Tomáš Berdych

Tomáš Berdych | foto: AP

Neboj se vyhrát, vzkazuje Berdychovi legendární Lendl před finále

  • 3
Může Tomáš Berdych uspět ve Wimbledonu i v nedělním finále? Určitě, říkají tenisoví odborníci. Berdychovi věří také slavný Ivan Lendl - poslední český tenista, který o titul na slavné trávě v letech 1986 a 1987 bojoval.

"Pogratulujte Tomášovi. Budu mu moc držet palce a ať si pamatuje, co jsem mu říkal v Prostějově - jak to moc umí a aby se nebál vyhrát," vzkázal Lendl české tenisové jedničce na Facebooku daviscupového týmu.

O tom, že čtyřiadvacetiletý tenista nemusí být bez šance ani v nedělním finále, jsou přesvědčeni i další bývalí hráči.

"Že může vyhrát, je jasný. A vyhraje," řekl někdejší osmý hráč světa Karel Nováček. "Bude hrát poprvé grandslamové finále, bude to něco nového, ale vyhrát může," přidal se Bohdan Ulihrach.

Berdych přehrál nejprve ve čtvrtfinále šestinásobného vítěze Federera, teď vyprovodil Novaka Djokoviče ve třech setech, přestože s ním oba předchozí duely prohrál.

"Tvořil hru, měl lepší servis, kterým si krásně pomáhal a jednoznačně Novaka přejel," řekl Ulihrach. "Porazil ho s přehledem a na velké scéně, na centru ve Wimbledonu. Úžasné. Tomášovo soustředění je na jiné úrovni, než bývávalo, ukázal velkou trpělivost a skvělou fyzickou připravenost. Je světovou extratřídou" dodal Nováček.

Berdych už v Londýně získal dva cenné skalpy. Ve čtvrtfinále vyřadil šestinásobného vítěze Wimbledonu Rogera Federera a nyní světovou trojku Djokoviče.

Před finále je podle expertů důležité, aby se Berdych držel jako dosud své hry. Ještě na jeden zápas musí hodit za hlavu euforii a jít míč po míči. "A to teď dělal. Je vidět, že tenisově vyzrál. Tomáš viděl, že má na dosah výhru ve Wimbledonu, a určitě udělá vše, aby to dotáhl," věřil Nováček.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga