cyrilem Sukem a s dalšími týmovými spoluhráči, jednou z prvních odměn byla i upřímná pusa od ministryně školství Petry Buzkové. "Sice byla sladká, ale doufám, že to neviděla manželka," zažertovala políbená česká tenisová jednička.

Štěpánek - Robredo
 
"Spokojený nejsem, přestože to byl dobrý zápas," komentoval Štěpánek své utkání poté, co předstoupil před novináře. "Bohužel, pro mě se špatným koncem."
 
Hned úvodní sadou začala přetahovaná o to, komu se podaří jako prvnímu vzít soupeři servis. Oba hráči si podání drželi až do stavu 5:5, přičemž Štěpánek střídal vynikající okamžiky s triviálními chybami, zatímco o čtyři roky mladší Robredo předváděl vyrovaný výkon.
 
Klíčové okamžiky přišly v jedenácté hře, Robredo domácího tenistu brejknul a poté při svém servisu potvrdil vítězství v první sadě, která trvala 53 minut.
 
Ve druhém setu začal rovněž podávat Štěpánek a vzít soupeři servis se mu povedlo už v šesté hře. Stálo ho to však hodně námahy, protože proměnil až pátý brejkbol. Vedení 4:2 vzápětí zvýšil na 5:2, když udělal tři body přímo z podání.
 
První dvojchyba v deváté hře za stavu 5:3 Štěpánka z míry nevyvedla, set už si vzít nenechal a za 44 minut ho vyhrál.
 
Třetí dějství bylo jakoby obrazem toho prvního. Skvostné údery doprovázel Štěpánek vítěznými gesty, vzápětí však jen kroutil hlavou nad nevynucenými chybami. Proti němu stál soupeř bez viditelných emocí, Robredo se soustředil na každý míč a bodoval také.
 
Aniž by někdo někomu vzal servis, přišel za stavu 6:6 tie-break. V něm Štěpánek nijak slavně nezačal, ale z 0:2 dokázal skóre zkrácené hry otočit na 4:3. Jenže opět se předčasně viděl jako vítěz, proti koncentrovanému Robredovi už další míč neuhrál a po osmapadesáti minutách podlehl.
 
Hrálo se už přes dvě a půl hodiny, když začínala čtvrtá sada. A co jiného mohlo přijít, než znovu úporný boj o každý míč a každý game. Podávat začal Štěpánek a oba hráči si opět drželi svůj servis.
 
Za stavu 4:3 nevyužil domácí tenista tři brejkboly, ten třetí zahodil nevynucenou chybou a málem už ztracený servis si Robredo udržel. Štěpánek odpověděl čistou hrou a za stavu 5:4 nekonečná přetahovaná pokračovala.
 
Robredo znovu vyrovnal, Štěpánek znovu kontroval čistou hrou, vedl 6:5 a nad dvorcem za opět začal vznášet tie-breakový přízrak. Když potom Robredo vyrovnal na 6:6, hrála se druhá zkrácená hra i ve druhé páteční dvouhře, stejně jako předtím v Novákově vítězném duelu s Nadalem.
 
Tentokrát Štěpánek začal tie-break lépe, vedl 1:0 a 4:1. Robredo se však zakousl, vyhrál dva své následující servisy, po dalších dvou Štěpánkových to bylo 5:4. Podával Robredo, ze dvou servisů vyhrál jen jeden a Štěpánek měl za stavu 6:5 setbol.
 
Poté však Robredo trefil podélným forhendem lajnu a domácí hráč klesl do kolen. Při skóre 6:6 se měnily strany,  Štěpánek vedl 7:6, měl další setbol, ale Španěl při svých dvou podáních skóre otočil. Za stavu 7:8 servíroval Štěpánek, soupeř dobře returnoval a domácí tenista poslal míček do sítě.
 
Za 54 minut čtvrtého setu se radoval Robredo, který tak stav zápasu Česko - Španělsko vyrovnal na 1:1.
 
"Mrzí mě, že jsem neproměnil setboly, že jsem to nedotáhl do pátého setu, ve kterém by se už mohlo stát cokoli," poznamenal Štěpánek. "Ale Robredo se jednak výborně vypořádal s rychlým povrchem a za druhé perfektně servíroval. Ale jak už jsem říkal, i přesto jsem šance měl, ale nedotáhl jsem je."
 
Na dotaz, jak se na něm podepsaly některé sporné výroky čárových rozhodčích, Štěpánek reagoval: "Vinou rozhodčích jsem zápas neprohrál, ale podle mého soudu závěr čtvrtého setu hodně ovlivnili."
 
Štěpánek měl na mysli Robredův podélný prohoz, při němž španělský tenista posazením míče na lajnu vyrovnal tie-break na 6:6. Domácí hráč byl přesvědčen o autu, ale právě při tomto Robredově forhendu se mýlil...
 
Výsledky:
Česko - Španělsko 1:1 po prvním dnu
Jiří Novák - Rafael Nadal 7:6 (7:2), 6:3, 7:6 (7:3)
Radek Štěpánek - Tommy Robredo 5:7, 6:3, 6:7 (4:7), 6:7 (7:9).
 
V sobotu od 14.00 je na programu čtyřhra, do níž nehrající kapitáni už ve čtvrtek nahlásili sestavy Novák, Štěpánek - Robredo, Nadal. Není však vyloučené, že těsně před čtyřhrou dojde ke změnám.
 

DAVISŮV POHÁR
příloha

Rafael Nadal ze Španělska returnuje v zápase Davis Cupu s Jiřím Novákem. Český tenista vyhrál 3:0 na sety.

Český tenista Jiří Novák podává v utkání Davisova poháru proti Španělu Nadalovi.

Jiří Novák se raduje po výhře nad Španělem Nadalem v utkání Davisova poháru v Brně.

Český tenista Jiří Novák porazil v utkání prvního kola Davisova poháru Španěla Nadala.

Obouručný bekhend českého tenisty Radka Štěpánka při utkání Davisova poháru proti Španělu Robredovi.

Radek Štěpánek prohrál zápas se Španělem Robredem 1:3 na sety. Stav utkání Davisova poháru je po prvním dnu 1:1.

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Lakers zase s Denverem prohráli, tentokrát střelou v poslední sekundě

23. dubna 2024  7:18,  aktualizováno  8:04

Nález kryptonitu na LA Lakers potvrzen. LeBronu Jamesovi a spol. se nedaří porazit Denver Nuggets,...

Pardubice stojí za Zadinou: Ale rozumíme, že lidi nesouhlasí s formou

23. dubna 2024  7:59

Hodně lidí si díky Marku Zadinovi s chutí pustí středeční pátý duel finále. Lačnící po další krvi...

Pastrňákův gól Bostonu k výhře nestačil, Hertl podpořil vítězství Vegas

23. dubna 2024  6:58

David Pastrňák dal po nahrávce Pavla Zachy svůj první gól v aktuálním play off, prohru hokejového...

Haaland. Mbappé. A proč ne ten třetí? Do Hvězdných válek se valí další eso

23. dubna 2024

Premium Vypadalo to, že sotva skončí dlouhá éra nedostižných úžasňáků, odstartuje nová, v typově hodně...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...