Petra Kvitová (vlevo) společně s kapitánem fedcupového týmu Petrem Pálou...

Petra Kvitová (vlevo) společně s kapitánem fedcupového týmu Petrem Pálou (vpravo). | foto:  Michal Šula, MAFRA

Vítězství po třech singlech? Velmi příjemný pocit, řekl Pála

  • 10
Velká spokojenost vyzařovala z kapitána českého fedcupového týmu po suverénní výhře nad Švýcarskem. Petr Pála chválil výkon Petry Kvitové a ocenil týmovou soudržnost.

Pálu potěšilo, že české tenistky dokázaly porazit v 1. kole Světové skupiny Fed Cupu doma Švýcarsko v nejkratším možném čase už po třech dvouhrách, i když den před utkáním vypadla ze sestavy nemocná jednička Karolína Plíšková. Věří, že i na dubnové semifinále bude tým v nejsilnějším možném složení.

„Když se vám stane, že světová pětka, u které čekáte, že bude hrát dvě dvouhry, vypadne a vy potom vyhrajete po třech singlech, je to velmi příjemný pocit,“ řekl Pála na tiskové konferenci.

V sobotu nejprve zastupující jednička Petra Kvitová udolala ve třech setech Viktoriji Golubicovou a poté Barbora Strýcová porazila ve dvou sadách Belindu Bencicovou. V neděli Kvitová po dvousetové výhře nad Bencicovou přidala rozhodující třetí bod a v závěrečné čtyřhře už Švýcarky pouze snížily na konečných 1:3.

Víkend českých tenistek

V Praze zdolaly Švýcarsko, jasno bylo už po třech zápasech

„Jsem rád, že to Péťa zvládla, v podstatě Belindě nedala šance. Kdyby jí Petra podala pomocnou ruku, byla Belinda připravená si ji hned vzít. Ale Petra zahrála výborně. Zvládla těžký game na 5:3, dala skvělý servis. To bylo strašně důležité,“ ocenil Pála.

Plíškovou nakonec nemohl nasadit ani do nedělního programu.

„Dostala antibiotika na tři dny. Lékaři jí doporučili, aby sem vůbec dnes nešla. Ptal jsem se hlavního rozhodčího, jestli sem musí jít a on mi řekl, že ne. Takže tu byly jen tři holky a ať si odpočine. Zítra by měla odletět na Blízký východ. Nevím, jestli zvládne turnaj v Dauhá, ale i kvůli tomu prostředí, když je tady chřipková epidemie,“ podotkl Pála.

Žádnou velkou oslavu postupu do semifinále tým neplánuje. „Lehká oslava proběhla, ale tím, že holky hrají turnaj, šly na masáž, regeneraci. Na oslavy není čas, zítra jsou všechny ve stejném letadle na cestě do Dauhá. Uvidíme, jestli někdo půjdeme na večeři, ale hromadný sraz ne. Každý podle sebe. Kdo chce jít domů, ať jede domů,“ podotkl Pála.

S tímhle kádrem se dá porazit každý

Prozradil, že držel palce Bělorusku, protože chtěl mít v semifinále výhodu domácího prostředí. „Holky strašně rády hrají doma,“ řekl kapitán, ale tohle přání se mu nesplnilo. Příští zastávkou bude Německo. „Němky mají obrovsky silný tým, takže my taky budeme potřebovat silný tým. S tímhle kádrem se ale dá porazit každý,“ vyjádřil naději, že se tenistky i v dubnu sejdou kompletní.

VZPOMÍNKA NA JANU NOVOTNOU. Český fedcupový tým uctil minutou ticha památku loni zesnulé Jany Novotné. Zleva Lucie Šafářová, Barbora Strýcová, Petra Kvitová, Karolína Plíšková a kapitán Petr Pála.

Potěšilo ho, že v týmu nebyl ani náznak sporů mezi Strýcovou a Plíškovou kvůli podzimní výměně trenéra Tomáše Krupy. „Velmi mě to potěšilo, i jsem celý tým pochválil za přístup. Všemu to strašně pomohlo. Jak ty čtyři holky, tak i jejich trenérské týmy výborně spolupracovaly,“ dodal Pála.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga