Martina Navrátilová

Martina Navrátilová | foto: MF DNES

Zkritizovala BBC, přesto Navrátilová usedne ve Wimbledonu za mikrofon zas

  • 5
Navzdory své nedávné kritice kvůli nerovnosti v odměňování žen a mužů bude bývalá tenisová šampionka Martina Navrátilová letos opět spolupracovat s britskou stanicí BBC při přenosech z Wimbledonu. Informovala o tom agentura Reuters.

Vítězka 18 grandslamů ve dvouhře v březnu uvedla, že bývalý americký tenista John McEnroe dostává za spolupráci s BBC při Wimbledonu nejméně desetkrát víc než ona.

Loni v létě BBC zveřejnila platy svých nejvíce vydělávajících zaměstnanců a s příjmem mezi 150 000 a 199 999 librami (4,4 až 5,8 milionu korun) se mezi ně dostal i McEnroe.

Navrátilová v březnu v rozhovoru pro pořad BBC Panorama uvedla, že za komentáře při turnaji v All England Clubu dostává kolem 15 000 liber (435 000 korun) a nemá informace, že by McEnroe kromě travnatého grandslamu poskytoval své služby i při jiných přenosech.

V neděli Navrátilová podle Reuters na twitteru uvedla, že je velmi ráda, že může oznámit opětovnou spolupráci při Wimbledonu. „Je dobré vidět, že BBC bere rovnost v odměňování žen a mužů vážně,“ dodala. Uvedla také, že by velmi ráda komentovala jak ženská, tak mužská utkání.

Navrátilová nebyla první, která od loňského zveřejnění platů nejznámějších tváří BBC kritizovala nerovnost v odměňování žen a mužů. Mezi nejlépe placenými pracovníky stanice byla jen třetina žen a prvních sedm míst drželi výhradně muži.

Na kritiku Navrátilové v březnu BBC Sport reagovala prohlášením, že působení obou tenisových expertů srovnávat nelze. McEnroe je prý vedle reportérky Sue Barkerové považován za tvář wimbledonských přenosů a vystupuje ve vysílání častěji.

Slavný turnaj letos začne 2. července.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga