Tradiční gesto: Maria Šarapovová zdraví diváky.

Tradiční gesto: Maria Šarapovová zdraví diváky. | foto: AP

POHLED: Labužnice i lenoška. Tváře kontroverzní hvězdy Šarapovové

  • 13
V květnu 2007 tenistka Maria Šarapovová vtipně pronesla, že si na pařížské antuce připadala jako kráva na ledu. V červenci 2012 labužnicky vyprávěla, jak se v Ruském olympijském domě v Londýně hrne ke stolům s národními lahůdkami, dokud jsou ještě krásně teplé.

O pár měsíců později zjihla, když při rozhovoru pro Magazín DNES vzpomínala na část dětství strávenou v Americe bez maminky. A vzápětí na sebe rozpustile práskla: „Doma umím být pěkně líná.“

Život a kariéra Šarapovové. Modelka, slavná vítězka, dopingová hříšnice

V listopadu 2015 se před finále Fed Cupu vlídně usmívala na lékaře Vlastimila Voráčka, jenž jí kdysi ošetřoval kotník, a přátelsky s ním klábosila.

V lednu 2020 po porážce v prvním kole Australian Open na tiskovce působila docela zlomeně, když mluvila o nejisté budoucnosti: „Nemám křišťálovou kouli.“

Od středy je jasno. Jedna z nejvýraznějších sportovních postav 21. století oznámila ukončení pestré kariéry. Učinila tak ve zpovědi pro časopisy Vogue a Vanity Fair.

Majitelce pěti grandslamových titulů bude v dubnu třiatřicet. Kdekomu se při vyslovení jejího jména zjeví zarputilý až zabijácký výraz ve fešné tváři, kterým citlivější sokyně zastrašovala už při rozehrávce.

„Jednou jsem se rozhodla, že tenis budu brát velmi vážně, takže mám spoustu kamarádů, ale nikoliv na kurtech,“ říkávala.

Maria Šarapovová na Met Gala (New York, 2. května 2016)
Maria Šarapovová a její radost ve finále Fed Cupu

Nosík nahoru, jiskry v očích, nepřeslechnutelné výkřiky deroucí se z úst. Na turnajích z ní obvykle sršela povýšenost, nepoddajnost.

S chutí a jízlivostí se trefovala do méně úspěšné rivalky Caroline Wozniacké. Peskovala a stírala novináře, pokud se jí na tiskovce zeptali na otázku, jež se jí nelíbila.

„Ani nezabučí. Koukáme na sebe a ona tu pusu neotevře,“ vyprávěla kdysi Petra Kvitová.

„Šarapka? Straní se všech. Vždycky projde okolo jako duch,“ líčila Karolína Plíšková.

Snad jen sestry Williamsovy si v branži pěstovaly podobně nadřazenou a nedotknutelnou image, což mi onehdy vysvětloval kouč David Kotyza: „Je nejslavnější, nejznámější, nejbohatší, zajímají se o ni firmy z celé planety. Nemůže jen tak někam přijít a zůstat přirozeně vstřícná. To by ji okolí sežralo. Její chování přičítám potřebě sebeobrany. Vytvořila si jakýsi kryt.“

Její život je fantastickým příběhem. Dívka narozená v sibiřském zapadákově Ňagani se stala nejbohatší sportovkyní světa, modelkou, reklamní ikonou a podnikatelkou.

Pověst si pokazila dopingovým prohřeškem, o kterém poté mluvila zpravidla nedůtklivě. Ztratila část příznivců. Tvrdé jádro fanoušků by ji ale hájilo snad i po spáchání hrdelního zločinu.

Deset let jsem ji potkával na tenisových akcích a jen výjimečně ji viděl odložit masku drsňačky.

Jak však naznačují příklady zmíněné v úvodu textu, skrývá se za ní trochu jiná žena.

A není pochyb, že hvězda s jejím glancem bude na okruhu WTA chybět.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga