Iveta Benešová

Iveta Benešová | foto: Reuters

Na Štvanici začne tenisový Prague Open

Praha - V hlavní soutěži turnaje ECM Prague Open, která začne v pondělí na Štvanici, si zahraje minimálně pět českých tenistek. Do pavouka vedle Kláry Zakopalové díky postavení v žebříčku pronikly fedcupové reprezentantky Iveta Benešová a Petra Kvitová, divoké karty dostaly sestry Karolína a Kristýna Plíškovy.

Další domácí hráčky mohou přibýt z kvalifikace, která vyvrcholí v pondělí. Nejtěžší roli bude mít v prvním kole osmnáctiletá Kvitová, jež v sobotu porazila ve fedcupové baráži v Izraeli osmnáctou hráčku světa Šahar Peerovou.

Při prvním letošním turnaji na antuce ji na úvod čeká třetí nasazená Viktoria Azarenková z Běloruska, aktuálně šestadvacátá hráčka pořadí WTA. Bezprostředně po baráži o postup do Světové skupiny I se do Prahy přesune Peerová, která v české metropoli vyhrála před dvěma lety. Peerová bude plnit roli druhé nasazené, turnajovou jedničkou je čtrnáctá hráčka světa Vera Zvonarevová. Ruská tenistka už letos třikrát postoupila do finále turnaje WTA, ale ani jednou neuspěla a v Praze bude útočit na první letošní titul.

Ženský turnaj s dotací 145.000 dolarů má nejlepší obsazení v historii také díky tomu, že se hraje o týden dříve než v posledních letech. Nekoliduje tak s velkým turnajem v Berlíně s více než milionovou dotací, ale jen s menším podnikem v Maroku.

Na jaře se pražský turnaj koná naposledy, od příštího roku bude mít v rámci úprav kalendáře vyšší dotaci a přesune se na červenec.

Vedle ženského turnaje se tradičně uskuteční i mužský challenger. Nejvýše nasazeným hráčem bude Němec Florian Mayer, z českých tenistů jsou přihlášeni mimo jiné Lukáš Dlouhý, Jan Hernych a Jiří Vaněk.  Obhájce titulu Dušan Lojda dostal divokou kartu do hlavní soutěže.

Sobotní semifinálový program stejně jako loni zpestří exhibice, tentokrát si zahraje bývalá světová jednička Rakušan Thomas Muster se Ctislavem Dosedělem.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga