Novým kapitánem fedcupového týmu bude Pála

Praha - Novým nehrajícím kapitánem fedcupového týmu českých tenistek bude Petr Pála. Ve funkci střídá Aleše Kodata, jenž v úterý nečekaně skončil z osobních důvodů. Oznámil to prezident tenisového svazu Ivo Kaderka v rozhovoru pro Českou televizi.

Nového kapitána čeká 2. a 3. února v Brně zápas Světové skupiny II Fed Cupu se Slovenskem, jehož vítěz postoupí do baráže o účast mezi elitou. Pála proto pojede na první grandslamový turnaj roku Australian Open už ve dvojroli hráče a zároveň kapitána, který bude v Melbourne sledovat adeptky nominace.

Podle Kaderky bylo kandidátů na uvolněný post více. "Myslím si ale, že je to nejrozumnější volba. Petr Pála už pracoval jako manažer týmů pro Fed Cup i Davis Cup, je to bezkonfliktní člověk a navíc je to pořád vynikající tenista," řekl šéf svazu.

Pála se v minulosti dostal do nejlepší světové deblové desítky. V roce 2002 hrál s Pavlem Víznerem ve finále Turnaje mistrů, o rok dříve postoupili do finále French Open. "Máme skvělý tým. Pokud budou hráčky zdravé a v optimální pohodě, patříme k nejlepším na světě," dodal Kaderka.

Kodat, trenér a nevlastní otec nejlepší české tenistky Nicole Vaidišové, převzal fedcupový tým na konci března. Nahradil Tomáše Peteru, který v únoru odstoupil kvůli práci na přípravách olympijské kandidatury Prahy.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga