Navrátilová s Paštikovou do finále neprošly

Melbourne - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) Dva velké zážitky si z Australian Open odvezou české tenistky Gabriela Navrátilová a Michaela Paštiková. Ve čtyřhře totiž v Melbourne došly až do semifinále, kde byl navíc jejich dnešní zápas přerušen kvůli hlučnému koncertu.

V semifinálovém zápase grandslamového turnaje byste takový obrázek určitě nečekali. Světová jednička Američanka Davenportová prohrává s partnerkou Morariovou první set s českou dvojicí Navrátilová-Paštiková, ve druhé sadě mají sice zaděláno na obrat, ale najednou ze zpoza kurtů spustí ohlušující hudební koncert, jehož mohutné dunění rozkývá i sedačky v hledišti kurtu číslo 3.

Pokračovat se v takovém rámusu rozhodně nedá. Rozhodčí se přímo z umpire snaží zjednat nápravu přes telefon, zanedlouho přicházejí i vrchní turnajový rozhodčí a po něm i ředitel turnaje a přestože by stačilo zaběhnout pár desítek metrů za dvorec a muzikanty prostě přerušit, čeká se na ticho téměř půlhodinu...

"Bylo to opravdu nečekané, ale hrát se v tom kraválu určitě nedalo. Jako první si sice šla k rozhodčí stěžovat Davenportová, ale zajedno jsme v tu chvíli byly všechny," líčila netradiční zážitek Gabriela Navrátilová. "Když se pak mělo pokračovat, v plánu byly tři minuty na rozehrání, ale Davenportová si to udělala po svém, řekla, že jdeme rovnou hrát a bylo..."

Americká světová jednička pospíchala záměrně. Před deblem strávila na rozpáleném dvorci Rod Laver Arény dvě a půl hodiny v nakonec vítězné čtvrtfinálové bitvě s Australankou Morariovou a semifinálový zápas s Francouzkou Dechyovou ji čeká už zítra odpoledne. "Bylo znát, že je unavená, hůře se pohybovala a nešel ji tolik servis. Přesto to byla právě ona, kdo zápas v závěru rozhodl. V klíčových okamžicích uplatnila svoji zkušenost a my naopak udělaly zbytečné chyby," hodnotila Navrátilová.

S Michaelou Paštikovou přitom začaly výborně a první set vyhrály 6:3. Po již zmíněné neplánované hudební vložce pak Američanky poměrem 6:2 vyrovnaly a ve třetím setu třikrát získaly podání českých hráček. Těm se sice dvakrát povedlo soupeřky brejknout zpět, napotřetí už to ale nevyšlo a prohraný set 3:6 znamenal konec finálovým snům. I přesto odjíždí české duo z Melbourne velmi spokojené.

"Prohra samozřejmě mrzí, i tak jsme ale sehrály skvělý turnaj. Bylo to naše první společné grandslamové vystoupení a hned jsme prošly až do semifinále. Na spoustě turnajů už jsme došly daleko, ale tohle je ceněný grandslam. Máme spousty ohlasů z domova, v Čechách to určitě oslavíme a už se tam moc těšíme, přece jen jsme tady už dlouhé tři týdny," přiznala Gabriela Navrátilová, která ihned po zápase spěchala na večerní letadlo do Evropy. Navíc bohatši o prize money ve výši téměř jednoho milionu korun.

 


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga