Karolína Plíšková během finále Wimbledonu proti Australance Ashleigh Bartyové. | foto: Reuters

Plíšková je po Wimbledonu světovou sedmičkou, naopak Kvitová klesla

  • 9
Tenistka Karolína Plíšková se po finále Wimbledonu vrátila do elitní desítky světového žebříčku, z níž těsně před londýnským grandslamem po čtyřech letech a devíti měsících vypadla. Polepšila si o šest míst na sedmou příčku. V pozici české jedničky znovu vystřídala Petru Kvitovou, která po překvapivém vyřazení v prvním kole Wimbledonu klesla z desáté na dvanáctou pozici.

Singlové kariérní maximum si opět vylepšila vítězka Roland Garros Barbora Krejčíková. Po postupu do osmifinále Wimbledonu, kde prohrála s pozdější šampionkou Australankou Ashleigh Bartyovou, se posunula ze sedmnácté na třináctou příčku.

Tenisové žebříčky přehledně

Přišla ale o post deblové jedničky, na kterém ji vystřídala Elise Mertensová. Belgičanka s tchajwanskou partnerkou Sie Šu-wej získala wimbledonský titul a poskočila z osmé příčky až na vrchol. Krejčíková je druhá těsně před deblovou partnerkou Kateřinou Siniakovou.

Pozici v čele žebříčku WTA si wimbledonským titulem upevnila Bartyová, mezi muži dál vede rovněž s velkým náskokem Srb Novak Djokovič. Nejlepší Čech Jiří Veselý klesl o devět míst na 81. příčku. 

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga