Na pražské klání tenistek budou fanoušky zvát i takovéto bigboardy.

Na pražské klání tenistek budou fanoušky zvát i takovéto bigboardy. | foto: Česká sportovní

Hvězdy v Praze. Nastoupí Plíšková i Wozniacká. Šarapovová odmítla

  • 45
Týden lákavé tenisové podívané znovu slibuje J&T Banka Prague Open. Na antukových dvorcích ve Stromovce se na začátku května podobně jako v předchozích ročnících představí pozoruhodná společnost. A to ještě pořadatelé chtěli získat Petru Kvitovou a Marii Šarapovovou. Jen aby tentokrát vyšlo lepší počasí.

Na oranžový kurt se snášely sněhové vločky, v pauzách na tenistky sálal horký vzduch z teplometů postavených za lavičkami. Chvílemi až v krutých podmínkách loni začínal jediný domácí podnik WTA. Končil ovšem ve slunečné jarní idyle triumfem Lucie Šafářové v beznadějně zaplněné aréně.

Turnaj se v kalendáři posunul o týden dál od zimy - na 1. až 6. května - a jeho ředitelka Petra Černošková i největší hvězda Karolína Plíšková na úterní tiskovce několikrát žádaly matku přírodu o přízeň.

Pakliže se vyšší moc smiluje, o zábavu by v areálu TK Sparta Praha mělo být postaráno. Nastoupí v něm nejlepší Češky: světová trojka Karolína Plíšková, členka Top 20 Barbora Strýcová, znovu povstávající Lucie Šafářová, po žebříčku rychle stoupající Kateřina Siniaková, zlepšující se ranařka Kristýna Plíšková...

Nebo levačka Markéta Vondroušová. Sedmnáctiletá kometa, která letos nezadržitelně vítězí na akcích kategorie ITF, má slíbenou od organizátorů divokou kartu.

Kromě českých dam se obecenstvu představí i bývalá jednička Caroline Wozniacká, největší zahraniční ozdoba turnajového pavouka. Dánka v minulosti dvakrát válela za Prostějov v extralize, jednou trénovala i přímo na Spartě.

„Když jsme přemýšleli, která členka nejužší špičky by svým image byla pro náš podnik přínosná, hned nás napadla Caroline,“ řekla Černošková. „S kontaktem nám pomohl David Kotyza, který ji loni koučoval. Dohodli jsme se přes jejího otce velice rychle.“

Původně se počítalo též s účastí Petry Kvitové. Dvojnásobná wimbledonská šampionka ovšem po zranění, které utrpěla při prosincovém přepadení v Prostějově, ještě zdaleka není fit.

Pořadatelé projevili zájem rovněž o Marii Šarapovovou, jíž v dubnu vyprší trest za doping. Její agent ji však omluvil. Ruská celebrita se po návratu hodlá soustředit na větší antukové akce ve Stuttgartu, Madridu či Římě a nechce si program přeplnit.

Klub bude zase volně přístupný, pouze na sobotní finále se budou prodávat lístky za 100 a 200 korun (start ve středu od 10.00 na www.ticketportal.cz). Loni totiž zájem o místa výrazně převyšoval kapacitu a tímto způsobem se do obsazování hlediště vnese řád. Výtěžek půjde na dobročinné účely.

Na Spartě už se staví tribuny, vyrobeny byly nové křišťálové trofeje, chystá se dětský den i párty pro účastnice. Sestry Plíškovy se Strýcovou natočily klip, který na turnaj zve. Šafářová je doplňuje na nápaditých plakátech, které se brzy objeví v ulicích.

Takže snad opravdu zbývá jediné: aby bylo pražské jaro k dalšímu ročníku Prague Open vlídnější než k tomu minulému.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga