Novak Djokovič se raduje z postupu do semifinále Turnaje mistrů.

Novak Djokovič se raduje z postupu do semifinále Turnaje mistrů. | foto: AP

Djokovič udolal Zvereva a jde do semifinále Turnaje mistrů, Medveděv opět vyhrál

  • 5
Skupinová fáze tenisového Turnaje mistrů v Londýně skončila. Páteční program přinesl odpověď především na jednu zásadní otázku - kdo se stane posledním semifinalistou? Je jím Srb Novak Djokovič, který porazil Alexandera Zvereva z Německa 6:3, 7:6. Ve večerním utkání Rus Daniil Medveděv bez problémů přehrál Argentince Diega Schwartzmana 6:3, 6:3 a zaznamenal třetí vítězství na turnaji.

Úvod utkání patřil jednoznačně Djokovičovi. Nejvýše postavený hráč žebříčku získal dvanáct z prvních čtrnácti výměn, zaznamenal úspěšný brejk a velmi rychle odskočil do vedení 3:0.

Bleskovým začátkem de facto rozhodl první set.

Zverev se poté zvedl a rozhodně nebyl horším tenistou na kurtu. Ovšem ztrátu už nedohnal. Djokovič zůstal koncentrovaný, zbylé gemy si pohlídal a doservíroval sadu do výsledku 6:3.

Aby si Němec zachoval naději na postup, musel dál dotahovat. Snad i proto byl na kurtu hlasitější. Při smolných nebo nepovedených úderech rozhazoval rukama a nadával, naopak po vítězných výměnách se dál hecoval.

Alexander Zverev na Turnaji mistrů.
Alexander Zverev hlasitě slaví úspěšnou výměnu na Turnaji mistrů.

Živý výkon světové sedmičce přinášel výsledky. Djokoviče, který naopak po většinu duelu působil klidněji a soustředěněji, několikrát zatlačil a držel s ním krok.

Zverev těžil především z výborného servisu. Ve druhém setu si držel vysokou úspěšnost prvního podání a nasázel devět es. „Většinu zápasu to vypadalo, že může vyhrát každý z nás. Alexander je skvělý hráč se skvělým servisem, který není lehké returnovat,“ chválil soupeře Djokovič.

Co tedy Zverevovi chybělo k úspěchu? Ve srovnání se Srbem snad jen zkušenosti a větší klid na raketě.

Djokovič vs. Zverev

Utkání jsme sledovali v online reportáži.

Djokovič na druhé straně kurtu ustál těžké chvíle. V klíčových chvílích si dokázal pomoct přesným úderem nebo výborným podáním. Díky tomu nenechal soupeře odskočit a dotáhl zápas do tiebreaku.

A v něm definitivně rozhodl.

Zkrácenou hru ovládl Djokovič 7:4 a celý zápas výsledkem 6:3 a 7:6. Ve skupině Tokio 1970 tak obsadil druhé místo a jako poslední tenista postupuje do vyřazovací fáze turnaje. V semifinále bude jeho soupeřem Rakušan Dominic Thiem.

„V úvodu prvního setu jsem měl několik brejkových příležitostí, dařilo se mi dobře servírovat v důležitých momentech a na rozdíl od zápasu s Daniilem (Medveděvem) jsem trefoval správné údery ve správný okamžik,“ těšilo srbského tenistu po postupu.

Novak Djokovič se natahuje po míčku v zápase na Turnaji mistrů.

Medveděv zůstává i nadále na turnaji neporažený

Favoritem večerního utkání byl Medveděv, který si už dříve zajistil vítězství ve skupině. A svou roli čtvrtý hráč světového žebříčku potvrzoval hned od začátku.

Už během prvních patnácti minut si 24letý Rus vypracoval čtyři brejkboly. Na čtvrtý pokus, za stavu 1:1, Schwartzmanovi poprvé podání sebral a rázně vykročil za vítězstvím nejen v prvním setu, ale i v celém utkání.

Medveděv vs. Schwartzman

Utkání jsme sledovali v online reportáži.

Argentinskému tenistovi se nedala upřít snaha, ovšem na Medveděva zkrátka nestačil. Rus k zápasu přistoupil se vší vážností, bez větších problémů navyšoval skóre. Později zaznamenal druhý brejk a úvodní sadu získal 6:3.

Ani další pokračování žádný dramatický zvrat nepřineslo. Medveděv s jistotou kontroloval hru, dohromady zaznamenal víc než dvojnásobek vítězných míčů (celkem třicet) oproti svému soupeři a po necelé hodině a čtvrt utkání ukončil.

Stylově, čistou hrou při vlastním podání.

Druhý set získal stejným výsledkem jako ten první.

Daniil Medveděv právě odehrál balonek na Turnaji mistrů.
Diego Schwartzman v utkání na Turnaji mistrů.

Po vítězství 6:3, 6:3 tak Medveděv zůstává jediným tenistou na turnaji, který dosud neprohrál. Během tří zápasů v Londýně navíc neztratil ani set. Do sobotního semifinále půjde z prvního místa, o postup bude hrát proti Španělovi Rafaelu Nadalovi.

Turnaj mistrů v Londýně

tvrdý povrch, dotace 5,7 milionu dolarů

Dvouhra

skupina Tokio 1970:
Djokovič (1-Srb.) - A. Zverev (5-Něm.) 6:3, 7:6 (7:4)
Medveděv (4-Rus.) - Schwartzman (8-Arg.) 6:3, 6:3

Čtyřhra

skupina Boba Bryana:
Pavič, Soares (1-Chorv./Braz.) - Peers, Venus (6-Austr./N. Zél.) 6:7 (2:7), 6:3, 10:8
Melzer, Roger-Vasselin (7-Rak./Fr.) - Granollers, Zeballos (4-Šp./Arg.) 6:6 (1:0) skreč

Skupina Tokio 1970

Tým Z V P S B
1. Medveděv 3 3 0 6:0 3
2. Djokovič 3 2 1 4:2 2
3. A. Zverev 3 1 2 2:5 1
4. Schwartzman 3 0 3 1:6 0

Skupina Boba Bryana

Tým Z V P S B
1. Melzer, Roger-Vasselin 3 2 1 5:3 2
1. Granollers, Zeballos 3 2 1 4:3 2
2. Pavič, Soares 3 2 1 5:4 2
4. Peers, Venus 3 0 3 2:6 0

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga