Rafael Nadal loni na grandslamovém Roland Garros triumfoval už podvanácté. Uspěje i letos?

Rafael Nadal loni na grandslamovém Roland Garros triumfoval už podvanácté. Uspěje i letos? | foto: Reuters

Chlad, těžké míče... Bude to nejtěžší Roland Garros, vyhlíží Nadal

  • 8
Tenisový grandslam Roland Garros v posledních letech charakterizují dvě zásadní skutečnosti. Termín konání na přelomu května a června a nadvláda Rafaela Nadala. Letos však minimálně první jistota padá, pandemie donutila organizátory přesunout začátek až na tuto neděli 27. září. A velké pochyby se vznášejí nad druhou „samozřejmostí“, že mužský pavouk si podmaní španělský antukový král.

Letošní podivuhodný tenisový rok už ukázal, že zavedené pořádky se nedají brát za garantované.

Obstojí v turbulentních časech jistota z nejjistějších, že Nadal zvítězí v Paříži? 

Byť se španělská světová dvojka v areálu antukového grandslamu holedbá dvanácti tituly z posledních patnácti let a neuvěřitelnou bilancí 93 výher a pouhých dvou porážek, indicie napovídají, že v nadcházejících dvou týdnech se bude jeho svatyně otřásat víc než kdy jindy. 

Muchová? Tu miluju! Antuková královna o favoritkách Roland Garros i o Češkách

I sám Nadal si uvědomuje, že jeho pouť za třináctým titulem z Roland Garros bude náročnější než ty předchozí. Hlavně kvůli tomu, že bude probíhat v jiných kulisách.

„Letos je situace neobvyklá, podmínky jsou pro mě asi ty vůbec nejtěžší, jaké jsem kdy na Roland Garros zažil,“ přiznal 34letý Španěl před začátkem turnaje.

Pařížský grandslam bude v roce 2020 specifický z několika důvodů.

Kvůli nezvyklému termínu, který si vynutila pandemie koronaviru, na tenisty namísto slunečného počasí a dlouhých dní čeká chlad kolem patnácti stupňů, vlhkost a brzké stmívání.

A takové podmínky pak samozřejmě ovlivňují odskoky míčů a podobu samotné hry.

„Prostředí je úplně jiné než v Římě, kde byly podmínky pro tenis dobré,“ připomíná Nadal přípravný podnik v Itálii. „V Paříži je tak chladno, že pro venkovní turnaj se mi to zdá až extrémní. A míče jsou super pomalé a těžké.“

25. září 2020 v 13:20, příspěvek archivován: 26. září 2020 v 14:31

Což může být pro Nadala velká nepříjemnost. Vládce Roland Garros totiž úspěchy v Paříži dobýval díky precizní antukové hře, v níž rád využívá rotovaný forhend a spoléhal na vysoké odskoky úderů.

Roland Garros 2020

Speciální příloha iDNES.cz

Španěl tedy poslední dny před turnajem věnoval přizpůsobení se podmínkám: „Musíte si dávat pozor, protože s tak těžkými míči nejde trénovat tolik. Jsou to nové míče, od jiné značky než loni. Jsou mnohem pomalejší než v minulých letech a když k tomu přidáme chlad a vlhkost, pak jsou velmi těžké.“

Otázkou zůstává i samotné Nadalovo rozpoložení a jeho herní praxe. Španěl v minulosti cestoval na Roland Garros povzbuzen a rozehrán starty na akcích v Madridu, Barceloně či Římě, letos však účinkoval pouze v italské metropoli.

Kvůli obavám z koronaviru vynechal i grandslam US Open, poprvé od března se tak představil až minulý týden v Římě, kde ve čtvrtfinále překvapivě podlehl Argentinci Diegu Schwartzmanovi.

Král se oklepal a čeká ho nejtěžší test. Djokovič zkusí zbořit Nadalovo impérium

Tento výsledek probudil naději v řadách Nadalových soupeřů a vyzyvatelů, kteří každoročně pokukují po Poháru mušketýrů. „Nadal je stále favorit číslo jedna, na základě historických výsledků před něj nikoho nelze stavět,“ nechal se slyšet Srb Novak Djokovič. „Zároveň je i na antuce k poražení. Bude to zajímavé; určitě jsou tu tenisté, kteří proti němu mohou uspět.“

Právě Djokovič bude z pozice turnajové jedničky žhavým kandidátem na titul, stejně jako čerstvý vítěz US Open Dominic Thiem z Rakouska, který na Roland Garros v předchozích dvou letech hrál vždy finále.

Nadal si však moc dobře uvědomuje, že o tom, jestli zůstane králem, budou rozhodovat hlavně jeho vlastní výkony.

„Jsem tady, abych bojoval a hrál s největší možnou intenzitou. Chci trénovat se správným přístupem, a vypracovat si tak šanci k vítězství. To je pro mě hlavní cíl,“ hlásí. „Toto místo znám velmi dobře, je důležité zůstat trpělivý a snažit se nacházet pozitivní vlny každý den.“

Pokud se mu podaří držet se svých slov a zvládne i v současných podmínkách přepnout do vražedného antukového módu, pak mají protivníci smůlu a opět budou soutěžit „jen“ o místo poraženého finalisty.

Nedělní program

(začátky 11:00)

Kurt Philippa Chatriera: Sinner (It.) - Goffin (11-Belg.), Halepová (1-Rum.) - Sorribesová (Šp.), Kontaveitová (17-Est.) - Garciaová (Fr.), Wawrinka (16-Švýc.) - A. Murray (Brit.).

Kurt Suzanne Lenglenové: Azarenková (10-Běl.) - Koviničová (Č. Hora), Rodionov (Rak.) - Chardy (Fr.), Kontaová (9-Brit.) - Gauffová (USA), A. Zverev (6-Něm.) - Novak (Rak.).

Kurt Simonne Mathieuové: Gasparjanová (Rus.) - Mertensová (16-Belg.), Schmiedlová (SR) - V. Williamsová (USA), Paire (23-Fr.) - Kwon Sun-u (Korea), Kecmanovič (Srb.) - Schwartzman (12-Arg.).

Kurt č. 7, 1. zápas: Bouzková (ČR) - Kanepiová (Est.).

Kurt č. 11, 2. zápas: Macháč (ČR) - Fritz (27-USA), 4. zápas: Stojanovičová (Srb.) - Krejčíková (ČR).

Kurt č. 14, 3. zápas: Strýcová (32-ČR) - Lepchenková (USA).


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga