Petra Kvitová

Petra Kvitová | foto: Reuters

Nemocná Kvitová vynechá zkoušku na Wimbledon. Ale bude dobrá, říká kouč

  • 58
Petra Kvitová se kvůli nemoci odhlásila z turnaje v Eastbourne, který pro ni měl být jedinou přípravou na trávě před obhajobou titulu ve Wimbledonu. Česká tenistka to oznámila na tiskové konferenci s tím, že doufá, že do startu londýnského grandslamu bude v pořádku. Slavný turnaj v All England Clubu, který vyhrála loni a také v roce 2011, začne za týden.

„Necítila jsem se dobře, už když jsem sem dorazila minulý čtvrtek. Bolí mě v krku. Musím zůstat v posteli, pít čaj a odpočívat,“ řekla Kvitová novinářům a doplnila, že nemusí brát antibiotika. „Doufám, že na Wimbledon budu v pořádku. Zůstanu tady v Eastbourne a pak se pomalu přesunu do Londýna,“ dodala pětadvacetiletá Češka.

Právě před prvním wimbledonským triumfem se Kvitové dařilo i v Eastbourne. Probojovala se až do finále, v němž podlehla Francouzce Marion Bartoliové. Naopak loni turnaj nedohrála. Před čtvrtfinále ze soutěže odstoupila kvůli svalovým problémům.

„Samozřejmě jsem tu chtěla odehrát nějaké zápasy, ale nemělo smysl, abych tu nastoupila a pak nebyla fit pro Wimbledon,“ poznamenala Kvitová, jež byla v Eastbourne přihlášena i do čtyřhry společně s Dánkou Caroline Wozniackou, druhou nasazenou hráčkou dvouhry. „Tak to prostě je. Vím ale, že ne všichni hrají před Wimbledonem zápasy. Nejsem jediná,“ řekla.

Světová dvojka měla v Eastbourne plnit roli nejvýše nasazené hráčky. Kvitová hrála zápas naposledy před třemi týdny na Roland Garros, kde vypadla v osmifinále se Švýcarkou Timeou Bacsinszkou.

Její potíže naštěstí nejsou vážné. „Už při přípravě v Prostějově byla nakřáplá,“ napsal její trenér David Kotyza v textové zprávě iDNES.cz. „Dala se do kupy, ale pak se jí potíže vrátily. Nechceme před Wimbledonem riskovat. Za pár dní bude dobrá.“

Strýcová v pohodě postoupila do 2. kola

Barbora Strýcová v Eastbourne postoupila do druhého kola. V generálce na Wimbledon, kde vloni došla až do čtvrtfinále, porazila Rumunku Irinu-Camelii Beguovou za hodinu a čtvrt 6:4, 6:2.

Devětadvacetiletá Strýcová oplatila o pět let mladší soupeřce porážku z prvního vzájemného zápasu z květnového antukového turnaje v Madridu. O postup do osmifinále se utká s Italkou Sarou Erraniovou, kterou v pěti dosavadních utkáních zdolala jen jednou.

První vítězství na okruhu WTA od února oslavila při svém návratu na kurty po operaci Dominika Cibulková. Slovenská finalistka loňského Australian Open porazila domácí Harriet Dartovou 6:1, 6:3 a její další soupeřkou bude světová šestka Lucie Šafářová, která má v Eastbourne jako třetí nasazená v úvodním kole volný los.

Turnaj žen v Eastbourne

tráva, dotace 731.000 dolarů

Dvouhra - 1. kolo:
Strýcová (ČR) - Beguová (Rum.) 6:4, 6:2
Cibulková (SR) - Dartová (Brit.) 6:1, 6:3
Falconiová (USA) - Dulgheruová (Rum.) 6:1, 6:1
Hercogová (Slovin.) - Brengleová (USA) 7:5, 6:4
Kuzněcovová (Rus.) - Rybáriková (SR) 7:6 (7:5), 6:4
Gajdošová (Austr.) - Davisová (USA) 2:6, 6:2, 6:1
Watsonová (Brit.) - Lepchenková (USA) 7:6 (7:5), 6:2
Pironkovová (Bulh.) - Erakovicová (N. Zél.) 6:2, 6:2
Giorgiová (It.) - McHaleová (USA) 6:2, 6:3

Turnaj mužů v Nottinghamu

tráva, dotace 644.065 eur

Dvouhra - 1. kolo:
Džazírí (Tun.) - Edmund (Brit.) 7:6 (7:4), 7:6 (7:5)
Bolelli (It.) - Soeda (Jap.) 6:3, 6:2
Giraldo (Kol.) - Haider-Maurer (Rak.) 6:1, 1:6, 6:1
Bedene (Brit.) - Schwartzman (Arg.) 6:1, 6:7 (5:7), 6:2
Sela (Izr.) - Gimeno (Šp.) 7:5, 6:4

Kvalifikace na Wimbledon

Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Beck (Něm.) - Pavlásek (ČR) 6:3, 6:3
Milton (Brit.) - Hernych (ČR) 3:6, 6:3, 6:4

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga