Tenista Novak Djokovič prohrál finále na londýnské trávě v Queen's Clubu.

Tenista Novak Djokovič prohrál finále na londýnské trávě v Queen's Clubu. | foto: AP

Vzkříšený Djokovič znovu favoritem Wimbledonu. Jsem zpět, prohlašuje

  • 4
Mísila se v něm celá řada pozitivních i negativních emocí. Po dlouhých 51 týdnech si tenista Novak Djokovič znovu zahrál finále, proti Chorvatu Čiličovi dokonce neproměnil mečbol. Tak blízko byl 69. trofeji na okruhu ATP! Přesto odcházel z trávy v londýnském Queen's Clubu se zdviženou hlavou.

Probíhá desátá hra druhé sady. Djokovič vítězně zatíná pěst, od zisku první letošní trofeje ho dělí pouze jediný fiftýn. Jaká to úleva po lapáliích z úvodu sezony!

Jenže chorvatský dlouhán Marin Čilič vytahuje exkluzivní zbraň: za dělovým servisem ven z kurtu se 31letý Srb pouze natáhne. V téměř tříhodinové bitvě už Djokovič druhou šanci nedostane. Čilič vítězí 5:7, 7:6 (7:4), 6:3.

Teprve potřetí v kariéře prohrál dvanáctinásobný grandslamový šampion zápas, ve kterém si vypracoval alespoň jeden mečbol. Naposledy se mu to přihodilo v roce 2009.

Přesto v neděli vpodvečer na londýnské trávě výrazně nesmutnil. „Teď se necítím bůhvíjak dobře, ale až se z toho vyspím, vezmu si z toho pouze pozitiva,“ vyprávěl reportérům.

A že jich je.

Novak Djokovič ve finále turnaje v Londýně.
Novak Djokovič (vlevo) gratuluje Marinu Čiličicovi k vítězství na turnaji v...

V Queen's Clubu prošel do finále bez ztráty setu, vydřel i celkem 800. výhru na okruhu, čímž se zařadil do elitní společnosti desítky tenistů, kterým se podobný majstrštyk v open éře povedl.

Ale především zářil v samotném finále: předváděl razantní a přesné údery, výborně se po specifické trávě pohyboval, častokrát se v zápalu boje ocitl i na zemi, v jeho hře nechyběly emoce ani atletické finesy.

„Jsem zpět. Myslím, že úroveň mého tenisu je stejně dobrá, jako byla před 12 měsíci,“ prohlásil sebevědomě.

Loni na Wimbledon přijížděl v roli jednoho z favoritů, na žebříčku tehdy okupoval čtvrtou příčku. Jenže ve čtvrtfinále vzdal Tomáši Berdychovi kvůli potížím s pravým loktem.

Šest měsíců nehrál, léčil se. Pozvolna se vracel až letos.

Už za týden se v All England Clubu představí znovu. Tentokrát sice jako 17. hráč žebříčku ATP, ale opět v roli žhavého kandidáta na vítězství. 

Renomovaná britská sázková kancelář William Hill tipuje Djokoviče na zisk ušatého poháru v kurzu 5:1. Lépe už je na tom pouze fenomén a obhájce Roger Federer.

„Jsem opravdu rád, že se moje hra zlepšuje směrem k Wimbledonu,“ pochvaluje si Srb. „Je to obrovský turnaj a pro mě v současné chvíli jasná priorita,“ doplnil trojnásobný vítěz travnatého grandslamu.

20.června 2018 v 08:30, příspěvek archivován: 25.června 2018 v 13:30

I forgot how much I missed the smell of freshly cut grass… #airborne #fevertreechampionships @QueensTennis https://t.co/TP1gR7ZtIC

Po výpadku ve čtvrtfinále antukového Roland Garros Djokovič vážně přemýšlel, že travnatou část sezony vynechá. Později však otočil: „Jsem připraven na nové výzvy,“ vyprávěl, když setřásl pařížské zklamání.

„Každopádně by mě nepřekvapila jeho dlouhá tažení na Wimbledonu i US Open a návrat do optimální formy,“ řekl před časem Boris Becker, Djokovičův bývalý kouč a v současnosti expert Eurosportu.

Z Londýna Djokovič zamířil na pár dnů za rodinou. Už v pondělí mu ale v městě u Temže začne další šichta. Tentokrát ta grandslamová.

„To je důvod, proč stále hraji tenis,“ ubezpečuje.

Zdá se, že zdravotní lapálie i ztráta motivace jsou zažehnány. Teď ještě pohodu z Queen's Clubu přenést o pět mil jižněji do All England Clubu. 


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga