Petra Kvitová smutní v osmifinále US Open.

Petra Kvitová smutní v osmifinále US Open. | foto: AP

POHLED: Jak Kvitová ukázala, že i šampionky mají své špatné dny

  • 13
Obvykle jí ve vypjatých chvílích málem šlehají z očí jiskry. Výrazem dračice vzkazuje sokyni: „Teď uvidíš, holčičko!“ Taky proto tenistka Petra Kvitová dvakrát vyhrála Wimbledon, získala titul na dalších 25 turnajích WTA a šestkrát pomohla Česku k triumfu ve Fed Cupu.

V neděli odpoledne však v závěru utkání s Američankou Rogersovou na US Open najednou působila strhaně. Před čtvrtým mečbolem za stavu 6:5 v tie breaku se jí z tváře vytratila sebedůvěra, vloudily se do ní obavy, únava.

US Open 2020

Speciální příloha iDNES.cz

První servis pokazila, napálila ho do půlky sítě. Při druhém míček škrtl o pásku. Ještě jeden pokus... V partii trefila 58 vítězných úderů. Některé pasáže připomínaly přehlídku jejích až neuvěřitelných „koulí“. Rvala se s podobně udatně bojující soupeřkou.

V klíčovém okamžiku však znejistěla: „Začalo hrozně foukat. Vítr mi při nadhozu unášel balon.“

Ještě jedno podání... Pořád chyběl k postupu do čtvrtfinále jediný bod. Jenže dokonale zažité pohyby pokřivila křeč. Jasný aut!

Dvojchyba na mečbol.

„Mrzí mě a ještě dlouho bude,“ přiznala později.

Zatracená dvojchyba! Dost foukalo, ale nesmím se nechat rozhodit, řekla Kvitová

Následoval nepřesný forhend. Kvitová dokonce bouchla raketou o zem, což dělá výjimečně. Pak další aut. Konec. Příboj zklamání.

Uvědomovala si, že selhala. Že v jakémsi záchvatu paniky právě nechala svou newyorskou naději odejít na věčnost. 6:7, 6:3, 6:7. „Neměla jsem se nechat rozhodit. Můžu si za to sama,“ konstatovala.

V březnu jí bylo třicet. Podobných příležitostí zaútočit na jednu z nejvzácnějších trofejí už se jí v nejisté době třeba nenaskytne mnoho. „Škoda,“ posteskla si a div se nerozplakala.

I šampionky mají své špatné dny.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga