Rafael Nadal při exhibici v Kapském Městě. | foto: AP

Nadalovy patálie: Může vyhrát 52 Roland Garros, ale s Instagramem neumí

  • 1
To takhle jednou majitel 19 grandslamových titulů chce do svého vysílání přidat dvacetinásobného šampiona, jenže ne a ne překonat nástrahy technologie. Zachmuřený obličej, svraštěné obočí, maximální koncentrace. Stále nic? „No konečně, jsme tam,“ rozesmějí se tenisoví velikáni Rafael Nadal a Roger Federer na společném záběru, když dosáhnou vytouženého propojení.

Španělský tenista hned v úvodu svého vysílání přiznává, že se jedná o jeho první zkušenost s živým vysíláním na instagramu a než se mu podařilo přizvat k sobě svého švýcarského kolegu, řádně se zapotil. „Jak vidíte, jsem katastrofa ve všem. Ale opravdu se snažím,“ omlouval se Nadal.

Na spojení dvou velkých rivalů se rozhodně vyplatilo počkat, duo s přezdívkou Fedal totiž sledujícím nabídlo stejnou zábavu jako při vzájemné bitvě na kurtu.

„Od zrušeného turnaje v Indian Wells na začátku března jsem nesáhl na raketu,“ přiznal Nadal.

„Perfektní, nebudeš schopný hrát tenis, až se vrátíš,“ rozesmál se Federer.

Sám Švýcar se momentálně dostává zpátky do kondice po operaci kolene. „Vše je v pořádku, měl jsem opravdu dobrých prvních šest týdnů. Pak se sice věci trochu zpomalily, ale teď už je to opět dobré. Ale samozřejmě mám spoustu času, není kam spěchat. Trochu hraju proti zdi, dělám rehabilitace a fitness,“ prozradil.

A následně vypálil na svého souputníka ostrou otázku: „Proč hraješ levou, když jsi normálně pravák?“

„Ne, ne, nemohu hrát pravou, to je jen pověra,“ odmítl se smíchem Nadal spekulace, že levou rukou hraje schválně, aby byl pro soupeře záludnější. „Basketbalové triky provádím pravou rukou, všechno ostatní dělám pravou, ale ne fotbal nebo tenis. Tenisem jsem začínal s obouručným bekhendem i forhendem. Lidé, se kterými jsem pracoval, nejspíš nevěděli, jestli jsem pravák, nebo levák. Ale tenis jsem hrál vždycky levou,“ dodal Španěl.

Po chvíli přátelské konverzace točící se kolem aktuální situace, zdraví rodiny a každodenní náplně propustil Nadal Federera ze svého vysílání a přizval si do něj, opět po drobných potížích, Andyho Murrayho. Britský tenista sledoval Španělovy předchozí trable a komentoval jej slovy: „To je fakt skvělý. Může vyhrát 52 French Open, ale ne pracovat s Instagramem.“

Nadal i Murray se příští týden představí na virtuálním turnaji, který se uskuteční jako náhrada za zrušený podnik v Madridu. Zápasy budou probíhat v rámci videohry Tennis World Tour na platformě PlayStation.

„Dneska (v pondělí) jsem odehrál svůj první zápas,“ přiznal Nadal. „Ale poctivě trénuji, prakticky nic jiného celý den nedělám,“ smál se.

Tenisová esa přece jen odehrají turnaj v Madridu. Aspoň virtuálně

Britský majitel tří grandslamových titulů má s hraním větší zkušenosti, ve svém posledním duelu se dokonce převtělil právě do Nadalova těla a na virtuální antuce nastoupil proti Federerovi.

„A hrál jsi mu to pořád do bekhendu?“ zjišťoval levoruký Španěl.

„My, tedy ty a já, jsme hráli neuvěřitelně,“ začal vyprávění Murray, „ale už po prvním setu jsi byl hrozně unavený. Ukazatel energie na boku obrazovky byl téměř prázdný. Nikdy jsem tě neviděl takhle se unavit po jediném setu,“ divil se rozesmátý Brit.

„No jo, prostě nechtějí, abych si letos v Madridu vedl dobře,“ postěžoval si Nadal na vyhlídky pro virtuální turnaj, jehož skutečnou předlohu v minulosti pětkrát ovládl.

Letos bude muset v honbě za titulem kromě elitních protivníků překonat i technologické pasti.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga