Francouzské (vlevo) a české tenistky před finále Fed Cupu. U trofeje se setkali...

Francouzské (vlevo) a české tenistky před finále Fed Cupu. U trofeje se setkali kapitáni Amélie Mauresmová a Petr Pála. | foto: AP

Los Fed Cupu: finále ve Francii zahájí Plíšková, pak nastoupí Kvitová

  • 13
Finále tenisového Fed Cupu mezi Francií a Českem začne v sobotu duelem Kristina Mladenovicová vs. Karolína Plíšková, rozhodl los ve Štrasburku. Ve druhé dvouhře se utkají Caroline Garciaová a Petra Kvitová.

Pořadí zápasů vylosoval paralympijský vítěz ve čtyřhře z Ria Nicolas Peifer, úvodní duel začne ve štrasburské hale Rhenus Sport v sobotu ve 14 hodin.

„S rolí favoritek se už umíme vypořádat a jsem rád, že jsme v té pozici. To ale neznamená, že Francii podceníme. Čeká nás těžký zápas,“ řekl kapitán Pála. „Do utkání vstupujeme se sebevědomím, ale pak se musíme mít na pozoru. Nebude to jednoduché před francouzským publikem, které umí pomoct domácím,“ doplnil.

„Pokud se nám podaří vyhrát, byl by to úžasný úspěch,“ řekla francouzská kapitánka Amélie Mauresmová, která se může stát čtvrtou tenistkou, která by Fed Cup vyhrála jako hráčka i kapitánka. „Češky jsou strašně silné a pobraly za poslední roky v soutěži hodně sebevědomí. Jsou favoritkami, ale nic není nemožné,“ dodala.

Český tým je ve finále popáté za šest let, může tak mít určitou výhodu. „Bereme to s nadhledem. Tlak tam je, ale ne takový, aby nás to svazovalo. Byli jsme ve finále několikrát. Oni ho hrají poprvé a nevědí co čekat, navíc doma. Může to pro ně být svazující, ale už předvedly, že se s tím dokážou poprat,“ podotkla Kvitová.

České tenistky mají s Francií vyrovnanou bilanci 3:3 na zápasy. Naposledy spolu oba týmy hrály loni v semifinále v Ostravě, kde domácí hráčky zvítězily 3:1.

„S rolí favoritek se už umíme vypořádat a jsem rád, že jsme v té pozici. To ale neznamená, že Francii podceníme. Čeká nás těžký zápas,“ dodal kapitán Petr Pála.

Plíšková má s Mladenovicovou nerozhodnou bilanci 1:1 a Kvitová s Garciaovou 2:1. Obě Francouzky hrají aktivně a umí být nebezpečné. „Mladenovicové fedcupy sedí. Když ji lidi ženou, je schopná podat dobrý výkon,“ upozornila Plíšková.

Kvitová útočí na svůj pátý triumf v soutěži a do Francie přijela po vydařeném konci sezony. Minulý týden vyhrála Elite Trophy. Z pozice světové jedenáctky bude v duelu s Garciaovovu (23. WTA) favoritkou. „Caro je asi nejtalentovanější, má chlapský čtení hry, výbornej kick ze servisu a hraje taky chytře,“ varovala Kvitová.

Do čtyřhry kapitán Pála nahlásil zbylé dvě členky týmu Barboru Strýcovou a Lucii Hradeckou, ale do páru může dle potřeby zamíchat Plíškovou. Za domácí by měly hrát Mladenovicová s Garciaovou, nejlepší deblový pár této sezony, i když při losu kapitánka Amélie Mauresnová nahlásila dvojici Cornetová, Parmentierová.

Češky vyhrály ženskou tenisovou soutěž družstev čtyřikrát v uplynulých pěti letech. Třikrát po sobě Fed Cup ovládl už československý výběr v letech 1983 až 1985 a naposledy hattrick vybojovaly Španělky před 21 lety.

Vedle tehdejšího československého a španělského týmu dosáhly na tři výhry v soutěži v řadě už jen Američanky, které v letech 1976 až 1982 triumfovaly sedmkrát po sobě. Právě tým USA je ve Fed Cupu se sedmnácti tituly historicky neúspěšnější.

Program finále Fed Cupu

Štrasburk, hala - tvrdý povrch

Sobota (14:00):

  • Mladenovicová (42. v žebříčku dvouhry WTA) - Karolína Plíšková (6.)
  • Garciaová (23.) - Kvitová (11.)

Neděle (13:30):

  • Garciaová - Karolína Plíšková
  • Mladenovicová - Kvitová
  • Cornetová, Parmentierová - Strýcová, Hradecká
,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga