OBRAZEM: Jak Federer posedmé ovládl wimbledonskou trávu

  • 2
Pouze dva tenisté v historii vyhráli wimbledonskou dvouhru sedmkrát - Pete Sampras a Roger Federer. Švýcarský tenista získal dosud poslední triumf po finálovém vítězství nad Britem Andym Murraym 4:6, 7:5, 6:3, 6:4. "Asi mi bude dlouho trvat, než si uvědomím, co jsem dokázal," řekl Federer.

Jako první tenista v historii si wimbledonské finále zahrál osmkrát. A posedmé slavný turnaj vyhrál, čímž se vyrovnal Američanovi Petu Samprasovi. "On byl mým vzorem, hodně to pro mě znamená," řekl třicetiletý Švýcar, který se v pondělí vrátí na post světové jedničky.

Ve finálovém utkání prohrál první set, pak si oba aktéři nuceně museli dopřát pauzu - i nejdůležitější utkání na turnaji přerušil déšť. Po přestávce však Roger Federer dominoval, sedmý wimbledonský triumf získal před zraky své manželky Mirky, na slavnostním ceremoniálu mu dokonce tleskaly dcery - tříletá dvojčata Myla Rose a Charlene Riva.

Do hlediště usedla spousta vzácných hostí - manželku britského prince, vévodkyni z Cambridge Catherine doprovodila sestra Pipa Midletonová, fotbalista David Beckham přijel s manželkou Victorií a nechyběl ani britský premiér David Cameron. Jako Britové sice toužili v roli vítěze vidět Andyho Murrayho, k triumfu však zatleskali Rogeru Federerovi.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga