Petra Kvitová na turnaji v Pekingu.

Petra Kvitová na turnaji v Pekingu. | foto: AP

První odhad lékařů: Kvitová bude minimálně šest měsíců bez tenisu

  • 185
Operující lékaři tenistky Petry Kvitové poprvé promluvili o rozsahu zranění její levé ruky. Kvitová po úterním zákroku ve specializované nemocnici ve Vysokém nad Jizerou uvedla, že se „cítí dobře“. Přesto ji čeká dlouhá cesta zpět. „Dá se předpokládat, že tenis nebude hrát šest měsíců,“ uvedl lékař Radek Kebrle.

Vrcholy Jizerských hor posypané jemným popraškem sněhu se ztrácely v mlze, ve třetím patře Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie se tísnili novináři.

Šedivé odpoledne trochu osvětlili specialisté, kteří se ujali slavné sportovkyně. Místní nemocnice je totiž v rámci Česka elitním pracovištěm. Proto Kvitovou operovali právě zde. Čtyřicetileté zkušenosti dávají nejvyšší záruky.

Také slova lékařů z briefingu se dají shrnout do stavu: opatrný optimismus.

„Je to poměrně masivní záležitost. Budeme dělat všechno proto, aby vše bylo jako dříve. Ale je to těžké poranění,“ uvedl Kebrle. S primářkou Alenou Schmoranzovou tvoří sehraný pár.

Po úterním loupežném přepadení v jejím prostějovském bytě poskytli lékaři Kvitové první pomoc a po domluvě s kolegy ji poslali právě do Libereckého kraje, kam se přesunula automobilem.

I když čas nehrál zásadní roli, tak na sál šla hned odpoledne, v půl osmé bylo vše hotovo. Podobné zranění si zkrátka žádají takřka čtyřhodinový zákrok. „Komplikace nebyly, ale je to prostě hodně práce,“ popsal Kebrle. Kvitovou lékařský tým uvedl do celkové anestezie.

„Poranění je složité, musíme se k ruce chovat opatrně, pomalu, aby zákrok situaci ještě víc neuškodil,“ dodal doktor Kebrle.

Po šesti až osmi týdnech s dlahou může - půjde-li vše dobře - Kvitová začít s další fází rehabilitace. Nepřipadá však v úvahu, že by stihla úvodní grandslamy sezony: lednové Australian Open, French Open na přelomu května a června a pravděpodobně ani následný Wimbledon.

„Je mladá, zdravá a má dlouhé a štíhlé prsty. To je dobrá prognóza,“ řekl Kebrle. „Navíc je extrémně disciplinovaný člověk, pevně věřím, že zvládne hrát znovu na vysoké úrovni,“ doplnila kolegu primářka Schmoranzová.

Což však nic nemění na tom, že cesta zpět bude složitá. Operace byla prvním vydařeným krokem. Na Vánoce každopádně Kvitová v nemocnici ani v rehabilitačním zařízení nebude a užije si - v rámci možností - šťastné a veselé.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga