Ruská tenistka Maria Šarapovová na Australian Open.

Ruská tenistka Maria Šarapovová na Australian Open. | foto: AP

Těch zranění už bylo dost. Tenistka Šarapovová ukončila kariéru

  • 52
Pětinásobná grandslamová vítězka a bývalá světová jednička Maria Šarapovová ukončila kariéru. Dvaatřicetiletou ruskou tenistku, která se po dopingovém trestu za užívání meldonia v roce 2016 už nevrátila na někdejší úroveň, v poslední době trápila zranění. Po vyřazení v prvním kole Australian Open klesla do čtvrté stovky světového žebříčku.

Ukončení kariéry Šarapovová oznámila ve sloupku pro americké časopisy Vogue a Vanity Fair. „Tenise - dávám ti sbohem,“ napsala módní ikona světového sportu.

Maria Šarapovová

Vizitka

Datum a místo narození: 19. dubna 1987, Ňagaň
Státní příslušnost: Rusko
Výška a váha: 188 cm, 59 kg
Největší úspěchy: vítězka pěti grandslamů (Wimbledon 2004, US Open 2006, Australian Open 2008, Roland Garros 2012 a 2014); vítězka Turnaje mistryň 2004; stříbro z OH 2012 v Londýně; vítězka 36 turnajů WTA ve dvouhře a tří ve čtyřhře
Ocenění: nejlepší hráčka okruhu WTA 2004; držitelka státního vyznamenání Za zásluhy (2016)
Aktuální postavení na žebříčku WTA: 373. místo (nejlépe 1.)
Rodina: svobodná 

Ruská hráčka žijící v USA jako sedmnáctiletá ovládla v roce 2004 Wimbledon a postupně se stala jednou z největších tenisových hvězd. V roce 2006 triumfovala na US Open, o dva roky později na Australian Open a v letech 2012 a 2014 vyhrála Roland Garros. To byly její poslední velké trofeje, pak přišel patnáctiměsíční trest za nález meldonia na Australian Open 2016 a návrat na bývalé pozice se jí nepovedl.

Mimo jiné proto, že Šarapovovou opakovaně limitovaly problémy s ramenem. Má za sebou několik operací a spoustu rehabilitace a v poslední době začala přemítat, jestli jí takové trápení stojí za to.

Díky divoké kartě ještě mohla hrát v lednu na Australian Open, ale vypadla v prvním kole s Chorvatkou Donnou Vekičovou. To byl její poslední tenisový zápas mezi profesionálkami.

Je si jistá, že bude kolotoč bílého sportu postrádat. „Obětovala jsem život tenisu a tenis mi dal život. Bude mi chybět každý den. Bude mi chybět trénink a moje každodenní rutina. Bude mi chybět můj tým, moji trenéři. Budou mi chybět chvíle, kdy sedím s otcem na lavičce u tréninkového kurtu. Podávání rukou - po výhře, nebo po porážce - a sportovci, kteří ze mě dostali to nejlepší, ať už to věděli, nebo ne,“ vyznala se stříbrná olympijská medailistka z Londýna 2012.

Jen na prémiích vydělala téměř 39 milionů dolarů (přes 900 milionů korun), další miliony dolarů inkasovala od sponzorů. Teď ji čeká další životní kapitola.

„Když se ohlédnu zpět, tak tenis byla moje hora. Moje cesta byla plná údolí a oklik, ale výhledy z vrcholu byly neuvěřitelné. Po 28 letech a pěti grandslamových titulech jsem ale připravená vystoupat na jinou horu, soutěžit v jiném terénu,“ dodala Šarapovová.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga