Petra Kvitová ve čtvrtfinále turnaje v Cincinnati.

Petra Kvitová ve čtvrtfinále turnaje v Cincinnati. | foto: Reuters

Americké týdny. Poslední grandslam se blíží a Kvitová má formu

  • 38
Špatně se jí na kurtu dýchalo, vysoká vlhkost dráždila astma a kradla zbytky sil. Tenisový podnik v americkém Cincinnati proto dřív nepatřil mezi oblíbené zastávky Petry Kvitové. Teď se dost možná stereotypy změní.

„Prožila jsem skvělý týden,“ lebedila si o víkendu aktuálně nejlepší Češka. Vzdor semifinálovému konci.

42 zápasů

už v sezoně vyhrála Petra Kvitová. Padesátku, což je její cíl, může o dost pokořit.

Po měsíční zápasové pauze zase pobíhala po dvorci. Hladová, plná úsměvů a tradičně pokorná. Ale po posledním klání také velmi unavená. „Odjíždím vyčerpaná,“ přiznává osmadvacetiletá tenistka.

V předchozích letech na jedné z generálek na US Open Kvitová nezářila. Ve výsledcích vyčnívá pouze semifinálová účast z roku 2012. Letos pomýšlela na partii o titul. Předčasnou stopku vystavila houževnatá Nizozemka Bertensová.

V pátek a v sobotu absolvovala v tropických teplotách dvě třísetové řeže. Tu čtvrtfinálovou s Belgičankou Mertensovou zvládla (7:5, 5:7, 6:3), na světovou sedmnáctku už nestačila: podruhé během devíti dnů.

„Došly mi síly. Snažila jsem se nějaké najít, ale nešlo to,“ líčila po prohře 6:3, 4:6, 2:6.

Kritici mohou namítat: Jak je to možné, vždyť v prosinci dřela s kondičním koučem Davidem Vydrou a na okruhu se prezentuje dost možná nejlepší kondicí.

20 třísetových bitev

Kvitová podstoupila a jen čtyři nezvládla (mimo jiné na Australian Open a ve Wimbledonu).

Jenže klimatické podmínky v městě na břehu řeky Ohio Kvitové dlouhodobě nevyhovují. Každoročně se zde pere s astmatem. Ale letos ne.

„Jsem překvapená, jak se mi tu dařilo. Astma mě tentokrát netrápilo,“ přiznala.

Snad nejhodnotnější výhru získala Kvitová hned na úvod: podruhé v kariéře přehrála Serenu Williamsovou. A zamýšlela se i nad souvislostmi, které takové vítězství přináší.

„Kdybych ve dvaceti letech porazila Serenu, asi bych další zápas nezvládla a vypadla. Se zkušenostmi, které teď mám, se to naštěstí nestalo,“ řekla. V osmifinále smetla Francouzku Mladenovičovou ve dvou setech.

Na další turnaj v New Havenu (v noci na úterý nastoupí proti bývalé světové jedničce Radwaňské) a především na následující grandslam v New Yorku si Kvitová přibalí i znamenitá čísla.

Před letošní sezonou si s trenérem Jiřím Vaňkem stanovili cíl – vyhrát minimálně 50 duelů. Aktuálně jich má PK na kontě 42. Odehrála dvacet třísetových bitev, hned šestnáct s vítězným koncem.

Přesto teď jednu statistiku aktuální česká jednička pokazila. Dosud totiž v sezoně platilo: pokud prošla přes čtvrtfinále, radovala se z turnajového titulu.

Ale není důvod k panice. V novém vydání žebříčku si Kvitová polepšila na páté místo – od října roku 2015 na tom nebyla lépe. Do Flushing Meadows za týden dorazí v roli jedné z favoritek. Ta ji ale letos zejména na úvod grandslamů nesmírně svazovala. V prvním kole se loučila na Australian Open i ve Wimbledonu. Na Roland Garros vypadla ve třetím utkání.

A tak se američtí reportéři neostýchali zeptat: Jak se staráte o psychickou pohodu? Zkoušíte třeba jógu?

„Ne, to je hrozná nuda. Raději mě baví se pořádně zpotit,“ opáčila.

Po neúspěchu v milovaném Wimbledonu si Kvitová naordinovala naprosté volno od tenisu. Psychické i fyzické síly do druhé poloviny sezony čerpala na prosluněných plážích. Poté nechyběl ani neúprosný Vydrův dril.

„Díky tomu se na kurtu cítím sebevědomější,“ řekla.

Na US Open nikdy nepřijížděla s přehnanými ambicemi. Možná i proto tady skončila nejlépe dvakrát ve čtvrtfinále. „Ve Wimbledonu je větší klid,“ porovnala.

Letos dva týdny před antukovým vrcholem v Paříži a travnatým svátkem v Londýně ovládla silně obsazené generálky v Madridu a Birminghamu. Podobný majstrštyk před US Open už propásla.

„Věci se mění. I já se měním,“ upozorňuje.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga