Rieter Cup vyhrála Skočdopolová, ač ve finále mrhala setboly

  11:32
V ústeckém tenisovém areálu v Lukách se tenisté opět po roce utkali v republikovém šampionátu. Mezi ženami obhájila Zuzana Skočdopolová Zálabská. Promočené finále mužů vyhrál Jan Mertl.

DALŠÍ VÍTĚZSTVÍ. Tenistce Zuzaně Skočdopolové Zálabské prostředí ústeckého Rieter Cupu náramně svědčí. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

S urputným výrazem ve tváři se Zuzana Skočdopolová Zálabská bránila útokům soupeřky. Nakonec úspěšně. Ve finále Rieter Cupu na dvorcích v Ústí nad Orlicí udolala Nikolu Schweinerovou 7:5, 7:5.

Hráčka LTC Pardubice byla před závěrečným soubojem Mistrovství České republiky favoritkou.A nebylo to jen tím, že do turnaje vstupovala nasazená jako číslo dvě. Během cesty do finále totiž Skočdopolová drtila jednu soupeřku za druhou, o čemž svědčila její skvostná statistika. V průběhu tří zápasů ztratila pouze šest gamů!

Schweinerová z TK Slavia Plzeň sice byla do turnaje nasazená až jako třiadvacátá, přesto se dokázala probojovat až do pátečního finále. V něm obě sady nabídly zaplněným ochozům vyrovnanou podívanou.

V úvodním dějství sice Skočdopolová vedla při svém podání už 5:2 a 40:0, ale pak prohrála pět míčků v řadě, což její sedmnáctiletou soupeřku psychicky povzbudilo. Schweinerová dokázala smazat ztrátu a srovnat na 5:5, ale rozhodující gamy už patřily Skočdopolové, která nakonec vyhrála set poměrem 7:5.

Druhá sada souboje žen věrně kopírovala první

Stejným výsledkem skončili druhý set. V něm Skočdopolová vedla 5:3, ale znovu nedokázala slibné vedení udržet až do závěru. Boj o vítězství tak za stavu 5:5 začínal prakticky od začátku. Schweinerovou poněkolikáté zradil servis a o deset let starší Skočdopolová odskočila na 6:5, čímž se jí otevřela cesta, aby utkání ukončila.

Nabídkou Skočdopolová nepohrdla a po dvouhodinové bitvě mohla po výsledku 7:5 začít slavit svůj čtvrtý titul mistryně republiky. O vyrovnanosti dramatického vyvrcholení svědčí fakt, že za celý jeho průběh se odehrály pouze dvě čisté hry.

"Myslím, že zápas byl hodně dobrý. Hrály jsme dlouhé výměny, ale za stavu 5:5 v obou setech jsem dva returny vypálila úplně někam pryč a to asi rozhodlo. Pak už ona dala eso,takže si to podržela," popsala své dojmy poražená finalistka Schweinerová

Pro ni je přesto druhé místo její největší úspěch v dosavadní kariéře v seniorské kategorii. Mezi ženami hraje Schweinerová teprve prvním rokem. Na svoji finálovou soupeřku narazila v Ústí již loni. Tehdy sní vypadla hladce hned v prvním kole.

V letošním roce se jejich cesty proťaly až v poslední den, což ukazuje na výkonnostní vzestup mladé plzeňské hráčky. "Stěžejní byly její větší zkušenosti," dodala Schweinerová na adresu Skočdopolové.

Přerušované finále mužů zvládl lépe Mertl

V mužské části se proti sobě postavila nasazená jednička Jan Mertl z I. ČLTK Praha a druhý nasazený Jan Šátral z TK Spartak Jihlava. První set opanoval Mertl, který sice prohrál úvodní hru, ale poté již bezchybným výkonem soupeře k ničemu nepustil a vyhrál suverénně 6:1.

"Začal jsem trochu pospíchat, protože jsem cítil, že by počasí nemuselo vydržet. Nevyplatilo se mi to uspěchat a akorát jsem si prohrál servis. V tom dešti se hraje vážně špatně. Míčky jsou nacucané, nelítají, kurt je rozoraný. V počasí, které panuje, je to divná hra, která ani není moc o tenise. Podmínky dost ovlivňují zápas," uvedl ve vynucené pauze sedmý hráč českého žebříčku Mertl.

Druhou sadu začal podobně a dostal se rychle do vedení 2:0. Ale Šátral přestal chybovat a otočil na 2:3. Poté se režie utkání ujalo počasí, jelikož se na antuku začaly čím dál více snášet kapky deště.

Zápas byl na hodinu přerušen. Chvilkové umoudření mraků přivedlo hráče zpět, ale ne na dlouho. Za stavu 5:5 poslal rozhodčí oba aktéry opět pod střechu. To se k dešti přidaly i hromy, a tak se v Ústí nehrálo další hodinu a půl.

S nepříjemnou pauzou se lépe vyrovnal Mertl, který zvládl tie-break poměrem 7:3 a mohl se radovat ze svého premiérového titulu republikového šampiona. Odpolední utkání se vinou nepříznivého počasí protáhlo s nevynucenými pauzami na více než pět hodin.

Přijedu si i pro pátý triumf, řekla mistryně Skočdopolová

Čtvrtým triumfem se pardubická hráčka Zuzana Skočdopolová Zálabská vyrovnala Ivetě Gerlové v počtu republikových titulů. Týdenní pouť za vítězstvím byla vcelku poklidná, ale finále se změnilo v napínavou bitvu. „Nestřetly jsme se poprvé, takže jsem věděla, že to snadné nebude,“ řekla po výhře nad Nikolou Schweinerovou unavená, ale spokojená vítězka.

S jakou taktikou jste šla do zápasu?
Neřekla bych, že jsem měla nějakou konkrétní strategii. Řekla jsem si, že prostě přijdu, buduhrát svoji hru a uvidím. Je pravda, že mě Nikola v prvním setu dost tlačila, což mi zrovna moc nevyhovuje. Jsem ráda, když můžu útočit, protože obranu zrovna moc nemusím. Poté jsem se snažila hrát hodně přes bekhend, avšak nehrála jsem mocdobřea dělala spoustu zbytečných chyb. Ale musím uznat, že soupeřka hrála skvěle.

Průběh turnaje naznačoval, že by finále mohlo být z vašeho pohledu jednoznačnou záležitostí. Čím vás Schweinerová překvapila?
Musím říci, že nejdřív jsem se trápila sama se sebou. Soupeřka se docela chytla a forhendem mě obrovsky přetlačovala. Nebyla jsem schopná zahrát delší míč a nevěděla si s tím chvílemi moc rady. Naštěstí ona pak chyby vyrobila taky, takže to mi pomohlo. Loni jsme spolu hrály dvakrát a jednou vyrovnaně. Tušila jsem, že pokud jí budou údery nějakým způsobem padat, tak že by to finále nemuselo býtjednoduché, což se potvrdilo.

Co nakonec rozhodlo ve váš prospěch?
Určitě byly rozhodující zkušenosti. Ačkoliv to třeba nevypadalo, tak jsem si celý zápas věřila. Za stavu 5:5 jsem si říkala, že bych měla vyhrát. U soupeřky bylo vidět, že ztrátu dohnala famózně zahranými míči. Pak mi ale dala dva balony zadarmo, čehož jsem využila.

Počasí se zdálo být z diváckého pohledu ideální. Jak jste to vnímala vy na hřišti?
Na začátku mi úplně nesedlo. Bylo hrozné dusno, strašně jsem se potila a nemohla se vůbec dostat do tempa. Každopádně ty dlouhé výměny byly hodně fyzicky vyčerpávající. Jinak ale bylo počasí v průběhu celého týdne pěkné.

Vážíte si, že jste vyrovnala rekord v počtu prvenství?
Neberu to úplně jako nějaké vyrovnání, ale je to pěkné. Jestli je to třetí nebo čtvrté vítězství, tak na tom nezáleží. Pokud budu zdravá a schopná hrát, tak si příště přijedu pro páté. Ne, vážně - turnaj je můj oblíbený a jezdím si sem zahrát ráda.

Pokud byste měla letošní ročník porovnat s těmi předchozími, čím se od sebe lišily?
Asi všichni víme, že letos byla účast z hlediska hráček slabší. Turnaj se totiž kryl termínově s ITF podnikem v Přerově, což je podle mě hrozná škoda. Doufám, že příští rok tomu tak nebude. A kdybych měla ročníky srovnat, tak organizace je tady vždycky suprová. Spíše tak vzpomínám, když jsem tady byla poprvé. Tuším, že to mohlo být tak v roce 2003, takže je zajímavé pozorovat tu obměnu hráček.

Autor:

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

ONLINE: Pardubice - Třinec 0:0. Probudí druhá část emoce? Zatím září brankáři

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  18:51

Sledujeme online Jeden z finalistů hokejové extraligy může dnes udělat důležitý krok za titulem. Poutavá série mezi...

ONLINE: Plzeň - Zlín 2:0 po půli, domácí dominují, trefili se Chorý s Červem

24. dubna 2024  17:15,  aktualizováno  18:50

Sledujeme online Plzeňští fotbalisté mají nakročeno do finále MOL Cupu, kde už čeká pražská Sparta. V domácím...

Godon a Vendrame přidali v Romandii další úspěchy pro tým Decathlon AG2R

24. dubna 2024  18:38

Úvodní etapa závodu Kolem Romandie patřila cyklistům stáje Decathlon AG2R La Mondiale. Francouz...

Veleskok při sponzorské akci. Kobajaši na Islandu uletěl na lyžích 291 metrů

24. dubna 2024  18:06

Olympijský vítěz Japonec Rjójú Kobajaši po sezoně testoval hranice lidských možností v letech na...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...