Bývalá rumunská tenisová hvězda Ilie Nastase ještě předtím, než byl vyveden z tenisového areálu v Konstanci. | foto: Reuters

Rumunská tenisová legenda Nastase nesmí kvůli urážkám na grandslamy

  • 5
Při dubnovém Fed Cupu Konstantě urážel během zápasu Britky a navíc se vysmíval nenarozenému dítěti Sereny Williamsové. Teď se kapitán týmu rumunských tenistek Ilie Nastase dozvídá tresty: sedmdesátiletý bývalý první hráč světového žebříčku se letos nesmí objevit na grandslamech ve Wimbledonu ani v Paříži.

Kvůli nevhodnému chování byl rumunský kapitán vykázán z lavičky a následně jej tenisová federace ITF suspendovala. Organizátoři Wimbledonu uvedli, že rumunskou legendu letos do areálu nepustí. O víkendu stejné stanovisko oznámili pořadatelé French Open. „Po suspendaci od ITF nedostane pan Nastase akreditaci,“ uvedli.

Rumunský kapitán během fedcupového zápasu v Konstantě urážel britskou tenistku Johannu Kontaovou i hostující kapitánku Anne Keothavongovou. Ještě předtím měl poznámky ohledně barvy pleti budoucího dítěte Williamsové, jejíž snoubenec je běloch. Američanka jej obvinila z rasismu.

Roland Garros začne 28. května. Nastase ho v roce 1973 vyhrál, ve dvouhře posbíral dohromady 58 turnajových titulů.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga