Rafael Nadal ve finále turnaje v Barceloně

Rafael Nadal ve finále turnaje v Barceloně | foto: Reuters

Nadala žene za dalšími úspěchy vůle. Před Roland Garros se rozjíždí

  • 4
V nouzi se natáhl po razantním úderu, na míč stěží dosáhl. S pomocí pásky jej však překulil na druhou stranu kurtu a výměnu ještě ukořistil ve svůj prospěch. Pro jednoho štěstí, pro druhého velký pech. „Byl jsem dva centimetry od toho, abych celý turnaj vyhrál,“ posteskl si Stefanos Tsitsipas, jemuž zásah sítě nepřál zrovna při mečbolu. A tak se o pár minut později v radostné euforii svalil na barcelonskou antuku Rafael Nadal.

Na kurtu se tenisté mořili celkem tři hodiny a 38 minut, předvedli nejdelší finále na dva vítězné sety na okruhu ATP od roku 1991, kdy se začaly vést statistiky.

Po velkolepé přetahované přidal Nadal další zápis do listiny vítězů tradičního turnaje, z posledních šestnácti ročníků se v přehledu jeho jméno vyjímá už podvanácté. „Ale takové finále jsem tady ještě nehrál,“ uznal domácí hrdina po výhře 6:4, 6:7, 7:5.

Mami, mluví na mě Rafa

Jeho nevšedním tenisovým uměním se v průběhu turnaje přišlo pokochat i pár speciálních hostů: například staronový předseda fotbalové Barcelony Joan Laporta či devítiletý syn brazilské hvězdy Neymara Davi Lucca.

Kvůli striktním bezpečnostním opatřením se malý klučina nemohl potkat se svým idolem osobně, proto mu Nadal nahrál alespoň soukromý videovzkaz. Pozdravil ho a pozval na setkání v lepších časech.

ZPRAVODAJSTVÍ

Nadal má dvanáctý titul z Barcelony

„Mami, on mluvil jenom ke mně! Nadal!“ radoval se Neymarův syn, když na něj z displeje telefonu vykoukla známá tvář.

Stejný obličej se pak o pár dní později zubil do kamer s obřím pohárem v náruči. „Titul je velmi důležitý pro mé sebevědomí,“ cenil si Nadal dalšího zářezu.

Letos ještě víc než dříve, neboť v Barceloně hrál teprve třetí turnaj v sezoně. V úvodních měsících roku jej brzdila pochroumaná záda. „Zbývá hodně prostoru pro zlepšení. Nebyl jsem perfektní,“ pravil Španěl.

Po zápasech si ještě přidával na tréninkových kurtech, piloval nedostatky. A přestože ve finále opět nehrál ideálně, zlomil zápas s drobnou pomocí štěstí, a hlavně bezbřehým odhodláním. „Rafa nenávidí porážky více než kdokoli jiný,“ smekl Tsitsipas.

Útok na 21. grandslam

Ještě více se Nadalovi příčí prohry v období, kdy tenisté vyrážejí na oranžovou drť. Antuka je jeho povrchem, na němž bývá téměř neporazitelný.

Rafael Nadal s trofejí pro vítěze turnaje v Barceloně

V posledních letech je však jeho pozice svrchovaného vládce podrobena pořádné prověrce. O slovo se hlásí mladší páni: nejen Tsitsipas, ale i Rakušan Thiem či Rus Rubljov. A nevynechávejme mazáky Djokoviče s Federerem, s nimiž svádí boj o krále s nejvíce grandslamovými tituly.

Nadal, za necelý měsíc a půl pětatřicátník, už není v takovém rozpoložení, aby bezchybně zvládal boje na všech frontách. „V kariéře už jsem zažil složité momenty v podobě zranění, ale vždy jsem si udržel vášeň a lásku ke sportu,“ připomněl Nadal. „A to mě stále žene dál.“

Proto pořád platí, že na Roland Garros, jehož letošní ročník se rozeběhne 30. května, bude Španěl opět favoritem. Pokud znovu zvítězí, celkově už počtrnácté, odpoutá se od Federera a bude s 21 grandslamy nejúspěšnějším tenistou dějin.

I díky barcelonskému triumfu může věřit, že je toho schopen.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga