Navrátilová v Praze? Bez ochranky, se Strýcovou

  • 4
Praha - Dvakrát v letech minulých vyprodala Martina Navrátilová hlediště centrálního dvorce v areálu na Štvanici. Třetí pokus absolvuje v květnu. Ve dvojici s Barborou Strýcovou se devítinásobná vítězka wimbledonské dvouhry představí ve čtyřhře na turnaji WTA ECM Prague Open. Zaplní Štvanici i potřetí?

"Kéž by," přeje si ředitel turnaje Vladislav Šavrda.

Denní vstupenka stojí 90 korun, hlediště centrálního kurtu má kapacitu 7100 míst. "A je ready."

Pražský minigrandslam - spojení ATP challengeru a turnaje WTA v týdnu od 8. května - bude sváteční. Martina Navrátilová na něm absolvuje soutěžní zápas v České republice po dvaceti letech!

Naposledy hrála o důležité fiftýny v Česku v dresu USA v Poháru federace v roce 1986...

O devět let později následovala exhibice proti Mary Pierceové a v roce 1999 smíšená čtyřhra po boku Jana Kodeše proti Heleně Sukové s Jiřím Hřebcem ve Stromovce.

V květnu půjde znovu o body - do žebříčku WTA. Na kurt nastoupí s Barborou Strýcovou, o devětadvacet let mladší Češkou. V pavouku je nečekají lehké soupeřky. Do Prahy zavítá aktuální deblová jednička světa Samantha Stosurová i devítka Meghann Shaugnessyová.

Pavouk dvouhry bude beze jména slavné české rodačky. "Privátně jsme se o singlu bavili, ale Martina to zamítla. V Praze se chce vyvarovat zápasu, který by nebyl důstojný jejího jména," vysvětluje Šavrda.

Kandidátek na místo vedle Navrátilové bylo více - tradiční partnerka, Jihoafričanka Liezel Huberová dala přednost turnaji v Berlíně, účast v Praze odřekla také Indka Sania Mirzaová.

Do ZOO bez ochranky

"My jsme na Martinu nenaléhali, aby hrála s českou hráčkou, ale tohle řešení bude atraktivní," pochvaluje si Šavrda. Tenistky se domluvily na turnaji v Indian Wellsu.

Březnový podnik WTA dal tečku za dlouhými jednáními - začaly loni ve Wimbledonu první schůzkou páru Navrátilová - Šavrda. "Už tehdy projevila velký zájem v Praze hrát," říká šéf turnaje.

Po podzimní operaci kolene si s legendou světového tenisu vyměnil několik mailů. Jeden z posledních obsahoval i vytouženou větu: Ano, budu hrát v Praze. "Když se v kalendáři objeví Berlín a Praha, samozřejmě budu hrát radši v Praze," vysvětlila tenisová legenda při své únorové návštěvě české metropole.

S organizátory turnaje tehdy dotáhla detaily svého květnového pobytu. Zůstávají tajné. "Smlouva nám zakazuje zveřejnit podmínky jejího startu, ale její jednání bylo mimořádně vstřícné," pochvaluje si Šavrda.

Navrátilová chce do Prahy přiletět den před začátkem turnaje, k dispozici bude mít dva pokoje v hotelu Hilton nedaleko areálu na Štvanici. "Je to blízko, bude mít komfort. Zda je využije pro sebe, nebo pro svůj doprovod, necháváme na ní," nechce Šavrda předjímat, jestli tenistka nezvolí spíš ubytování v soukromí, u maminky v Řevnicích.

V rámci Dětského dne si zahraje tenis s mistryněmi Evropy do 14 let, absolvuje autogramiádu a v pražské ZOO by se měla stát patronkou hrocha.

Pohybovat se bude bez příslušníků ochranky - alespoň zatím pro ní organizátoři pražského turnaje žádné bodyguardy neshání. "Uvidíme, jestli to bude nutné nebo jestli Martina bude nějaký nadstandard požadovat."

Martina Navrátilová


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga