PAMATUJETE? Osmnáctiletý Kanaďan s ruskými kořeny Denis Shapovalov už startoval i na nedávném Laver Cupu v Praze.

PAMATUJETE? Osmnáctiletý Kanaďan s ruskými kořeny Denis Shapovalov už startoval i na nedávném Laver Cupu v Praze. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Tenis zkusí revoluci: automatické jestřábí oko, volný pohyb diváků

  • 64
Do kratičkého seznamu věcí, jež Roger Federer při tenisu neovládá s bravurou, patří technologie jestřábího oka. Legendě se nikdy nepozdávala a nesžil se s ní ani aktivně, často si svoje možnosti vybíral ve špatný čas. Pokud vydrží ještě pár let, může mít v tomto směru po starostech.

V úterý startuje v Miláně akce Next Gen, jakýsi „Turnaj mistrů“ pro tenisty do 21 let. Jména účastníků neohromí, vždyť nejlepší z mladých Alexander Zverev je na opravdovém sletu elity v Londýně.

To výčet novinek je impozantní.

Jednou z nich je absence čárových sudích. Pokud míč skončí mimo, ozve se robotickým hlasem „out“, u chybného podání „fault“. U každého úderu do pěti centimetrů od lajny (ať už do hřiště, nebo do autu) se zároveň záběr jestřábího oka automaticky promítne v hale.

Next Gen 2017

Milán, 7.-11. listopadu

„Důvody jsou dva. Chceme verdikt hned ukázat hráčům – a chceme zapojit diváky,“ řekl Gayle David Bradshaw, viceprezident ATP. Zároveň přiznal, že podstatné může být i snížení nákladů za čárové.

A když je řeč o divácích: ti se budou moci v aréně volně pohybovat, což vypadá jako porušení jednoho ze základních přikázání, že při hře v hledišti vládne klid. Ale tenis se potřebuje vyvíjet. Nechce zakrnět.

A představa, že při špatně načasovaném odchodu na toaletu či na občerstvení následně přijdete o několik gamů, sice pro tradicionalisty patří k základům tenisového dekora, jenže nové fanoušky může otrávit.

Revoluce je tedy v běhu.

Novinku ohledně diváků letos zkusilo i US Open. A česká jednička Tomáš Berdych líčil: „Překvapilo mě, když mi sudí řekl, že mají diváci povoleno chodit na tribunách, i když se hraje. To jsem trošku koukal: Asi bude veselo!“

Ostuda, odporné. Losování turnaje mladých tenistů schytalo kritiku

V New Yorku v kvalifikaci rovněž důsledně dbali na to, aby zápas začal do osmi minut od chvíle, co na kurt vstoupí druhý z hráčů. To má zamezit zbytečnému čekání, kritickému hlavně pro televizní přenosy – v Miláně mladíci v čele s Denisem Shapovalovem dostanou 5 minut.

Ujmout by se mohla i jiná, v Americe též otestovaná záležitost: možnost koučování, kterou již mají na některých akcích tenistky. Muži zatím nikoli.

Cíle tedy zní: zrychlit. Zcela vymýtit chyby lidského faktoru (pokud by hráč již vyplýtval jestřábí oka, stále jej může špatný verdikt sudího stát zápas). Dopřát divákům více komfortu. Vtáhnout do dění trenéry, často velké osobnosti dějin.

To vše zní logicky.

Že se v Miláně bude hrát na zkrácené sety, jež za stavu 3:3 rozsekne tie-break, je spíš kuriozita. Že ale za stavu 40:40 místo shody rozhodne jediný míč?

I tímto směrem může tenis zkusit jít, byť to při pokusném testování deblistům v minulosti nesedělo.

V Miláně odpadne také „let“, česky „neplatný míč“. Pokud tedy podání pomůže do kurtu dotek pásky, bude hra normálně pokračovat.

„Experimenty jsou pro mě cool věc,“ říká nadaný Shapovalov. Next Gen bude rozdivočelejší i tím, že na kurtu nebudou lajny pro čtyřhru, ale to je spíš detail estetický. Řada jiných „drobností“ může konzervativní sport změnit daleko razantněji.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga