Srb Novak Djokovič během tréninku před Australian Open

Srb Novak Djokovič během tréninku před Australian Open | foto: AP

Pokuta, nebo i vězení. Djokovič si zadělal na potíže rovněž v Srbsku

  • 732
Novak Djokovič nemá potíže jen v Austrálii, kde stále čeká na verdikt o možném zrušení víza, svým středečním přiznáním si zadělal na problém i ve vlasti. Jelikož vědomě porušil izolaci a šel na rozhovor, hrozí mu podle srbských právníků pokuta, nebo dokonce vězení. Nejspíše ale bude moct nastoupit na obecně prospěšné práce. Mezitím se tenista dozvěděl soupeře pro první kolo Australian Open, jenže ani ve čtvrtek nezískal jistotu, že bude moct hrát.

Australský ministr pro imigraci Alex Hawke totiž případ stále zkoumá a jestli Djokovičovi případně zruší víza, ve čtvrtek neoznámil. 

Kdyby Srbovi vízum odebral, může se tenista obrátit znovu na soud, na což se podle australských médií chystá. Soud by se zřejmě případem zabýval přes víkend krátce před startem Australian Open.

List The Age s odkazem na důvěrný zdroj uvedl, že vláda se přiklání k tomu Djokovičovi vízum zrušit. Když Hawke oznámí svůj krok až v pátek, zbude světové jedničce minimum času na snahu o zvrácení ministrova rozhodnutí. Djokovičovi hrozí nejen deportace, ale i následný zákaz vstupu do země až na tři roky.

Kauza tak trvá už sedmý den. Srb ji prodloužil tím, že ve středu dodal úřadům doplňující informace na svou obhajobu. Snažil se třeba o podrobnější vysvětlení, jak to bylo s jeho prosincovým pozitivním testem, díky kterému obdržel výjimku z povinného očkování. 

Djokovič přiznal, že po pozitivním testu dělal rozhovor: Chyba úsudku

V rámci toho přiznal, že ačkoli už výsledek testu znal, zúčastnil se rozhovoru pro francouzský deník L’Équipe. Od novináře ale prý dodržoval odstup a kromě fotografování nosil roušku. 

Tím si ale zadělal na problémy ve vlasti. 

Srbská premiérka Ana Brnabičová totiž jeho jednání označila za jasné porušení pravidel a právníci v Srbsku místním novinářům řekli, že nedodržování izolace v zemi je trestným činem podle článku 248 trestního zákoníku, za nějž hrozí pokuta nebo trest odnětí svobody až na tři roky.

Srb Novak Djokovič během tréninku před Australian Open

Djokovič jako významná veřejná osobnost by v případě uznání viny mohl dostat exemplární trest. Podle právníků by však měl mít možnost vyjednat si příkaz obecně prospěšných prací.

V počátečních fázích pandemie bylo několik Srbů, kteří měli pozitivní test, odsouzeno k trestu odnětí svobody až na tři roky za to, že nesplnili povinnou dvoutýdenní izolaci. Aktuálnější tresty bývají zpravidla pokuty přibližně 150 000 dinárů (přes 31 000 Kč), připomněl The Guardian.

Proti všem. Djokovič neustoupil a čelí patrně nejtěžší životní zkoušce

První hráč světa se ocitl rovněž v hledáčku španělských úřadů. Na Pyrenejský poloostrov odcestoval na konci prosince, aby se připravoval na Australian Open, jenže od září musí srbští občané při vstupu do Španělska předložit očkování nebo zdravotnickou výjimku.   

Španělské úřady nyní zjišťují, zda Djokovič požádal o speciální povolení, vzhledem k tomu, že v zemi pouze trénoval a nepřicestoval za nezbytnou prací nebo vrcholovou sportovní akcí, což jsou důvody k udělení výjimky. Vláda v Madridu už prý nařídila policii, aby zahájila vyšetřování.

Většina Australanů Djokoviče v zemi nechce

Mezitím stále trvá nejistota, jestli Srb bude moct hrát na Australian Open, které začne v pondělí. Už dokonce zná soupeře pro první kolo - měl by se utkat s krajanem Miomirem Kecmanovičem. 

Omezení diváků

Kvůli vysokým počtům nakažených ve státě Victoria bude počet diváků na Australian Open omezen na 50 % kapacity.

Jenže ministr pro imigraci Hawke se stále nevyjádřil, jestli zasáhne a zvrátí pondělní rozhodnutí soudu, který Srbovi povolil v Austrálii zůstat.  

Kvůli čtvrteční tiskové konferenci vlády, na níž se čekalo, že by mohlo oznámení zaznít, organizátoři grandslamu dokonce o 75 minut odložili losovací ceremoniál. 

Jenže premiér Scott Morrison hovořil hlavně o neutěšené covidové situaci v zemi, k tenistově kauze řekl jen, že ministr Hawke kauzu stále zkoumá. 

Australský vicepremiér Barnaby Joyce však prohlásil, že většina Australanů nesouhlasí s tím, aby srbský tenista na turnaji hrál. „Většina z nás si myslela, že když pan Djokovič nebyl dvakrát očkován, bude požádán, aby odjel,“ řekl Joyce dnes televizi Nine Network. „Nu, to byl náš názor, ale nebyl to názor soudu,“ rozvedl.

„Drtivé většině Australanů (...) se nelíbí myšlenka, že někdo druhý, ať už je to tenista, španělský král nebo anglická královna, sem může dorazit a mít jiná pravidla, než s jakými se musí vypořádat všichni ostatní,“ dodal.

A podobně hovořila i legendární česká rodačka Martina Navrátilová, která řekla v australské televizi, že by se měl Djokovič vrátit domů. 

„Máte dvě možnosti, očkovat se, nebo nehrát. Občas je dobré osobní přesvědčení potlačit a brát v potaz ostatní,“ uvedla bývalá světová jednička.

Jeden z Djokovičových soupeřů Stefanos Tsitsipas prohlásil, že Srb hraje podle vlastních pravidel. „Dělá to, na co nemělo hodně hráčů dost odvahy, zvláště poté, co ATP oznámila daná kritéria pro vstup hráčů do země,“ řekl Tsitsipas zpravodajskému kanálu WION.

„Nikoho nenapadlo, že by mohli přijet do Austrálie neočkovaní a neřídili se opatřeními. Chce to hodně odvahy, riskovat grandslam, což by podle mě udělal málokdo,“ konstatoval dvojnásobný semifinalista Australian Open.

Podle ATP má 97 hráčů z první stovky žebříčku očkování. „Malá část se rozhodla jít vlastní cestou, takže většina vypadá jako hlupáci,“ dodal Tsitsipas.

5. ledna 2022

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga