Lucie Šafářová slaví postup do druhého kola US Open. | foto: AP

Vynechám asijskou šňůru, říká Šafářová. Blíží se její konec?

  • 63
New York (Od našeho zpravodaje) - V dusném odpoledni vkročila Lucie Šafářová do US Open bravurně. O čtyři roky mladší a o 22 míst na žebříčku výš postavenou chorvatskou tenistku Martičovou vyřadila 6:4, 6:4. „Takhle by to šlo. Když jsem zdravá, zápasy si užívám,“ prohlásila.

Kouč Rob Steckley u dvorce číslo 9 hlídal jejího pochrupujícího psíka Rockyho. V rohu u plotu jí po povedených úderech tleskal hokejista Tomáš Plekanec.

Někdejší finalistka Roland Garros a semifinalistka Wimbledonu se na svém 53. grandslamu dost možná loučí s nejslavnějšími turnaji.

„Po US Open ještě nastoupím v Quebecu a pak se uvidí,“ řekla jedenatřicetiletá levačka na Flushing Meadows. „Každopádně nepojedu na asijskou šňůru, protože se prostě bojím.“

Všemožnými nemocemi pronásledovaná a týraná tenistka odmítá riskovat další vyčerpávající martýrium. Tolikrát se zdlouhavě kurýrovala, tolikrát se namáhavě vracela do formy.

Lucie Šafářová slaví postup do druhého kola US Open.
Lucie Šafářová (vlevo) přijímá gratulaci Patry Martičové k postupu do druhého...

V New Yorku se především soustředí na současnost. Pochvalovala si pondělní výkon v partii s Martičovou: „Cítila jsem se dobře, držela jsem si servis a ztratila ho jenom jednou. Doufám, že se budu ještě zlepšovat.“

Ve druhém kole natrefí na osmnáctou nasazenou Australanku Bartyovou. „Těžká soupeřka,“ řekla o ní Šafářová. „V posledních měsících hraje hodně dobře. Výborně podává, mixuje údery, jde do toho agresivně. Čeká mě velká výzva.“

Připadá si odpočatá, představila se na jediné akci zámořské betonové série v Montrealu. Program si schválně udělala volnější. Zdá se, že míří ke konci výtečné kariéry, o němž v poslední době mluví.

Pavouky turnaje

„Otázku příští sezony ještě nechávám otevřenou. Bude dost záležet, kam se posunu na žebříčku,“ pronesla.

Na US Open obhajuje 240 bodů za loňské tažení do osmifinále. Letos jich zatím získala 70, což jí zaručuje přibližně devadesáté místo v pořadí WTA.

Zkusila by si případně vylepšit pozici na podzimních halových podnicích v Evropě? „Možná,“ odpovídá neurčitě.

Zdá se, že výsledek na US Open zásadně ovlivní její sportovní budoucnost.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga